De economie krijgt andere drijfveren

Om de toekomst beter te begrijpen is het van belang om zicht te krijgen in de verschillende trends.

Op het Private Equity Summit 2023 hield Igor Mikhalev, partner bij EY-Parthenon en Head of Emerging Technologies Strategy, een presentatie over de digitale economie. De trends in de komende jaren begrijpen is cruciaal. Een megatrend die de huidige economische omstandigheden in de komende tien jaar zal veranderen, is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Voor de operationele kant kan kunstmatige intelligentie ingezet worden om middels chatbots klanten te bedienen. Een andere mogelijkheid is dat kunstmatige intelligentie productiefouten sneller en beter kan herkennen. Het is ten slotte van belang om in de strategie al het gebruik van kunstmatige intelligentie te implementeren.

Daarnaast is kunstmatige intelligentie een disruptieve trend in verschillende sectoren en industrieën. Bovendien is het moeilijker om met kunstmatige intelligentie te voorspellen wanneer de disruptieve verandering zal intreden. Immers, dat hebben wij de afgelopen jaren ook ervaren. Al jaren werd de potentie van kunstmatige intelligentie besproken. Met de introductie van ChatGPT werd een breder publiek blootgesteld aan de voor- en nadelen van de technologie.

Waardecreatie

Een andere vraag die werd behandeld was: hoe past een perspectief van waardecreatie op lange termijn bij de aantoonbaar korte-termijnvisie van private equity bedrijven? Lange termijn waarde wordt gecreëerd door te focussen op een brede set van belanghebbenden en maatschappelijke resultaten, met een duidelijk doel voor ogen, om een bedrijf voor de lange termijn in stand te houden.

Bedrijven en dealmakers die ESG-waarden toepassen in hun strategie behalen hogere waarderingen. Volgens een peiling onder de deelnemers moet de nadruk worden gelegd op de noodzaak om nu te beginnen met investeren in lange termijn waardecreatie, om te voorkomen dat een asset in de toekomst onrendabel wordt. Bovendien begint de wens om een positieve impact te hebben op de maatschappij de verwachtingen van een hogere exitwaarde te overtreffen in zijn belang voor professionals in private equity.

De focus op waardecreatie op lange termijn en totale waardemanagement wordt steeds crucialer voor PE’s vanwege een brede positieve impact op de samenleving en verwachtingen van een verhoogde exitwaarde. In mindere mate speelt ook de aankomende regelgeving en beleid een rol, volgens de deelnemers. Ten slotte moet ook worden voldaan aan de verwachtingen van de investeerders, aldus de conclusie uit een enquête onder de deelnemers.

De deelnemers aan de workshop hebben aangegeven wat de belangrijkste methoden zijn om de focus te verleggen naar het creëren van lange termijn waardecreatie en tegelijkertijd rekening te houden met het huidige economische klimaat. Er is vooral meer sectorexpertise en hands-on benadering nodig. In mindere mate spelen de opkomende technologie en duurzame bedrijfsmodellen een rol. Dat geldt ook voor de dynamische partnerschappen via digitale ecosystemen.
 

Gerelateerde artikelen