ESG-uitdagingen voor private equity: ‘Van regelgeving naar rendement’

Last modified: 28 oktober 2024 13:05
Daan Schipper (Holtara): "CSRD kan de basis vormen van een beleid om meer waarde te creëren."

Veel private-equity firma’s en hun portfoliobedrijven zien rapportages over Environmental, Social, en Governance (ESG)-factoren nog altijd als een ‘moetje’, afgedwongen door regelgeving. Terwijl ESG-data en rapportages juist als bron kunnen dienen voor een beter bedrijfsbeleid en daarmee tot waardecreatie. Daan Schipper, Director Holtara, licht toe welke aanpak hiertoe het beste is.

Lees ook: Jons Janssens (Conway & Co): ‘Veel investeerders hebben blinde vlek voor de waarde van technologie’

Het belang van een goed Environmental, Social en Governance (ESG)-beleid neemt de komende periode toe door de voortdurend aangescherpte wet- en regelgeving, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf dit boekjaar grote, beursgenoteerde bedrijven in Europa verplicht tot duurzaamheidsrapportages en daarna ook bedrijven daaronder – bedrijven die veelal in handen zijn van private equity-firma’s.

Dat betekent een hele boekhoudkundige exercitie voor die investeerders en voor hun portfoliobedrijven: er moeten rapportages komen die kunnen worden geïntegreerd in de jaarlijkse financiële verslagen. Rapportages over de impact van het bedrijf op het milieu om te beginnen, over de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld, over vervuiling en gevolgen voor biodiversiteit. Rapportages over kwesties zoals arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, mensenrechten, gezondheid en veiligheid op de werkplek en betrokkenheid bij de gemeenschap. En, in de derde plaats, rapportages over zaken als transparantie, ethisch leiderschap, bestuurspraktijken, beloningsbeleid voor leidinggevenden en de mate van onafhankelijkheid van bestuursleden.

Ga er maar aan staan, was lange tijd de reactie van investeerders en bestuurders uit portfoliobedrijven. Ze zagen de invoering van CSRD en andere duurzaamheidsregelgeving vooral vanuit compliance-oogpunt: als een ‘moetje’, afgedwongen door regelgeving.

ESG zien als grote kans
Terwijl CSRD ook de basis kan vormen van een beleid om meer waarde te creëren. CSRD wordt ook wel als het IFRS (International Financial Reporting Standards) van ESG beschouwd, in die zin dat het bedrijven veel mogelijkheden biedt om beter te sturen en hun bedrijf effectiever te runnen.

En daarmee om waarde te creëren – een ‘greenium’ te verwerven, in de woorden van Daan Schipper. Hij is Director Northern Europe van Holtara, een bedrijf dat zich richt op het ondersteunen van investeerders, fondsbeheerders en bedrijven bij het integreren van ESG-factoren in hun bedrijfsvoering. Schipper is een van de sprekers op het Private Equity-evenement ‘Handen in de klei’ op 7 november voor private equity-investeerders en CEO’s van portfoliobedrijven.

Hij is faliekant tegen de compliance-benadering om rapportages te zien als weinig meer dan een verplichte ‘afvinkoefening’, en raadt bedrijven en investeerders aan om de ontwikkelingen op ESG-gebied te zien als kans. Ten slotte kan een focus op sociale factoren leiden tot een betere werknemerstevredenheid en daarmee lagere personeelskosten.

Een verbeterd bestuur kan resulteren in efficiëntere besluitvormingsprocessen. En uiteraard kan een milieuvriendelijke aanpak niet alleen kosten besparen, maar ook nieuwe marktkansen openen. Kortom: betere rapportages kunnen een instrument zijn om allerlei ESG-gerelateerde risico’s te beperken, om je te onderscheiden van concurrenten, nieuwe markten te openen en makkelijker financiering aan te trekken. En dus om de financiële gezondheid van je bedrijf te verbeteren en de toekomstbestendigheid te vergroten.

Action is best
Tijdens de bijeenkomst van 7 november gaat Schipper in op de vraag hoe je duurzaamheidsdata kunt inzetten voor waardecreatie, efficiëntie en innovatie. Data zijn in het digitale tijdperk als ‘ruwe olie’, ‘die nog moet worden geraffineerd’, wordt er vaak gezegd. En dat geldt ook hier. Investeerders en bedrijven die ESG-rapportages effectief weten te integreren in hun bedrijfsbeleid om te voldoen aan de CSRD-regelgeving, beschikken over de ruwe data die nodig zijn om verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Maar dit is slechts een eerste stap. Een volgende stap is een analyse en interpretatie van al die data. En tot slot de kers op de taart: de bedrijfsvoering daadwerkelijk aan te passen. Zoals Schipper benadrukt: “Data is good. Insight is better. Action is best. De werkelijke uitdaging ligt in het omzetten van deze data in actionable insights die leiden tot concrete verbeteringen en tot waardecreatie te komen.”

ESG-platform
Holtara kan in dit hele proces adviseren, van de ‘ESG due diligence’ om de kansen en risico’s op ESG-gebied van een overnamekandidaat in kaart te brengen tot advies voor ESG-maatregelen om waarde te creëren of een portfoliobedrijf ‘exit ready’ te maken. Daarbij maakt het kantoor gebruik van een eigen – ook voor klanten toegankelijke – platform, waarmee bedrijven met elkaar kunnen worden vergeleken. Dit wijst al snel de weg naar verdere prestatieverbeteringen op ESG-gebied.

Want dat roepen de transparantie en vergelijkbaarheid op. Een bedrijf dat een bepaalde CO2 -uitstoot heeft en daar netjes over rapporteert, voldoet op zich misschien wel aan de CSRD. Maar natuurlijk rijst vanzelf de vraag waarom andere, vergelijkbare bedrijven erin slagen om een nog lagere uitstoot te boeken. “Ze kunnen zich gaan richten op wat zo’n decarbonisation pathway wordt genoemd. Oftewel: ‘hoe gaan we naar net zero met ons beleid’?”

En dan, bij een ‘exit’ de maximale ‘greenium’ te verzilveren.


Private Equity – Met Handen in de Klei: Grootste fouten uit 2024, Strategieën voor 2025

Bent u klaar om de uitdagingen van private equity head-on aan te gaan? Kom dan op 7 november naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam het event: Met Handen in de Klei.

Dit exclusieve evenement voor PE-investeerders en portfolio CEO’s biedt u:
• Praktische inzichten uit 2024 voor uw strategie in 2025
• Lessen van ervaren external operating partners
• Interactieve roundtables over sales, teambuilding, AI en ESG
• Netwerkmogelijkheden met vakgenoten

Geen theoretische verhalen, maar concrete ervaringen en oplossingen. Leer van de grootste fouten uit 2024 en ontdek hoe u ze in 2025 kunt voorkomen.

Meer informatie/inschrijven: Private Equity – met Handen in de Klei

Related articles