De levensreddende investeringen in de zorgsector

De zorgsector is een sector die niet te vergelijken is met andere sectoren. Het gaat immers vaak om investeringen die in de toekomst levens kunnen redden.

De redactie van mena.nl schreef vorige week over de zakelijke dienstverlening. Deze week wordt de zorgsector toegelicht. Deze sector staat op de derde plek in de Top 5 investeringen binnen private equity. Onze data-analist heeft de volgende sectoren in de League Tables onder de zorgsector geschaard: Healthcare & Pharmaceuticals, Pharma en Medical & Biotech.

 

In deze sector is een stijging van transacties te zien tussen 2016 en 2019. De redactie berichtte eerder over deze ontwikkeling. In 2018 was privaat geld goed voor 35 procent van alle transacties in deze sector. In totaal was er met fusies en overnames in de zorg in 2018 naar schatting 2,3 miljard euro gemoeid.

Dit is gebaseerd op onderzoek van Deloitte. Managing partner Dagmar Enklaar vertelde destijds het volgende over deze ontwikkeling: ‘’Investeerders richten zich vanuit diversificatieperspectief meer op deze sector omdat de zorg minder cyclisch is en sterke marktkarakteristieken heeft. Daarnaast is de zorg zelf ontvankelijker voor een samenwerking met private equity dan een paar jaar geleden.”

Top drie investeerders

De grootste PE-investeerder in deze sector is Gilde Healthcare. Gilde Healthcare is een gespecialiseerde trans-Atlantische investeerder in de gezondheidszorg, gevestigd in Utrecht (NL), Cambridge (USA) en Frankfurt (DE). Gilde’s venture & groeikapitaalfonds participeert in medische technologie en nieuwe geneesmiddelen. Deze investeringsmaatschappij heeft in totaal meer dan 40 investeringen gedaan binnen de zorgsector.

Gilde Healthcare deed in 2018 een investering in Lava Therapeutics. Samen met Versant Ventures, Merck & Co., en lokale investeerders is er ruim 16 miljoen euro geïnvesteerd. Het in Utrecht gevestigde Lava Therapeutics is opgericht in 2016 en ontwikkelt medicijnen tegen kanker.

We spraken met Stefan Luzi, partner bij Gilde Healthcare over deze investering. Luzi vertelt meer over hoe de keuze is gemaakt om te investeren in Lava Therapeutics. ‘’Gilde Healthcare investeert ook in oncologiebedrijven. Gezien de hevige concurrentie in deze sector en de talrijke, lopende klinische proeven, hebben we ervoor gezorgd niet te investeren in te veel immuno-oncologische bedrijven. We moeten er zeker van zijn dat de bedrijven waarin we investeren uniek en onderscheidend zijn van de rest en M&A- en/of IPO-potentieel hebben.’’

''We hebben begin 2018 geïnvesteerd in Lava Therapeutics. Tijdens onze due diligence hebben we gunstige onderzoeksartikelen opgemerkt die aantoonden dat het celtype waarop Lava Therapeutics zich richt, gammadelta T-cellen genaamd, buitengewoon goed is in het doden van geïnfecteerde cellen en tumorcellen. Gammadelta T-cellen circuleren constant door het lichaam en beginnen deze zieke cellen te doden zodra ze worden gedetecteerd.’’

Er waren al bedrijven die de zogeheten gammadelta T-cellen gebruikten om kanker-medicijnen te ontwikkelen. Deze bedrijven halen deze cellen uit het lichaam van de patiënt, verveelvoudigen deze cellen en stoppen deze weer terug in het lichaam. Dit wordt ook wel ‘’adoptive T-cell transfer’’ genoemd.

