De grote deal is helemaal terug van weggeweest

Aantal miljardendeals neemt gestaag toe ondanks wereldproblemen.

Grote deals hebben in 2024 een prominente rol gespeeld in fusie- en overnameactiviteiten. Het aantal deals met een waarde van meer dan één miljard dollar blijft gestaag toenemen en heeft het hoogste niveau in twee jaar bereikt, met 46 voltooide transacties in de afgelopen drie maanden.

Dit komt naar voren in WTW’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). De data zijn verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van de Bayes Business School. De monitor ziet in de toename van grote deals een groeiend vertrouwen onder dealmakers, ondanks geopolitieke en macro-economische tegenwind. Het aantal deals van meer dan een miljard dollar betekent een stijging van 31 procent in volume vergeleken met twaalf maanden geleden.

Comeback van de megadeal
Megadeals hebben ook een comeback gemaakt, met dertien deals ter waarde van meer dan tien miljard dollar die wereldwijd zijn afgerond in dit jaar. Dat waren er zes in dezelfde periode in 2023.

Daarentegen is het aantal deals met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar geleidelijk afgenomen, van 188 voltooide deals in de laatste drie maanden van vorig jaar naar 157 in het derde kwartaal van 2024.

Groei van intra-sector deals
Het aantal overnames binnen dezelfde sector (intra-sector deals) is toegenomen als aandeel van de totale fusie- en overnameactiviteiten, in vergelijking met overnames tussen verschillende sectoren. Sinds begin 2023 is het aantal intra-sector deals gestegen van 57 procent van het totaal in het eerste kwartaal van 2023 naar 75 procent in het laatste kwartaal. Dit duidt op een trend waarbij bedrijven profiteren van moeilijke omstandigheden om hun eigen markten te consolideren, zo verklaart WTW deze cijfers.

Ondanks de toename van het aantal grote deals dit jaar, hebben bedrijven die fusie- en overnamedeals voltooien over het algemeen moeite gehad om te concurreren met de bredere markt op basis van het rendement van hun aandelenkoers, met een lager rendement van -9,0 procentpunten in het derde kwartaal van 2024.

Herstel van de deals vooral in Europa
Europa is de enige regio die deze negatieve trend doorbreekt, na herstel in de afgelopen drie maanden. Dealmakers noteerden het eerste positieve kwartaal in de regio sinds 2021, met een hoger rendement van +2,1 procentpunten. Bovendien steeg het aantal deals in Europa, met 38 voltooide transacties in de afgelopen drie maanden, vergeleken met 32 deals in dezelfde periode vorig jaar. In lijn met de bredere Europese trend presteerden kopers uit het VK nu twee opeenvolgende kwartalen beter dan de index.

Daarentegen blijft de fusie- en overnamemarkt in Noord-Amerika moeilijke handelsomstandigheden ervaren. Kopers presteerden 10,1 procentpunten slechter dan hun regionale index, wat dit het zevende opeenvolgende kwartaal maakt waarin kopers door hun branchegenoten zijn overtroffen. Met 81 voltooide deals betekent dit ook een daling in volume vergeleken met het derde kwartaal van 2023 (77 deals).

Dramatische afname in China
Voor het eerst dit jaar konden kopers in de regio Azië-Pacific ook geen positief algemeen M&A-prestatiecijfer leveren, met een lager rendement van -3,1 procentpunten ten opzichte van hun regionale index, met dertig voltooide deals tussen juli en september dit jaar. Met slechts vier afgesloten transacties in de afgelopen drie maanden blijft de dealactiviteit in China 96 procent onder het hoogtepunt in 2015 en op het laagste niveau sinds 2011.

Gerelateerde artikelen