Culture Clash tijdens feestelijk M&A Forum bij Stibbe

De 16e verdieping van Stibbe is het toneel van een clash of cultures tussen de Anglosaxen en Rijnlanders tijdens de masterclass over beschermingstichtingen van M&A partner Egbert Vroom van Stibbe. Ruim 100 professionals in M&A, corporate finance en private equity gaan met elkaar in discussie, leggen het fundament voor nieuwe deals en heffen het glas tijdens het laatste M&A Forum voor de zomer.
Voor een volgepakte zaal deelt M&A partner Egbert Vroom van Stibbe de ins/ en outs van de beschermingsstichting. Vroom geeft in zijn presentatie aan dat de beschermingsstichting, eerst in vergeteleheid geraakt, nu een come-back lijkt te maken. Geïllustreerd met het levendige voorbeeld van de recente overnamestrijd om KPN door het Mexicaanse Amerca Movil. KPN heeft met succes het Mexicaanse overnamebod gepareerd dankzij de uitoefening van een call-optie van de beschermingsstichting van KPN. Een beschermingsmuur uit het boekje, waarin de beschermingsstichting van KPN met geld geleend van de Rabobank preferente aandelen kocht in KPN, waarmee het aandeel van de Mexicanen aanzienlijk verwaterde. 
Vroom laat zien dat het gebruik van de beschermingsstichting op sterven na dood was. Begin jaren ‘70 hebben NV’s voor het eerst de statuten gewijzigd waardoor het mogelijk werd aandelen aan bevriende relaties uit te geven bij een vijandige overname. “Ik was zelf nog niet geboren, dus moest ik hiervoor teruggaan in de boeken”, zegt Vroom. In de jaren ‘70 en ‘80 is 17 keer een beschermingsstichting ingezet. 
 
Afbraak 
Dit beeld veranderde in de jaren ‘90. “Veel beschermingsstichtingen werden afgebroken als gevolg van een verschuiving richting het Anglosaksische model en zorgen om de Dutch  Discount.” Nederlandse bedrijven zouden als gevolg van beschermingsstichtingen een lagere beurswaarde hebben, omdat er een kleinere kans is op een overnamepremie. Moderator Willem van Oosten legt de casus voor aan het publiek: “Wie vindt dat beschermingsstichtingen moeten worden afgeschaft?” Een kleine minderheid steekt de hand op. Een overtuigende meerderheid geeft aan voor de beschermingsstichting te zijn. Een levendige zaaldiscussie tussen voor- en tegenstanders, Anglosaxen en Rijnlanders, barst los. Een ex-ABN AMRO medewerker is groot voorstander van de beschermingsstichting. Hij heeft zijn redenen. Ten tijde van de overname door het Fortis-consortium heeft ABN AMRO geen beschermingsstichting ingezet. 
Met het aanbreken van het nieuwe millenium kwam de beschermingsstichtiong weer terug. Vroom laat zien dat 56 procent van de fondsen in de AEX en de AMX een dergelijke stichting hebben. Verzekeraar Delta Loyd en pakketbezorger TNT worden genoemd als voorbeelden van bedrijven die recent naar de beurs zijn gegaan en ook een beschermingsstichting hebben ingebouwd. 
Juridisch is het gebruik van een stichting als verdediging tegen een vijandige overname nog een grijs gebied. “Er is geen specifieke wet- of regelgeving met betrekking tot beschermingsstichtingen”, zegt Vroom. Wel is er een vrijstelling van een verplicht openbaar bod, waar beschermingsstichtingen gebruik van maken. Hierin is de ‘onafhankelijkheid’ van de stichting ten opzichte van de target van groot belang. 
Tijdens de Q&A sessie na afloop van de presentatie deelt Allard Metzelaar van Stibbe zijn visie op de beschermingsstichting. Hij is zelf ervaringsdeskundige als bestuurslid van de beschermingsstichting van ING. Hij ziet grote waarde in het gebruik van beschermingsstichtingen. 
Dealzekerheid
Gelijktijdig met de masterclass spreken bedrijfsjuristen, corporate finance adviseurs en M&A advocaten over het vergroten van de dealzekerheid bij overnames. Als kickoff van de besloten roundtable, gemodereerd door Eline Ronner, licht Pieter Schutte van Stibbe toe hoe zijn de dealzekerheid hebben vergroot met een innovatieve dealstructuur bij de overname van D.E Master Blenders door een consortium geleid door JAB. Er wordt uitvoerig ingegaan op de toepasbaarheid op andere deals. Dat de board van de takeover zich actief achter de voorgenomen overname schaart is cruciaal voor het slagen van de door Stibbe bedachte opzet. Wel zou deze opzet ook kunnen werken voor niet-beursgenoteerde bedrijven. Met name wanneer de shareholder base zeer gefragmenteerd is. Er wordt verder gesproken over de verschillen met andere manieren om dealzekerheid te vergroten. Uiteindelijk was de opgezette structuur niet nodig in de JAB deal waardoor er alsnog een squeeze out van de resterende aandeelhouders plaatsvond. De vraag rijst of het optuigen van een dergelijke structuur aandeelhouders wellicht nog meer heeft aangezet om hun stukken aan te bieden. Dit is niet uitgesloten. 
League tables tijdens het M&A Café
Het M&A Forum wordt traditioneel afgesloten met het M&A Café. Dit keer in een chique feesttent op het binnenplein van Stibbe met een uitermate goed verzorgde catering. M&A hoofdredacteur Willem van Oosten heet namens de M&A Community de aanwezigen van harte welkom, maar geeft aan dat hij wel enigszins in verlegenheid is gebracht. Afgelopen jaren stond Allen & Overy steevast op de eerste plaats in de league table gesorteerd op dealwaarde. Ook was Allen & Overy platinum partner van de M&A Community. Nu is de partnerrol overgenomen door Stibbe. “Raad eens wie er nu op de eerste plaats staat? Stibbe!” Om de schijn van belangenverstrengeling de wereld uit te helpen vraagt Van Oosten waarom Stibbe bovenaan staat. “Omdat we gewoon ongelofelijk veel deals doen”, zegt M&A advocaat Björn van der Klip. “Dat staat helemaal los van het partnership.”
Ook de leden van de DCFA, die net als vorig jaar samen met de leden van de M&A Community het M&A Forum bezoeken, krijgen een speciaal welkom. Het laatste woord is aan managing partner Derk Lemstra van Stibbe. Als gastheer heet hij de aanwezigen van harte welkom en wenst ieder een goed M&A Café en en een mooi dealjaar. 
De volgende kans op dealsourcing is op 27 autustus in zomerser setting in strandtent Rapa Nui in Bloemendaal. Op 10 september komen CEO’s, CFO’s en private equity professionals samen tijdens het Corporate Growth Summit bij KPMG.
 
 
Related articles