De week van… Joukje Baur

Vanuit de VS schakelt Joukje Baur tussen investeringsfonds Astia en INGEN HOUSZ.

Joukje Baur, 30, werkt als Managing Director bij Astia Angels in San Francisco, en focust als associate bij het in Amsterdam gevestigde INGEN HOUSZ op venture capital en M&A transacties, momenteel vanuit de VS. Baur werkte voor Loyens & Loeff toen ze besloot met haar partner naar San Francisco te verhuizen. Voor Loyens & Loeff kon ze niet werken in San Francisco en daarom diende zij haar ontslag in. “Via contacten bij Loyens kwam ik in contact met Astia, dat op dat moment bezig was om een eerste fonds op te zetten. Een unieke kans voor mij.” 
 
Astia is een fonds dat zich richt op het stimuleren van diversiteit in de startup wereld. Dit is hard nodig. We investeren alleen in een startup als er tenminste een vrouw ofwel in het founders team of het executive team zit. Dit jaar is het eerste fonds opgezet (100 miljoen). Daarnaast bouwt Astia aan een angel netwerk dat inmiddels meer dan 60 angel investors kent  die gezamenlijk investeren in startups. Ik ben als managing director verantwoordelijk voor het succes van dit netwerk.   
 
Maandag 
Op maandag start ik mijn week om 7 uur ’s ochtends met het Astia team. Vervolgens heb ik om 8 uur een team call van INGEN HOUSZ en combineer ik de verantwoordelijkheden daarna gedurende de dag.  Maandagen zijn voor mij de moeilijkste  dagen omdat ik dus veel moet schakelen tussen Astia en INGEN HOUSZ. Als de calls voorbij zijn haal ik een koffietje om de hoek op Polk Street, in het centrum van San Francisco. Meestal heb in de middag geen calls meer van INGEN HOUSZ en kan ik rustig doorwerken. ’s Avonds ga ik sporten, iets voor mezelf doen of wat met vriendinnen wat ondernemen. 
 
Dinsdag  
Om 8 uur ‘s ochtends begin ik mijn dag met Astia deal call, waarin we met alle angels de dealflow bespreken; in een half uur gaan we door alle deals heen. Dit zijn ontzettend leuke gesprekken, omdat we angels hebben met verschillende achtergronden. Sommige hebben een bedrijf verkocht of zijn succesvolle individuen die op Wall Street gewerkt hebben. Andere angels hebben een verleden in tech of de medische sector.  Na de deal call komt er een startup pitchen voor de angels met als doel een investering op te halen. Dit duurt meestal 1,5 uur. De startups die langskomen zijn vaak actief in healthcare, software en consumer goods. 
 
’s middags werk ik weer voor INGEN HOUSZ. Toen ik net in San Francisco woonde, merkte ik dat ik het juridische werk toch wel miste. In juni 2020 kwam ik, via Quirijn van Veen die ik ken via mijn man, terecht bij INGEN HOUSZ. Het kantoor had het ontzettend druk en waren blij dat iemand kon helpen. Toen Trump bedacht alle grenzen dicht te gooien heb ik een paar maanden vastgezeten in Nederland. In die tijd ben ik begonnen voor INGEN HOUSZ. Dat beviel zo goed dat toen ik terug naar Amerika ging, ik de baan aanhield. De combinatie van het inhoudelijk juridische werk en het daadwerkelijk investeren in startups bevalt me ontzettend goed.  
 
Het is ook leuk om de verschillen te zien tussen het startup ecosysteem van Nederland en Amerika. In de VS investeert men natuurlijk met meer gemak dan in Nederland. Amerikaanse investeerders investeren omdat ze geloven in het idee of het team en durven vaak veel risico te nemen. In Nederland merk je dat investeerders daar toch wat terughoudender in zijn. In Nederland duren de onderhandelingen vaak langer en wordt er onderhandeld over zaken waar in de VS niet over gesproken wordt. Het is interessant om die verschillen te zien. 
 
