De carrière van… Jasper van Adrichem, DLA Piper
In de rubriek de carrière van… vertellen jonge M&A-professionals over hun passies, keuzes en ervaringen binnen de dynamische wereld van M&A.
Jasper van Adrichem is 28 jaar, houdt van sporten (met name tennis), luistert graag muziek en is vier jaar werkzaam als associate advocaat op de corporate M&A afdeling van DLA Piper. Een andere afdeling heeft hij niet gezien, want bij M&A ligt zijn hart. De M&A afdeling richt zich vooral op transacties, maar ook is er een algemene adviespraktijk, waar geregeld advies wordt gegeven aan internationale cliënten die zakendoen in Nederland of juist Nederlandse cliënten die zakendoen in het buitenland. Jasper heeft dus veel te vertellen over het leven van een young M&A'er.
Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met M&A en waarom heb je toen gekozen om te werken in dit vakgebied?
"Toen ik nog rechten studeerde aan de Universiteit Utrecht heb ik tijdens de zomermaanden een summer course over M&A gevolgd. Dit was erg interessant en leerzaam vanwege het multidisciplinaire en internationale karakter van de summer course waarbij vanuit economisch, financieel en juridisch perspectief de verschillende aspecten van M&A werden uitgelicht en waaraan werd deelgenomen door studenten uit verschillende landen in Europa, maar ook uit Azië en Amerika. Dit wakkerde mijn interesse aan omdat ik, naast de juridische aspecten, ook het samenspel met andere disciplines en de dynamiek die M&A met zich meebrengt heel interessant vind. Na deze summer course heb ik stage gelopen bij een groot advocatenkantoor op de M&A afdeling en daarna ben ik werkstudent geweest bij DLA Piper, waar ik sindsdien ben blijven hangen. Hier geniet ik nog steeds van de dynamiek van transacties en het samenwerken met andere (rechts)disciplines. Mijn achtergrond is dan wel het ondernemingsrecht, maar je werkt veel samen met andere afdelingen waardoor je ook een goed begrip krijgt van andere rechtsgebieden. Al deze aspecten moet je meenemen om een goede transactie te kunnen draaien en dat maakt mijn werkt erg interessant."
Waarom heb je gekozen voor de advocatuur?
"Tijdens mijn studententijd heb ik mij georiënteerd op de arbeidsmarkt door aan verschillende in-house dagen en business courses deel te nemen. Tijdens de rechtenstudie krijgen studenten helaas weinig informatie over carrièremogelijkheden buiten de advocatuur en de rechterlijke macht, dus daar ben ik zelf ook actief naar op zoek gegaan. Zo heb ik ook deelgenomen aan in-house dagen bij grote consultancies. Uiteindelijk kwam ik er toch achter dat ik graag wilde beginnen in de advocatuur. Vooral omdat je bij de wat grotere advocatenkantoren niet alleen een goede juridische basis krijgt, maar ook veel aandacht wordt besteed aan allerlei andere (praktische) vaardigheden die relevant zijn in ons vakgebied."
Kan je wat meer vertellen over DLA Piper?
"DLA Piper is een groot internationaal advocatenkantoor. In bijna alle landen hebben wij een kantoor of wordt met bevriende kantoren samengewerkt. Wij zijn een internationaal full-service kantoor, wat betekent dat wij op nagenoeg alle rechtsgebieden onze cliënten kunnen adviseren."
Waarom heb je gekozen voor een groot kantoor?
"Omdat ik het internationale element dat een groot kantoor met zich meebrengt waanzinnig leuk vind. Ik heb tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden graag contact met mensen in het buitenland, zowel met cliënten als met kantoorgenoten. Ik ben van mening dat het ook leerzaam is om met andere culturen samen te werken. Daarnaast spreekt de mogelijkheid om een periode in het buitenland te werken mij ook heel erg aan. Toen ik net begon bij DLA Piper ben ik met een grote groep starters vanuit Europa en het Midden-Oosten naar Polen gegaan om elkaar, en kantoor, beter te leren kennen, en momenteel bereid ik mij voor op een secondment volgend jaar om voor een wat langere periode op een kantoor van DLA Piper in het buitenland te werken. Ik denk ook dat het in de M&A praktijk heel veel voordelen heeft om bij een internationaal kantoor te werken. Veel van de transacties waar wij aan werken hebben namelijk een grensoverschrijdend karakter. Voor een cliënt is het dan heel prettig om één aanspreekpunt te hebben waardoor de service die zij krijgt uit de verschillende landen hetzelfde en consistent is. Hierdoor wordt de kwaliteit van de transactie gewaarborgd."
Wat is je grootste uitdaging in je huidige functie?
"Naarmate je langer in het vak zit krijg je steeds meer verantwoordelijkheden bij een transactie, zowel intern als richting de cliënt. Een grote uitdaging daarin is om een langdurige vertrouwensrelatie op te bouwen met de cliënt. Een andere uitdaging is om ontwikkelingen binnen de M&A praktijk te volgen, deze eigen te maken en in te zetten om het werk te verbeteren, zoals bijvoorbeeld enkele technologische trends. Er zijn namelijk veel initiatieven die worden ontplooid, maar in de praktijk nog niet genoeg worden toegepast. Dit is niet alleen voor mij een uitdaging, maar ik denk dat alle partijen die betrokken zijn bij een transactie hier mee te maken hebben. Een persoonlijke uitdaging voor mij is om dit werk op lange termijn met plezier te blijven doen. Dat wil ik bereiken door regelmatig nieuwe doelen te stellen, zoals een secondment in het buitenland."
