Covid-19 zal ook fusies en overnames treffen

Dat concludeert Baker Tilly International in samenwerking met Mergermarket in het rapport Global dealmakers: European M&A market update.

De pandemie en de steeds groter wordende angst voor een recessie beïnvloeden ook de dealmakers die actief (willen) zijn in de Europese markt. Veel fusies en overnames zijn stop gezet, totdat de situatie weer enigszins stabiel is. Uit het rapport komt naar voren dat 73% van de dealmakers als gevolg van Covid-19 zich zullen bedenken om M&A activiteiten te ondernemen in Europa. Daarnaast verwacht 92% een recessie in Europa. Sterker nog, 100% procent van de ondervraagden denkt zelfs dat een wereldwijde recessie onvermijdelijk is.

Desondanks zijn er wél kansen en uitdagingen in de Europese markt. Investeerders voelen zich aangetrokken tot de technologische sector en de groeiende medicinale cannabismarkt. Vooral de laatste jaren is de belangstelling in de cannabismarkt toegenomen. De teelt en distributie is aanzienlijk uitgebreid en steeds meer landen hebben het gebruik van cannabis voor medische doeleinden gelegaliseerd. Dat investeerders hier potentie inzien, blijkt ook uit het gegeven dat 87% van de dealmakers zegt dat er kansen zijn om te investeren in de Europese medicinale cannabismarkt.

De mid-markt is een belangrijk segment voor fusies en overnames in Europa. Van de deals in 2019 zijn gedaan, was ruim 75% deals binnen de mid-markt. Daarnaast zegt 18% van de ondervraagden dat er in de Europese mid-markt betere mogelijkheden en kansen zijn dan in de andere werelddelen. Een ander voordeel van deals binnen de mid-markt is dat het gemakkelijker een toegangspunt kan creëren tot de Europese markt. Reden hiervoor is dat er minder juridische hindernissen zijn dan bijvoorbeeld bij een megadeal.

Olivier Willems – Corporate Finance Partner in België – zegt het volgende: ‘’Private equity-fondsen hebben enorme hoeveelheden geld die ze moeten inzetten. Tijdens de eerste weken van Covid-19 waren private equities gericht op operaties en het schatten van de cash-impact van de crisis, maar ze zullen nu kijken naar de impact over hun beleggingshorizon. Ze zullen moeten zoeken naar manieren om de verliezen die ze dit jaar lijden te compenseren, dus zullen ze overgaan op krachtigere overnames om hun rendement op de kapitaalinvesteringen te behalen.”

Lees het rapport hier.

Gerelateerde artikelen