Datagedreven investeren makkelijk gemaakt

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:37
Ondernemer Mathijs Heutinck van de startup Venturelytic wil voor investeringsfondsen een lastig probleem oplossen.

Mathijs Heutinck, de oprichter van Venturelytic, heeft altijd een passie gehad voor de combinatie van software en investeren. Hij begon zijn carrière bij Main Capital, een strategische investeerder in bedrijfssoftware, een fonds dat in die tijd flink aan het groeien was. Heutinck voelde zich thuis in dit wereldje. Wel viel het de twintiger op dat de bedrijven nog erg traditioneel functioneerden. “En dat in een industrie die investeert in de meest innovatieve softwarebedrijven.”

In deze tijd, zo rond 2015, werd de kiem gelegd voor wat later zou uitgroeien tot Venturelytic. “Het hele proces van het aanleveren van dealinformatie en vervolgens het tracken van informatie over de portfoliobedrijven is erg tijdsintensief”, aldus Heutinck. “Wanneer je vijf bedrijven in je portfolio hebt gaat het wel, maar bij dertig wordt dit echt een probleem. Veel fondsen vragen iedere maand de cijfers uit en moeten hier zelf inzichten uit halen. De proactiviteit ontbreekt. We liepen er echt een beetje achteraan.”

In 2017 vertrok Heutinck bij Main om ervaring op te gaan doen als ondernemer. “Ik was toen eind twintig en het voelde wat gek om doorgewinterde bestuurders te gaan vertellen wat ze moesten doen.” Hij begon de ambitieuze start-up Venturelytic en stortte zich vol op het ondernemerschap. Het doel was duidelijk: met vernieuwende software een rol spelen in het ecosysteem van investeerders. “Er lagen hier mooie kansen voor het effectief monitoren van portefeuilles.”

Nauwe samenwerking

“Er is de laatste jaren wel wat veranderd in de wereld van venture capital”, constateert Heutinck. “Ten eerste is er heel veel kapitaal beschikbaar, dus investeerders moeten meer meebrengen dan alleen geld. Het is een noodzaak dat ze hun betrokkenheid tonen en efficiency inbrengen in hun portfoliobedrijven. Zeker in de markt voor software zijn er enorm veel fondsen bijgekomen, dus ondernemers kunnen het zich veroorloven kritisch te zijn. Een andere trend is dat investeerders steeds meer datagedreven worden.”

Dus heeft de investment community behoefte aan goede software en tools. Het probleem dat Heutinck zag bij Main, ervoer hij ook bij andere fondsen waar hij mee in aanraking kwam: het verzamelen en monitoren van informatie kost teveel tijd en moeite. En veel van de bestaande oplossingen zijn vooral gericht op sales. Heutinck noemt het voorbeeld PipeDrive: “Een hele fijne tool, maar zodra de deal geclosed is stopt de informatieflow, en moet je zelf alles weer in kaart gaan brengen. Terwijl het investment management dan pas begint.” 

En dus ging Mathijs Heutinck aan de slag met een klein team developers. Venturelytic bracht ongeveer een jaar geleden zijn beta-versie uit met een groep Nederlanderse investeerders. Een jaar later en een groep tevreden gebruikers verder, gaat Venturelytic live voor de rest van het Europese investeringsecosysteem. Voor de software maakt Venturelytic gebruik van de cloud-architectuur van Salesforce, alleen is de software helemaal toegespitst op de behoeften van (venture capital) investeerders. “Het voordeel van Salesforce is dat zaken als security heel goed geregeld zijn en we snel verder kunnen ontwikkelen.”

“Met Venturelytic kun je van alles tracken”, vervolgt de tevreden software-ondernemer. “Financiële data uiteraard, maar ook commerciële en strategische KPI’s. Voor ieder bedrijf zijn andere cijfers key voor hun performance, dus kun je dit per investering custumizen. De tool draait niet puur om rapporteren, maar is net zo goed ingericht als samenwerkingsplatform. In plaats van alles uit je mailbox bij elkaar te zoeken, vind je alle informatie over je investeringen terug in een tool. En je kunt on the go metrics toevoegen. Het is écht een schakel tussen ondernemer en investeerder.”

De huidige coronacrisis toont het belang maar weer eens aan van een nauwe samenwerking. Ondernemers werken graag samen met actief opererende en goed geïnformeerde investeerders. “Laten we hopen dat we de coronapandemie snel onder controle krijgen, zodat investeerders kunnen teruggaan naar waar ze goed in zijn; het creëren van waarde", besluit de CEO van Venturelytic. “Maar de focus op nauwe samenwerking met targets en portfoliobedrijven blijft ook na corona extreem belangrijk voor de investment community.”

Dit artikel is in samenwerking met VEECEE, dé community in Venture Capital. Meer informatie? Ga naar VEECEE.co

Gerelateerde artikelen