Waarom JAN© toch voor aansluiting bij de Jong & Laan koos

Voor JAN© Accountants en Adviseurs was de keuze voor een strategische partner allesbehalve vanzelfsprekend.

Nog geen twee jaar geleden moesten de partners van accountantskantoor JAN© er niet aan denken. Een overname of fusie? Niet aan de orde. JAN© wilde op eigen kracht verder groeien. Toch sloot het kantoor zich in mei aan bij de Jong & Laan. Wat bracht de 160 medewerkers tellende organisatie tot deze ommezwaai?

De Nederlandse accountancysector kent de laatste jaren geen rust meer. Bijna wekelijks kondigen kantoren fusies of overnames aan. De Jong & Laan staat vooraan in deze consolidatierace. Sinds private equity-maatschappij Waterland in 2022 instapte, heeft het kantoor een ongekende groeispurt ingezet met maar liefst acht overnames: Marshoek, 5BAR Assurance, Horlings, Good Growth Collective, Less Grey, TIC Advisory, JAN© (eind mei) en daarna nog Crowe Peak.

Voor JAN© Accountants en Adviseurs was de keuze voor een strategische partner allesbehalve vanzelfsprekend. Het kantoor uit de Amsterdamse regio – zelf ruim twintig jaar geleden voortgekomen uit een fusie – koesterde lange tijd zijn onafhankelijkheid. “Twee jaar geleden zeiden de partners nog: nee, dit gaan we never doen”, zegt Andrea van der Giezen, sinds 2024 algemeen directeur van JAN© en sinds de overname Chief Quality Officer in de raad van bestuur van de Jong & Laan. “Wij zijn een gaaf bedrijf dat zich uitstekend op eigen kracht heeft gered.”

Uitdagende markt
De omslag kwam tijdens de strategiedagen van 2024. Twee concrete marktuitdagingen nodigden JAN© uit tot herbezinning: de krappe arbeidsmarkt en technologische achterstand. “In de eerste plaats hadden we te maken met ‘the war for talent’ in de sector. Want de arbeidsmarkt is zeer gespannen, helemaal hier in het Westen, waar wij het sterkst zijn vertegenwoordigd”, aldus Van der Giezen.

JAN© overwoog een professionele recruiter aan te nemen, maar zag daar al snel van af. “De echt goede recruiters gaan natuurlijk voor die grote jongens werken.” Er was ‘frictie tussen onze ambities en wat onze mogelijkheden waren’, constateert Van der Giezen.

In de tweede plaats wil JAN© de komende jaren flink investeren in AI en andere IT-toepassingen. “Geld was niet zozeer het probleem – voor zover onze eigen middelen tekortschoten, hadden we gewoon naar de bank kunnen stappen. Maar ook hier speelden personele uitdagingen op. We hadden te weinig IT’ers om ze vrij te maken voor strategische projecten. Die mensen moesten al 160 collega’s ondersteunen, en hadden het daarmee al druk genoeg.”

De conclusie was: JAN© moest meer ‘body’ krijgen aldus Van der Giezen. Aanvankelijk dacht het kantoor zelf op overnamepad te gaan, maar al snel ontstond het besef dat dit beter vanuit een groter geheel kon. In september 2024 viel de beslissing: “We willen zelf groeien, maar met een strategische partner aan onze zijde.”

Drie selectiecriteria
Hoewel JAN© al jaren samenwerkt met de Jong & Laan op compliance- en opleidingsgebied, kreeg de organisatie geen voorkeursbehandeling. “Wij vonden het belangrijk om een gedegen keuze te maken, dus wij hebben met vele partijen gesproken”, benadrukt Van der Giezen.

Daarbij hanteerde JAN© drie selectiecriteria:

Ten eerste de strategische meerwaarde. Die was in het geval van de Jong & Laan aanzienlijk.

De Jong & Laan en JAN© richten zich allebei op bedrijven in het mkb-plus, die “ambitieus zijn en een praktisch meedenkende accountant willen”, zegt Van der Giezen. De Jong & Laan – een paar maatjes groter dan JAN©, met een bijna landelijke dekking – bood JAN© de mogelijkheid om die bedrijven ook buiten hun thuisregio te begeleiden. En om een bredere dienstverlening aan te bieden. “Denk aan ESG-trajecten en een uitbreiding van de due diligence werkzaamheden. Of aan duurzaamheidsadvies via de Good Growth Collective, dat zelfs B Corp-certificeringen verzorgt.”

Ook beloofde een overname door de Jong & Laan te leiden tot een sterkere positie in de ‘war for talent’. “De kennisdeling tussen specialisten binnen een grote organisatie maakt werknemers scherper. Ze krijgen hoogwaardigere vraagstukken te behandelen dan binnen een regionaal kantoor. Het draagt er allemaal toe bij dat er nu meer carrièrekansen zijn dan vroeger en dat is niet alleen aantrekkelijk voor nieuwe collega’s maar ook voor de huidige JAN©-ers.”

Ten tweede moest er natuurlijk ‘een nette deal liggen’, al was dat niet doorslaggevend.

De derde en belangrijkste overweging was de ‘culturele fit’. JAN© herkent zich in de Jong & Laan: “Ook een hele menselijke organisatie, net als wij, met een sterk streven naar kwaliteit, innovatie en duurzaamheid en een grote mate van persoonlijke aandacht en lokale betrokkenheid. De Jong & Laan heeft een cultuur van verbinding, vertrouwen en vooruitstrevendheid, en dat sluit naadloos aan bij de cultuur van JAN©.” Met andere woorden: de cultuur van JAN© zou behouden blijven in geval van een ‘aansluiting’ bij de Jong & Laan.

Kwaliteitsdenken
En zo sloot JAN© zich aan bij de Jong & Laan. De naam JAN© blijft voorlopig bestaan, zij het dat JAN© in alle communicatie-uitingen nu ‘Powered by de Jong & Laan’ wordt. Achter de schermen vindt een verregaande integratie plaats. Er wordt gewerkt aan samenwerking met andere de Jong & Laan-kantoren in Regio West.

“We hebben gewoon een nieuwe vestiging erbij”, zegt Van der Giezen zelfs. De komende tijd zal die samenwerking verder worden geïntensiveerd met andere regio’s van de Jong & Laan, zodat JAN© werkelijk de transformatie kan doorlopen van een regionaal kantoor tot onderdeel van een landelijke speler. Het roept misschien wel enige vragen op over de rol van private equity in de accountancysector. Critici zoals hoogleraar Accountancy Marcel Pheijffer waarschuwen voor ‘kwaliteitserosie door rendementsdruk’.

Van der Giezen erkent deze zorgen maar pareert de kritiek resoluut. “Ik ben zelf ook kritisch”, zegt ze. Ze is ook niet voor niets Chief Quality Officer van de Jong & Laan geworden na de overname van JAN©. “Ik vind het heel erg belangrijk dat de Jong & Laan – waaronder JAN© – draait op de manier zoals wij dat als accountants belangrijk vinden, en Waterland stimuleert dat de kwaliteit hoog in het vaandel blijft staan.”

“Bij Private equity, en zeker ook Waterland, draait het er niet alleen om dat een bedrijf rendabel is en op een gegeven moment wordt doorverkocht. Het draait er ook om dat het goede kwaliteit levert richting klanten en op goede voet staat met de AFM. Deze logica ondersteunt ook de verdere groeistrategie. Want ook toenemende schaalgrootte vergroot de waarde van het bedrijf, mits de kwaliteit richting klanten en toezichthoudende instanties is gewaarborgd.”

Related articles