Woensdag 

Woensdag werk ik niet voor Astia en kan ik mij volledig focussen op INGEN HOUSZ. Gedurende de week bel ik regelmatig met Quirijn of Matthijs. Welke deals lopen er? Wat gebeurt er allemaal in Nederland? Als zij stoppen met werken, neem ik het stokje over. Zo zijn we feitelijk een 24/7 kantoor.  
 
Op woensdagavond eet ik altijd met een groep vriendinnen die ik in San Francisco heb ontmoet. De meeste komen ook uit Nederland en werken hier voor internationale bedrijven zoals Microsoft, EY en McKinsey. Door corona zijn we op elkaar aangewezen geweest. Veel expats zijn tijdens corona terugverhuisd of ergens anders gaan wonen, waardoor we op een gegeven moment met nog een klein groepje overbleven. Door de reisrestricties van Trump kon niemand naar huis vliegen en kon er ook niemand op bezoek komen. Daardoor hebben we elkaar veel gezien. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld kerst met elkaar gevierd. Hetzelfde geldt voor alle Amerikaanse feestdagen zoals Thanksgiving of 4th of July.  
 
Donderdag  
Samen met Quirijn bedien ik veel ondernemers die betrokken zijn bij Operator Exchange. Dit is een angel investor netwerk dat is opgezet door een aantal succesvolle entrepreneurs uit Nederland die investeren in het Nederlandse startup ecosysteem. Deze entrepreneurs hebben vaak al een bedrijf verkocht en zijn daardoor interessant voor internationale investeerders die kijken naar dit soort ervaring. Ik voel me bevoorrecht om daaraan bij te mogen dragen. Sommige entrepreneurs hebben ook in de Bay Area gewoond en vinden het leuk om hier herinneringen over op te halen.  

Op donderdag heb ik een wekelijkse catch-up met Victoria Pettibone, managing partner van het Astia fonds. Zij heeft een financiële achtergrond en heeft daardoor een heel andere kijk op de deals. Ik leer veel van haar, omdat ik als jurist niet ben opgeleid om vanuit een financiële invalshoek te kijken naar de deals. Victoria woont in New York, waardoor we alles via Zoom doen.  
 
Vrijdag 
Een leuk voorbeeld van een zaak waar ik op vrijdag aan heb gewerkt is Recruitee. Eerder dit jaar hebben wij Perry Oostdam, CEO van Recruitee, geholpen bij de verkoop van zijn bedrijf Recruitee. Stibbe uit Nederland stond de koper bij. Op een vrijdagmiddag zou de SPA getekend worden, maar toen ik wakker werd, waren partijen nog steeds met elkaar in onderhandeling. Matthijs heeft mij toen gevraagd of ik de onderhandelingen verder wilde leiden. Uiteindelijk is de SPA om 3 uur ’s nachts Nederlandse tijd getekend. Bij mij was het toen pas 6 uur ’s avonds. Een mooi voorbeeld hoe een advocatenkantoor gebruik kan maken van het tijdsverschil.   
 
Vrijdag is over het algemeen een prettige dag voor mij. In Nederland hebben weinig mensen nog zin om op vrijdagavond te werken, waardoor ik weinig mails van INGEN HOUSZ ontvang. Ook voor Astia is het vaak een rustige dag, waardoor ik mij wat meer kan focussen op inhoudelijke stukken.  
 
Zaterdag en zondag 
Geholpen door het lekkere weer voelt het weekend hier bijna altijd als vakantie. We maken veel trips met onze vriendengroep. Zo zijn we afgelopen winter bijna ieder weekend gaan skiën rond Lake Tahoe, 4 uur rijden van San Francisco. In de zomer kamperen we in een van de National Parks. We maken veel mooie wandelingen. Yosemite, een van de meest spectaculaire parken, is het meest dichtbij. De Amerikanen zijn trots op hun parken en onderhouden deze bijzonder goed. Wij zijn erg onder de indruk geraakt van de wildernis waarmee je in de VS geconfronteerd kunt worden. Als we in de stad blijven, gaan we regelmatig surfen of naar Napa of Sanoma, waar je veel wineries hebt. Zo maken we van ieder weekend een feestje.   

Gerelateerde artikelen