De jongens van Newport Capital gaan de straat op

INTERVIEW - Rob van der Laan (Oprichter NewPort Capital): “Wij mikken op sectoren die een paar procent per jaar onderliggend groeien.”

Eind september 2017 werd NewPort Capital opgericht maar het is al in gesprek met twintig lopende participaties, verklapt Rob van der Laan, de oprichter van de nieuwe investeringsclub eind oktober 2017. “Binnenkort weten we daar meer over.” Het investeerderscircuit heeft er dus een noeste nieuweling bij. “De deals komen je niet aanwaaien in een drukke biedersmarkt,” aldus de managing partner. “We gaan veel op pad om met ondernemers te praten, we zijn geen partij die op kantoor blijft wachten. Daarnaast hebben we een goed netwerk dat we actief inzetten.” Een netwerk heeft Van der Laan zeker. De investeerder was hiervoor bijna vijf jaar partner bij het gevestigde private equity-huis Bencis en weer daarvoor gold hij, afgaande op de league tables, als dé rainmaker op de corporate finance-afdeling van advieskantoor Boer&Croon. Anders dan de naam doet vermoeden is NewPort Capital niet Angelsaksisch, maar gewoon Nederlands “Ik kom wel eens in Curaçao. Daar is een wijk genaamd Nieuwpoort. Mijn dochter zei tegen me: ‘Pap, is dat geen leuke naam?’ Ik vond dat eigenlijk ook. Het heeft een mooie betekenis, Nieuwpoort. Het is als een nieuwe haven waar ondernemers terecht kunnen. Ik heb de naam alleen vertaald naar het Engels, dat klinkt toch beter.”

Naast kapitaal ook sectorkennis en contacten

De grote vraag: waarom een nieuw fonds? “Ik ben al 25 jaar actief in de M&A en private equity en zag goede kansen in het segment én met de investeerders waarmee wij ons als NewPort onderscheiden. De meeste private equity-huizen zijn gefund door institutionele beleggers. Dat is op zich prima maar uiteindelijk zie je dat het onderscheid tussen al die spelers niet zo groot is. De participanten in ons fonds, ondernemers dus, bieden naast kapitaal ook sectorkennis en contacten. Vrijwel al onze investeerders zijn actief als ondernemer of CEO.” In enkele maanden tijd had NewPort €50 miljoen bij elkaar. Van der Laan wist ruim 25 ondernemers te overtuigen om vermogen aan hem toe te vertrouwen.

Dan de focus. De bedrijven waar de participatiemaatschappij zich op richt, hebben tussen de €10 en €100 miljoen omzet en draaien operationeel €2 tot €7 miljoen winst. “De vijver waar wij onze investeringen in zoeken is redelijk groot in omvang,” legt Van der Laan uit. “Het is, laat maar zeggen, niet de eredivisie, maar ook weer niet de zaterdagamateurs. Het is eerder de eerste divisie, ofwel de Jupiler League. In omvang dan.” Het was niet moeilijk voor Van der Laan om mensen te vinden voor zijn vijfkoppige team. “Alle mensen die ik benaderd heb, hebben ‘ja’ gezegd. Dus ik ben uitermate blij. Het zijn allemaal personen waar ik mee heb samengewerkt in het verleden.”

Lange termijn-perspectief; geen high tech of bio-science

Van der Laan keek bij het samenstellen van zijn team vooral of zijn collega’s goed in staat zijn een persoonlijke klik te maken. “Bij een relatief klein fonds als het onze krijg je veel te maken met de ondernemers waar we in investeren. We hebben ook geen aparte afdeling lease-auto’s, als je begrijpt wat ik bedoel. We werken echt direct samen met de bedrijven, dus je moet het leuk vinden om met managers in dit segment om de tafel te zitten. En je moet het ook leuk vinden om meer te doen dan alleen de spreadsheets invullen.” Bij het investeren kijkt NewPort naar vijf aspecten: de sector, de onderneming, het management team, de strategie en de exit. “Allemaal belangrijk,” volgens de oprichter. Over die sectoren wil hij nog wel wat zeggen. “Wij kijken naar bedrijven in sectoren die stabiel zijn en een lange termijn-perspectief hebben. Dus geen high tech of bio-science, dat is ons te grillig. Ik zeg letterlijk tegen mijn investeerders: we gaan voor gevestigde bedrijven in saaie branches, zoals food, verpakkingen, zakelijke – en financiële diensten alsmede de maakindustrie.

Het is natuurlijk leuk als een markt 40 procent omhoog schiet, maar dat betekent vaak ook dat die het jaar daarna even makkelijk weer 40 procent keldert. Dat vind ik te ingewikkeld, wij mikken op sectoren die een paar procent per jaar onderliggend groeien.” Daarmee lijkt de filosofie van NewPort veel op die van superbelegger Warren Buffett. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld geworden door met zijn investeringshuis Berk- shire Hathaway te beleggen in wat Buffett zelf ook ‘saaie en stabiele’ bedrijven noemt. Denk aan CocaCola, American Express en Delta Airlines. Zichzelf vergelijken met Buffett doet Van der Laan: overigens niet. “Ik heb me niet zo verdiept in zijn strategie, maar als je het zo zegt, klinkt de strategie in grote lijn overeenkomstig, hoewel hij natuurlijk in beursgenoteerde aandelen belegt.”

Van der Laan is vanwege zijn defensieve stijl niet bang dat hij nu op een hoogtepunt van de markt instapt. De ups en downs zijn volgens hem in deze branches minder grillig. Met die defensieve stijl doet hij het fonds naam eer aan. Wie ‘Nieuwpoort Curaçao’ googelt, ziet niets anders dan serene, witte stranden. En vooralsnog is er geen orkaan in het gebied gesignaleerd.

Gerelateerde artikelen