Opkomst en ondergang van M&A-advocaten in 5 jaar

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:03
Grimme stijgt stabiel, Pannekoek voorbij Burggraaf en rising star Huidekoper. De opkomst en ondergang van Nederlandse m&a-advocaten in drie infographics.

Ieder kwartaal publiceert MenA.nl ranglijsten van meest actieve advocaten. Van de 10 meeste actieve dealmakers over de jaren heen (cumulatief, ultimo 2012 – 2017) zijn alle deals en dealwaardes opgeteld en vertaald in ranglijsten. Hierin is te zien van welke posities de advocaten komen, wie is gedaald en wie is gestegen. Voor de analyse zijn alleen advocaten opgenomen die minimaal één deal per jaar hebben gedaan. Dit artikel verscheen ook in M&A Magazine Q2 2018.

Grimme steady naar de top
Arne Grimme van De Brauw heeft bij de grootste deals geadviseerd. In Q4 van 2016 nam hij de nummer één positie over van Tim Stevens van Allen & Overy en liet die niet meer los. Hij adviseerde onder andere bij de overname van NXP voor 43 miljard euro. Leo Groothuis van NautaDutilh heeft een sterke comeback gemaakt. Hij zakte de eerste jaren in de rankings, maar in het eerste kwartaal van 2016 schoot hij van plaats 24 naar plaats 5 dankzij een joint venture van Liberty Global en Vodafone.

Pannekoek gaat Burggraaf voorbij
Jarenlang heeft Jan Louis Burggraaf het M&A-toneel gedomineerd en was hij de meest actieve dealmaker, maar sinds 2016 is hij in totaal aantal deals voorbij gestreefd door Michiel Pannekoek van Houthoff, Onno Boerstra van Van Doorne en Harmen Holtrop van Loyens & Loeff. De graļ¬ek geeft de positie van de advocaten weer in de league tables over de jaren heen, gebaseerd op een cumulatief aantal deals. De eindstand van 2017 is gebaseerd op alle deals die de advocaten van 2013 tot en met 2017 hebben gedaan. Matthijs Ingen Housz van INGEN HOUSZ heeft een spectaculaire opkomst doorgemaakt. Hij begon in 2015 met zijn eigen kantoor en kwam in 2016 sterk op dreef waardoor hij binnen no time de top 10 kwam op de zevende positie.

Rising Star Wytse Huidekoper
Los van de top10-advocaten en bankiers is de database ook doorzocht op dealmakers die grote sprongen hebben gemaakt in de ranglijsten op basis van het aantal deals. Hierbij is gekeken naar de periode van ultimo 2014 tot en met 2017. Bij de advocaten heeft Wytse Huidekoper de grootste sprong omhoog gemaakt. Hij is 55 plaatsen in de ranglijsten omhoog geschoten. Hij was in de afgelopen jaren altijd al een actieve dealmaker, maar zijn sprong heeft hij vooral te danken aan het feit dat hij steeds vaker als teamleider bij een deal werd genoemd. Daarbij is hij in 2017 benoemd als partner bij deBreij.

Wolff daalt en stijgt met AkzoNobel
Advocaat Dieter Wolff van De Brauw Blackstone Westbroek is tussen 2015 en 2017 de meeste plaatsen gedaald. In 2017 is hij bij één deal genoemd als teamleider, vergeleken met vier deals in 2014. Erg druk zal hij zich daar niet om maken, want Wolff had genoeg te doen. Hij is al jaren een van de leidende juridisch adviseurs voor AkzoNobel en had in 2017 zijn handen vol aan het juridische steekspel rond de overnamepogingen van de Amerikaanse belager PPG. Uiteindelijk kwam er uit de strijd nog een grote deal voort, de verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals voor 10,1 miljard euro

Dit artikel verscheen ook in M&A Magazine Q2 2018.

Gerelateerde artikelen