Het probleem ontstaat bij het ‘indienen’ van deze cellen in het lichaam van de patiënt, vertelt Stefan Luzi verder. ‘’Het probleem met adoptieve T-celoverdracht is dat je cellen van patiënten moet extraheren, wijzigen, uitbreiden én weer bij de patiënten moet brengen. De logistiek hierachter is erg complex. Wat Lava Therapeutics op elegante wijze doet, is niet het uitbreiden van gammadelta T-cellen buiten het lichaam, maar het richten en uitbreiden van cellen die al in het lichaam aanwezig zijn. Door deze veelbelovende cellen op een praktische en veelzijdige manier te gebruiken, hopen we dat Lava Therapeutics een echt verschil zal maken voor kankerpatiënten. Deze unieke aanpak in combinatie met sterke preklinische gegevens overtuigde ons om in het bedrijf te investeren.''

Op de tweede plek staat Holland Capital. Holland Capital is een van de eerste onafhankelijke participatiemaatschappijen in Nederland. Zij investeert voornamelijk in Nederlandse MKB-ondernemingen en heeft tot nu toe 16 investeringen gedaan binnen de zorgsector. Tot 2018 heette deze investeringsmaatschappij nog Holland Venture. Momenteel heeft Holland Capital 100 miljoen euro onder beheer.

Samen met Health Innovations en Innovatie- en Energiefonds Gelderland heeft Holland Capital geïnvesteerd in LivAssured. LiveAssured heeft in samenwerking met neurologen en het Epilepsiefonds de revolutionaire Nightwatch ontwikkeld. De Nightwatch is een elektronisch systeem dat je om je arm doet voordat je gaat slapen. Het is een klinisch bewezen systeem om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren tijdens het slapen. De investering heeft verdere ontwikkeling en internationale uitrol mogelijk gemaakt. Holland Capital werd geadviseerd door Matthijs Ingen-Housz van INGEN HOUSZ, die in 2017 de award voor Best M&A Lawyer Midmarket heeft gewonnen.

Op de derde plek staat INKEF Capital. Deze investeringsmaatschappij is opgericht in 2010 om jonge ondernemers en hun technologische ondernemingen financieel te ondersteunen. INKEF is een afkorting voor Investing in the Knowledge Economy of the Future.

In 2019 heeft INKEF Capital – samen met Rabo Ventures – 10 miljoen euro geïnvesteerd in Aidence. Aidence is een Amsterdamse start-up die kunstmatige intelligentie toepast om ‘medische afbeeldingen’ te interpreteren. Het eerste product Veye Chest assisteert radiologen dan ook in detectie en rapportage van longnodules op een CT-scan. Nodules zijn plekjes of knobbeltjes in de longen. Het detecteren van deze nodules op de scan is erg belangrijk, omdat nodules potentieel kwaadaardig kunnen zijn en tot longkanker kunnen leiden. Aidence werd bij deze investeringsronde geadviseerd door Matthijs Ingen-Housz en Quirijn van Veen van INGEN HOUSZ.

Top drie adviserende kantoren voor investeerders

Binnen de zorgsector staat deBreij op de eerste plek van de adviseurs. Dit boetiekkantoor heeft in totaal bij 13 healthcare investeringen advies gegeven. Zo was deBreij adviseur van BioGeneration Ventures en Wellington Partners bij de investering in Confo Therapeutics. Deze investering had een waarde van 30 miljoen euro. Daarnaast was deze deal genomineerd voor de Belgische M&A Awards in de categorie Best Venture Capital Deal 2019 – Life Sciences.

Het Gentse Confo Therapeutics hoopt nieuwe medicijnen te kunnen vinden met behulp van fragmenten van antilichamen van kameelachtigen. Deze antilichamen – die ook wel ‘confobodies’ worden genoemd – spelen de rol van schakelaars die moleculen in het lichaam aan én uit kunnen zetten om een ziekte af te stoten. Confo Therapeutics gaat een stap verder met de ontwikkeling van ‘megabodies’: een opstapeling van de zogeheten ‘confobodies’, waardoor sneller een medicijn kan worden ontwikkeld.

Op de tweede plek staat INGEN HOUSZ, een in Utrecht gevestigd boetiekkantoor – onder  leiding van Matthijs Ingen-Housz – dat zich specialiseert in venture capital transacties. Het in 2014 opgerichte kantoor is in deze sector in de meetperiode betrokken geweest bij 12 investeringen.

