De nijverige investeringen in de industriële sector

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:32
Een analyse van alle spraakmakende deals in de industriële sector vanaf de jaren ‘70. Wie zijn de belangrijkste spelers in deze sector?

Deze keer is de industriële sector aan de beurt. Onze data-analist Hamlet Sahakian heeft de volgende sectoren onder de deze sector verzameld: Sector Energy, Construction, Mining and Utilities.

 

Onze data-analist heeft alle deals tussen 1970 en 2019 genomen. In totaal zijn er 309 deals gedaan binnen de industriële sector. Opvallend is de ontwikkeling vanaf 2011, met zowel stijgingen als dalingen. De industriële sector in Nederland staat – als we kijken naar de omzet – op de vierde plek in Europa én op de tiende plek in de wereld.

De omzet in de industriële sector bedroeg in 2018 ruim 55 miljard euro. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van 2017. De hogere olieprijzen hebben als gevolg gehad dat de verkoopprijzen zijn gestegen. Daarnaast nam de productie ook toe. Deze twee factoren hebben gemaakt dat de omzet in 2018 is gestegen. In de industriële sector werken 45.000 medewerkers bij 390 bedrijven, aldus de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Nederland kent zes chemieclusters, in en rondom Terneuzen, Geleen, Eemsdelta, Rotterdam, Amsterdam en Emmen. Rotterdam, Terneuzen en Geleen vormen daarnaast onderdeel van het zogenaamde ARRR-cluster. ARRR staat voor Antwerpen-Rotterdam-Rijn-Ruhr-area, en is integraal verbonden door pijpleidingen. Deze cluster is goed voor 40 procent van de petrochemische productie in de Europese Unie.

Bron: https://www.vnci.nl/

Top 3 investeerders

Op de eerste plek van de grootste investeerders in de industrie staat Nimbus. Zij heeft vestigingen in Zeist, München en Leeds. Deze investeringsmaatschappij heeft in totaal 23 investeringen gedaan binnen deze sector. Nimbus investeert in de Europese industriële mid-markt. De aanpak bestaat uit financiële back-up, expertise en support van het management.

In 2019 deed Nimbus een investering in KW-Kwanwerke Mannheim, een Duitse producent van hijskranen. Nimbus heeft als doel – door middel van een kapitaalinjectie en strategisch bestuur – om de marktpositie van KW-Kwanwerke Mannheim te versterken. Op het moment van de overname had KWM 90 werknemers en een omzet van 20 miljoen euro.

Een andere, opvallende investering betreft de investering in de Central Industry Group in 2016. CIG kon in 2016 niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen, waardoor zij destijds surséance van betaling had aangevraagd. Net nadat het Groningse bedrijf uitstel van betaling had gekregen, kwam naar buiten dat Nimbus 13 onderdelen van dit bedrijf wilde overnemen. Op 6 december 2016 kreeg Nimbus toestemming voor deze overname van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Op de tweede plek staat Gilde Buy Out Partners. Deze investeringsmaatschappij heeft 35 jaar ervaring en heeft ruim 250 investeringen gedaan. Gilde is gevestigd in Utrecht, Zürich, Brussel en Frankfurt en heeft meer dan drie miljard euro onder beheer, verdeeld over vijf fondsen. Gilde heeft 19 investeringen gedaan binnen de industriële sector.

Een opvallende investering is die in Kinkelder in 2018, producent van industriële cirkelzaagbladen. Het familiebedrijf is opgericht in 1945 (net na de Tweede Wereldoorlog) en is gespecialiseerd in cirkelzaagtechnologie. In eerste instantie was Kinkelder gericht op het ontwerp en de productie van landbouwmachines. Nadat in de jaren ’60 de productie van zaagbladen op gang kwam, werd er in de fabriek van Kinkelder ook de eerste cirkelzagen geproduceerd. De cirkelzaagbladen worden geëxporteerd in meer dan 70 landen. 

Op de derde plek van de investeerders top 3 staat Gilde Equity Management. GEM heeft meer dan dertig jaar ervaring in de Benelux mid-markt. Het Benelux-team opereert vanuit kantoren in Houten en Antwerpen. Gilde is gespecialiseerd in management buy-outs van (inter-)nationale bedrijven die zijn gevestigd in de Benelux. GEM heeft ook 19 investeringen gedaan binnen de industriële sector.

GEM deed nog afgelopen jaar een investering in Schellevis, producent voor betonnen sierbestrating en tuinbouwproducten. Schellevis heeft met haar producten een sterke positie verworven bij hoveniers en landschapsarchitecten. De producten van het bedrijf worden veelal gebruikt voor tuinen, maar ook voor publieke parken en pleinen. Zo is het mogelijk om te parkeren op het dak van station van Breda, waar de tegels van Schellevis voor zijn gebruikt.

Top 3 adviseurs

De belangrijkste adviseur in de industriële sector is PwC. Dit kantoor is maar liefst 23 keer betrokken geweest in de gemeten periode in de industriële sector. PwC was ook betrokken bij de investering in Kinkelder. PwC adviseerde hierbij Gilde Buy Out Partners. Edgar van der Aart en Chris van Haarlem traden hierbij op als financial due diligence adviseurs.

