Danny Bosker, KPMG: “Gevolgen protectionisme zichtbaar op overnamemarkt”

Het volume van de fusies en overnames op de wereldwijde markt is in het eerste halfjaar van dit jaar gedaald vergeleken met de eerste zes maanden van 2016.

In het eerste halfjaar van 2017 werden 8,553 transacties aangekondigd, een daling van 6.8 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016. In deze periode was sprake van 9,180 transacties. Wereldwijd steeg de totale waarde van de transacties van 1,235 miljard euro in de eerste helft van 2016 tot 1,405 miljard euro in de eerste zes maanden van dit jaar. 

Ook binnen de Europese Unie en in Nederland liep het aantal deals, maar steeg de totale dealwaarde. In de EU daalde het volume met 9.7 procent naar 3,486 transacties in de eerste helft van 2017. In Nederland kwam het volume met een daling van 8.7 procent uit op 284 transacties. 

Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar de bewegingen op de internationale fusie- en overnamemarkt.
 
Protectionisme krijgt meer invloed
“Een aantal ontwikkelingen in de wereld krijgt steeds meer invloed op de wereldwijde fusie- en overnamemarkt”, constateert Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. Bosker: “De toegenomen aandacht van landen voor een meer protectionistisch beleid, zoals de Brexit, de koers van de nieuwe Amerikaanse president en de huidige onafhankelijkheidswens van Catalonië, gaan onvermijdelijk gevolgen hebben voor de mondiale markt. Bovendien speelt op dit moment de discussie binnen de Europese Unie over ongewenste buitenlandse overnames. De maatregelen die overheden gaan nemen om ongewenste overnames te voorkomen zullen dan ook steeds meer zichtbaar worden. Zolang deze beschermingsconstructies nog niet van kracht zijn, zal de belangstelling van bedrijven uit de Verenigde Staten en China voor bedrijven binnen de EU flink toenemen.”
 
Onzekerheid nog niet voorbij
Ondanks de daling van het aantal transacties, in Nederland, in Europa en wereldwijd, heerst er volgens Bosker nog steeds een zeer aantrekkelijk fusie- en overnameklimaat. Bosker: “Het aandeel overnames van bedrijven in de EU door ondernemingen van buiten de EU is dit jaar toegenomen tot bijna 25 procent. In 2009 was dit nog maar 17 procent. Een meerderheid van de overnemende partijen is afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada. Binnen de Europese Unie richten zij zich vooral op bedrijven die actief zijn in de maakindustrie, de technologie en de zakelijke dienstverlening.”
 
Vooral strategische overnames in Nederland
Bij 65 procent van de transacties waarbij een Nederlandse onderneming betrokken was, was sprake van een strategische overname met als doel om groei te realiseren. Nederlandse en buitenlandse durfkapitalisten, de financiële investeerders, waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor 35 procent van de 284 transacties op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. In bijna de helft van deze 98 transacties ging het om een entry investering, waarbij een onderneming wordt overgenomen van een niet-financiële partij. Het aantal exit deals, transacties waarbij sprake was van de verkoop van een bedrijf of delen ervan door een durfinvesteerder aan een niet-financiële investeerder, kwam uit op 38. Bij 14 procent van de financiële transacties ging het om een secondary deal, waarbij een onderneming aan een andere financiële investeerder werd verkocht. 

Gerelateerde artikelen