De dealflow blijft goed

Uit de M&A 1000: de voorspelling van Rob van Veldhuizen, global head of corporate finance ING voor dealjaar 2020.

Vorig jaar voorspelde Rob van Veldhuizen – sinds dit jaar Global Head of Corporate Finance bij ING – dat 2019 het jaar van de jumbodeals zou worden. ‘Die voorspelling is uitgekomen!’ M&A blikt terug en kijkt vooruit.

JUMBODEALS

‘2019 wordt getypeerd door een aantal jumbodeals, waaronder de strijd tussen Takeaway.com en Prosus om Just Eat, de VolkerWessels-beursexit door Reggeborgh en natuurlijk het bod op GrandVision door EssilorLuxottica. Verder zien we veel liquiditeit in de markt, vooral bij private equity. Die partijen zorgen voor dealflow en daarbij richten steeds meer en grotere fondsen hun pijlen op Nederland. Maar ook de strategische partijen zijn actief, zie bijvoorbeeld Mammoet, of Signify dat net een grote transactie heeft aangekondigd in de Verenigde Staten. De corporates zijn actiever geworden,’ zegt Rob van Veldhuizen van ING.

Beslissingen van de Europese Centrale Bank in Frankfurt hebben flink invloed: ‘De lage rente vergroot de betaalbaarheid van overnamefinanciering. We zien dat de waarderingen mede als gevolg hiervan de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan.’ Tevens zochten Nederlandse ondernemingen het over de grens, of vonden buitenlandse partijen hun geluk in Nederland. ’We zien dan ook dat 2019 wordt getypeerd door veel cross border-activiteiten.’ Niet alleen voor ING, maar voor de hele markt. ING heeft een aantal mooie internationale transacties begeleid, zoals de overname van het transportbedrijf KLG door het Chinese Sinotrans.

KRITISCHER OP DE PRIJS

Van Veldhuizen is positief over 2020. ’Mijn verwachting is dat we wederom een goed jaar tegemoet gaan. Wel zie ik de waardering in bepaalde segmenten afvlakken.’ De prijzen die er in 2019 werden betaald, zijn ronduit goed te noemen. Dat verandert wel in bepaalde sectoren. ’We zien dat kopers wat kritischer worden op prijs, onder meer door de afzwakkende economische vooruitzichten en de geopolitieke onzekerheden op de markt. Bij onder meer cyclische bedrijven en de traditionele retail dalen de waarderingen al en we zien meer herstructureringen. De brede interesse in veilingen neemt af, waardoor het kiezen van de juiste adviseur om de deal “thuis te brengen” belangrijker wordt.’

‘Desondanks zien we nog steeds veel dealflow en ik verwacht dat dat gewoon doorzet. Een belangrijke reden hiervoor is private equity; die bedrijven halen nieuwe fondsen op en dat zorgt voor veel activiteit in de markt. Dus als ze uitstappen uit een succesvolle investering, gaan ze ook weer door naar een nieuwe investering.’ De sectoren om in de gaten te houden zijn volgens Van Veldhuizen ook duidelijk. ‘Technologie, infrastructuur en food & agri, daar verwachten we veel activiteit omheen.’

OVERAL BIJ

Grote gemene deler van bijna alle grote deals in 2019 is dat ING erbij betrokken was. Is dat toeval? ‘Dat moet je aan onze klanten vragen! We zijn uiteraard trots dat we er bij zijn en blij dat we over een breed deal size-spectrum onze toegevoegde waarde kunnen bieden. Hierbij is de internationale footprint van de bank een belangrijke factor, want bij cross-border-deals kunnen we ons uitgebreide internationale netwerk inzetten. Daarnaast helpt het dat we goede mensen en sectorteams hebben.’ ING heeft zelf in elk geval genoeg te doen, het komende jaar. ‘We zien dat het zeer druk is. De pijplijn zit goed vol.’ Op moment van schrijven nadert de volgende jumbodeal z’n voltooiing: de verkoop van Eneco, waar ING de raad van commissarissen bijstaat.

Gerelateerde artikelen