Crowdfundingpioneer Symbid overgenomen

De Roemeense crowdfunder SeedBlink neemt het Nederlandse platform Symbid over. 

Symbid is in 2011 opgericht door een team van Nederlandse ondernemers als een van de eerste crowdfundingplatforms in de wereld en heeft een community opgebouwd van ruim 50.000 investeerders, voornamelijk uit de Benelux. In de eerste 10 jaar van haar bestaan (tot eind 2021) heeft Symbid in totaal €35 miljoen aan investeringen (aandelen en converteerbare obligaties) gerealiseerd, voor meer dan 180 startups, waarvan 67 in de technologiesector. 

Het SeedBlink-platform heeft sinds de lancering in 2020 al meer dan 75 miljoen euro gemobiliseerd in startup investeringen en meer dan 12.000 investeerders uit 60 landen aangetrokken. De portefeuille bestaat inmiddels uit 62 gefinancierde Europese bedrijven. Deals waarin SeedBlink-gebruikers hebben deelgenomen als mede-investeerders zijn onder meer FlowX, Dronamics, Hunch en Druid. In minder dan 3 jaar tijd zagen investeerders via de recent gelanceerde secundaire markt al terugbetalingen met rendementen variërend van 2,5 tot 4,75 keer hun investering.SeedBlink heeft al kantoren in Griekenland, Bulgarije en Oostenrijk en verwacht binnenkort ook in Frankrijk en Tsjechië actief te worden. "Wij willen in alle landen van de Europese Unie aanwezig zijn", zegt Radu Georgescu, de bestuursvoorzitter van deze crowfunder. "De komende anderhalf jaar zullen wij nieuwe overnames aankondigen."

De platformen van SeedBlink en Symbid hebben samen meer dan 110 miljoen euro aan investeringen in 250 startups gerealiseerd, met behulp van een (gecombineerd) netwerk van 62.000 investeerders. De overname vergroot de investeerderspool van SeedBlink aanzienlijk dankzij de uitbreiding met het Symbid-netwerk van vermogende particulieren. Ook het netwerk van professionele financieringspartners waarmee Symbid is verbonden – zoals banken, VCs en angel investors – versterkt de positie van SeedBlink. In de toekomst zal het Symbid-team de investeringsactiviteiten in de Benelux blijven leiden. Symbid-investeerders zullen profiteren van nieuwe kansen en toegang krijgen tot pan-Europese investeringsmogelijkheden dankzij een groter netwerk en meer slagkracht. De overname zal verder geen gevolgen hebben voor de huidige investeringen. Symbid-investeerders krijgen meer mogelijkheden voor portefeuillediversificatie en kunnen profiteren van een grotere focus op de technologiesector in heel Europa.

Kenners zien dit als het begin van een consolidatieslag in de sector. "In Nederland is ruimte voor hooguit tien partijen", zegt lector Lex van Teeffelen in het FD. "Op de zakelijke markt zijn ruim veertig crowdfunders actief, waarvan de meerderheid te klein is om de kosten goed te maken."

Gerelateerde artikelen