Edgar van der Aart trad tevens op als financial due diligence bij de investering in MAAS Aviation, door Egeria. MAAS Aviation heeft met vestigingen in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten een leidende positie als schilder van passagiersvliegtuigen. MAAS is een afkorting voor Maastricht Aviation Aircraft Services en verwijst naar de Maas, de rivier die door Maastricht loopt. Het bedrijf – dat ongeveer 300 werknemers heeft en 400 vliegtuigen per jaar schildert – heeft plannen om zowel het aantal werknemers als haar productiecapaciteit de komende vijf jaar te laten groeien.

Op de tweede plek staat Allen & Overy. Dit kantoor is in totaal 18 keer betrokken geweest binnen de industriële sector. Zo was Allen & Overy betrokken bij de investering in VolkerWessels. Het team van het op de Apollolaan gevestigde advocatenkantoor stond hierbij investeringsmaatschappij Reggeborgh bij.

Reggeborgh deed op 12 november 2019 een openbaar bod op alle aandelen van het bouwbedrijf voor 22,20 euro per aandeel, inclusief interim-dividend. De investeringsmaatschappij verklaarde tevens dat zij de langetermijnstrategie van VolkerWessels volledig steunt. Op 14 april van dit jaar is VolkerWessels van de beurs gehaald.

Het is niet de eerste keer dat het bouwconcern van de beurs is gehaald. In 2003 haalden Dik en Herman Wessels – die inmiddels beiden zijn overleden, respectievelijk in 2007 en 2017 –  VolkerWessels van de beurs. Destijds had het bedrijf een omzet van 1,9 miljard euro en 15.500 werknemers in dienst. In 2007 kocht investeringsmaatschappij CVC 42,5 procent van de aandelen van VolkerWessels. In 2013 kocht de familie Wessels de aandelen weer terug. Vier jaar later maakte VolkerWessels zijn rentree op de beurs.

Op de derde plek van de adviseurs top 3 staat Accuracy. Accuracy is een onafhankelijke speler in de financiële en strategische advieswereld met een internationaal netwerk en vestigingen in Europa, Amerika, Azië en Afrika met 450 consultants. Dit advieskantoor is 17 keer betrokken geweest bij investeringen binnen deze sector.

In 2019 deed investeringsmaatschappij Quadrum Capital een investering in Royal Sens. Accuracy adviseerde hierbij deze investeringsmaatschappij. Royal Sens kent een lange geschiedenis. De in 1896 opgerichte drukkerij maakte de keuze om in 1980 natsterke etiketten te drukken. Met Quadrum Capital heeft het familiebedrijf ambitieuze plannen om internationaal te groeien. Royal Sens heeft verkoopkantoren in Groot-Brittannië en Duitsland.

We spraken met Leontine Koens-Betz, managing partner van het Nederlandse kantoor van Accuracy. Zij is betrokken geweest bij meerdere deals, waaronder de investering in Royal Sens. ‘’Wij ondersteunen private equity klanten maar ook veel corporate klanten bij financieel-strategische vraagstukken. Dat kan een acquisitie zijn, maar ook financieel dispuut, een herpositionering of bij financiële uitdagingen. Wij zijn niet alleen in Nederland gevestigd; wij hebben in totaal 18 vestigingen wereldwijd.’’

Koens-Betz vertelt meer over de investering door Quadrum Capital in Royal Sens. ‘’We ondersteunen Quadrum Capital vaker, zodoende wisten we ook dat zij met interesse naar deze sector keken om hier in te investeren. Royal Sens was voor hen de eerste investering in het industriële segment. Met de kennis en ervaringen die wij van deze sector hebben – mede omdat we ook veel andere klanten actief in deze sector bedienen – konden we de kennis van Quadrum Capital goed aanvullen op zowel financieel als strategisch gebied.’’

Zij verwacht dat Royal Sens beperkt geraakt wordt door de coronacrisis, vooral omdat de vraagkant beperkt negatief zal worden beinvloed. ‘’Royal Sens produceert etiketten voor food en non-food toepassingen, welke niet wordt geraakt door de huidige crisis. Dat zien we ook bij de andere spelers die in deze sector actief zijn. Ik moet natuurlijk wel voorzichtig zijn met deze uitspraak, omdat iedereen op een manier last heeft van de huidige beperkingen, maar ik denk dat – in vergelijking met andere sectoren – zij beperkt worden geraakt en er toekomstig zelfs extra mogelijkheden kunnen ontstaan’’, vertelt Koens-Betz verder.

Binnen de industriële sector wordt er meer gelet op duurzaamheid, vertelt de expert. ‘’Dat is wel hét thema binnen deze best traditionele sector. In het geval van Royal Sens is de vraag: hoe maak je verpakkingen nog duurzamer en hoe kan je blijven innoveren? En uiteraard spelen ook nieuwe productietechnologieën, zoals digitaal printen voor hen een grote rol.’’

Als laatste vertelt Koens-Betz welke deal zij binnen deze sector het opvallendst vond in de afgelopen jaren. ‘’Ik denk als je het over chemie hebt de beoogde acquisitie van Akzo door PPG er eentje is die tot een ieders verbeelding spreekt. Akzo als één van de grotere Nederlandse multinationals leek onkwetsbaar. Het ongevraagde bod van PPG heeft heel veel Nederlanders wakker geschud. Wat erg sterk was, is de tegenzet van Akzo door de chemietak (nu Nouryon) aan investeringsmaatschappij The Carlyle Group te verkopen.’’

De vijfde en laatste sector die wij zullen analyseren is de technologiesector.

Gerelateerde artikelen