Cottonwood Technology en QDNL Participations stappen in quantumtech

Quantumtechnologiestartup Orange Quantum Systems heeft een pre-seedronde van 1,5 miljoen euro opgehaald.

De ronde wordt geleid door Cottonwood Technology en QDNL Participations.

Orange Quantum Systems [hierna: Orange QS] opereert op de grens van de zich snel ontwikkelende quantumindustrie.

Naarmate de ontwikkeling van kwantumchips zich verplaatst van het laboratorium naar industriële fabricagefaciliteiten (‘fabs’), wordt het vermogen om kwantumchips te testen een nog groter knelpunt dan nu het geval is. Momenteel duurt het testen van een kleine kwantumchip weken, met behulp van een cryogene laboratoriumfaciliteit en een team van toegewijde kwantumingenieurs. Testen in een industriële omgeving maakt de eisen van de cryogene testomgeving alleen maar strenger, terwijl tegelijkertijd veel kortere testtijden per chip worden vereist.

Orange QS bouwt testapparatuur voor kwantumchips om deze uitdaging aan te gaan en biedt een eenvoudig, betaalbaar en snel alternatief voor interne testoplossingen die zijn industriële klanten anders zelf zouden moeten bouwen. Deze aanpak is bekend in de halfgeleiderindustrie, waar bedrijven zich richten op het bouwen van testapparatuur. Om dit voor kwantumchips te doen is echter kwantumexpertise nodig, waarmee Orange QS zich onderscheidt.

Klaarmaken voor opkomende quantumindustrie
Het nieuwe geld zal worden gebruikt om de volgende generatie kwantumchiptestapparatuur van Orange QS te ontwikkelen. Ze zullen hun producten die zijn gebouwd voor de R&D-markt combineren en nieuwe belangrijke innovaties integreren. Deze volgende generatie apparatuur zal de eerste kant-en-klare oplossing zijn die is geoptimaliseerd voor snelle qubit-tests, gericht op de opkomende markt van de kwantumindustrie.

“Door het snel en nauwkeurig testen van kwantumapparaten aan te bieden, voorziet Orange QS in een cruciale behoefte voor de opkomende kwantumcomputerindustrie”, aldus Ton van ‘t Noordende, Managing Director van QDNL Partications. “Deze technologie zal nog veel meer innovaties in het Nederlandse quantum-ecosysteem katalyseren en de positie van het land als koploper op dit gebied versterken. Ik kijk ernaar uit om dit transformatieve kwantumplatform samen vooruit te helpen.”

“Wij denken dat Orange QS een zeer unieke positie heeft gekozen in de kwantumtoeleveringsketen, en we zijn erg enthousiast dat dit team de mondiale winnaar kan worden op het gebied van kwantumdiagnostiek en testen”, aldus Alain le Loux, General Partner bij Cottonwood Technology Fund.

Lees ook: Zeven vragen aan tech-investeerder Alain le Loux (Cottonwood)

 

Gerelateerde artikelen