Een van deze investeringen betreft een investering van LSP, INKEF Capital, Wellington partners en Gimv in het bedrijf G-Therapeutics, dat tegenwoordig GTX Medical heet. Matthijs Ingen-Housz adviseerde hierbij het uit Eindhoven afkomstige biotechnologische bedrijf. Deze investering had een waarde van 26 miljoen euro. Ingen-Housz: ‘’Dit is een mooi voorbeeld van hoe aansprekend het doel van een investering kan zijn. GTX Medical beoogt mensen met een dwarslaesie weer te kunnen laten lopen. GTX Medical ontwikkelt hiertoe een draadloos implantaat. Het apparaat stimuleert – in combinatie met trainingen – de zenuwen.’’

Vorige week werd aangekondigd dat Ampersand Capital Partners een investering heeft gedaan in het Nederlandse bedrijf Tjoapack, dat medicijnen verpakt. INGEN HOUSZ adviseerde hierbij de oprichter van Tjoapack. 

Matthijs Ingen-Housz vertelt verder over investeringen in de zorgsector. ‘’Ik vind vaak de persoonlijke verhalen van de oprichters erg inspirerend. Soms raken hun verhalen mij. Een voorbeeld hiervan is Ypke van Oosterhout, CEO van Xenikos. Hij is al meer dan 20 jaar bezig met de ontwikkeling van een medicijn tegen de graft-versus-host ziekte.  Het medicijn dat Xenikos nu ontwikkelt vloeit voort uit zijn promotieonderzoek eind jaren negentig. Een ander voorbeeld is Alissa Rees van IV-WALK. Als je aan het infuus ligt, dan kun je je niet vrij bewegen. Je loopt dan meestal met een soort van metalen kapstok. Alissa Rees ontwikkelde de IV-WALK, een rugzak met een infuus erin, zodat je je vrij kan bewegen. Alissa Rees bedacht de IV-WALK toen ze zelf als jonge vrouw met leukemie twee jaar in het OLVG ziekenhuis opgenomen was.’’

Hoe Ingen-Housz denkt dat deze sector door de coronacrisis beïnvloed zal worden? ‘’Innovatie in de zorg moet niet alleen leiden tot betere zorg maar ook tot besparing van zorgkosten. Ik denk dat dát laatste nog meer van belang zal zijn de komende jaren, als de staatsschuld is opgelopen. In deze sector gaan de investeringen sinds de uitbraak van de crisis overigens min of meer ‘gewoon’ door. Er zijn wel problemen, vertragingen, en andere tegenslagen op korte termijn, maar het lange termijnperspectief is niet wezenlijk veranderd’’

Matthijs Ingen-Housz vertelt ook over wat de zorgsector kenmerkt. ‘’Bij medicijnen en medische hulpmiddelen is het zo dat een product pas op de markt mag komen nadat het goed is gekeurd door de autoriteiten. In deze sector geldt bij uitstek: de kost gaat voor de baat uit. Bij medicijnontwikkeling worden grote bedragen geïnvesteerd in meerdere investeringsrondes. Als er een bepaalde milestone is behaald, wordt er vervolgens pas meer geïnvesteerd. De zorgsector is daardoor een sector waarin venture capital een grote rol speelt. Hoge risico’s en kosten voor de baten. Dan kun je geen bankfinanciering krijgen.’’

De derde plek wordt gedeeld door NautaDutilh en PwC. Beide kantoren hebben 10 keer opgetreden als adviseur binnen deze sector. Een deal waar beide kantoren samen betrokken waren, betreft de investering in Synthon door BC Partners. PwC adviseerde de Britse investeringsmaatschappij BC Partners op financieel vlak. Het advocatenteam van NautaDutilh deed hierbij het juridische werk. Synthon is een Nederlands farmaceutisch bedrijf, dat is opgericht in 1991. De geruchten gaan dat voor de deal tussen de 500 miljoen én 1 miljard euro is betaald.

De volgende sector met de meeste PE-investeringen die wij gaan belichten is de sector Industrieën en Chemicaliën. 

Gerelateerde artikelen