Welke klanten vind je het leukst om mee te werken?
"Allemaal! Wat ik van ons kantoor heel interessant vind, is dat je voor verschillende teams mag werken en de teamsamenstelling vaak varieert. Dit betekent dat je heel veel verschillende soorten transacties voorbij ziet komen. Wat ik heel mooi vind, is om een partij bij te staan in de volledige levenscyclus van de onderneming. Van het begin van een startup, naar het ophalen van financiering, tot een eventuele verkoop van de onderneming aan een andere partij. Daarnaast vind ik het erg interessant om een private equity partij bij te staan bij een platform acquisitie in Nederland, met het doel een bepaalde markt te betreden, verschillende ondernemingen over te nemen en vervolgens weer door te verkopen aan een strateeg of een andere investeerder. Het leuke van dit soort transacties is dat je een partij gedurende het gehele traject begeleidt, een goede vertrouwensrelatie opbouwt en kennis vergaart over de onderneming, waardoor je hen goed kan adviseren bij de exit."
Welke eigenschappen en vaardigheden heb je nodig om binnen je huidige functie en binnen je huidige kantoor te excelleren?
"Allereerst een goede juridische basis. Je moet echt wel weten waar je het over hebt. Voor een corporate M&A advocaat is dat het privaatrecht, en meer in het bijzonder het ondernemingsrecht en het contractenrecht. Daarnaast zijn schrijf- en taalkundige vaardigheden erg belangrijk: hetgeen partijen met elkaar afspreken moet goed en correct worden vastgelegd. Verder is het op persoonlijk vlak belangrijk dat je leergierig en enthousiast bent, en dat je met veel energie een transactie begeleidt. Ook soft skills zoals onderhandelen, presenteren en begrip hebben voor de posities van de verschillende partijen zijn belangrijk. Tijdens het transactieproces is het natuurlijk belangrijk om de belangen van jouw cliënt te behartigen, maar wanneer je geen rekening houdt met de belangen van de andere partij is het heel moeilijk om tot een overeenkomst te komen. Zonder de belangen van jouw cliënt uit het oog te verliezen, moet je zorgen dat ook de andere partij een goed gevoel heeft bij de transactie."
Wie zijn of waren je mentors, en wat heb je van hen geleerd?
"Toen ik begon bij DLA Piper heb ik heel erg veel geleerd van mijn ‘kamergenoot’ Laura Smit, waarmee ik samen op kantoor zat. Zij is een senior associate op onze afdeling en heeft echt de tijd genomen om al mijn vragen te beantwoorden en mij op sleeptouw te nemen. Daarnaast heb ik ook veel gehad aan een oud-collega, Patrick Gremmels, die zich altijd bekommerde om nieuwe starters. Verder vind ik dat bij ons op de afdeling altijd iedereen open staat om vragen te beantwoorden en om je te helpen bij een transactie of anderszins. Daarnaast is het echt een teamprestatie om een transactie te laten slagen. In een team word je altijd gestimuleerd om het maximale eruit te halen."
Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven binnen DLA Piper?
"Wij hebben een hele open en informele cultuur. Bij ons wordt iedereen gestimuleerd om zichzelf te zijn en dingen steeds beter te doen. Wel is er binnen de organisatie een zekere mate van hiërarchie. Dit moet ook, want je hebt altijd iemand nodig die de knopen doorhakt. Ik ervaar in deze hiërarchie niet dat mensen moeilijk te benaderen zijn. Je mag bij iedereen aankloppen en vragen stellen. Ik vind dat een hele prettige cultuur om in te werken."
Hoe ervaar je de werkdruk binnen je huidige functie, en is het wat je had verwacht?
"De werkdruk is in principe wat ik had verwacht. Binnen de M&A advocatuur is er zeker een hoge werkdruk. Je moet sowieso niet uitgaan van een negen tot zes baan. In de dynamiek van een transactie zijn er soms hectische momenten. Nadat je een transactie hebt afgerond volgt vaak een rustigere periode, waar je zeker gebruik van moet maken om even tijd voor jezelf te nemen. Ik ga dan het liefst sporten. Vroeger sportte ik altijd in de avond. Dat is nu soms lastig, dus sport ik in de ochtend voordat ik naar kantoor ga. Hiermee creëer ik ook een fijne start van mijn werkdag. Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf een goede werk- en privébalans creëert."
Wat zijn je verdere ambities binnen dit vakgebied?
"Ik wil mezelf graag binnen DLA Piper blijven ontwikkelen, niet alleen juridisch inhoudelijk maar ook op persoonlijk vlak. Dit hoop ik onder andere te bereiken door naar het buitenland te gaan. Verder wil ik graag door blijven groeien binnen de organisatie. Uiteindelijk hoop ik veel verschillende soorten transacties te mogen begeleiden als partner bij DLA Piper waarbij plezier en ontwikkeling voorop staan, zowel op persoonlijk vlak als in teamverband."