Investeerders richten zich vaker op family offices voor kapitaal

Families zijn veel flexibeler investeerders dan institutionele beleggers.

Private equity- en durfkapitaalbedrijven richten zich steeds meer tot vermogende families. Die zijn flexibeler wat betreft voorkeuren en looptijden. Ze zijn met het oog op de fondsenwerving aantrekkelijk voor private equity- en durfkapitaalbedrijven. Van 28 tot 30 maart organiseert Zero One Hundred een conferentie over dit onderwerp. Het evenement, georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam, TechLeap.nl en StartUp Amsterdam, wil familiefondsen uit Europa en daarbuiten aantrekken. Ook een familiefonds uit India zal aanwezig zijn.

Panels discussiëren over het thema ‘Bronnen van kapitaal voor de komende jaren’. Centraal staat de vraag of familiefondsen actiever kunnen zijn in venture capital-investeringen. Een van de workshops zal zich richten op beleggingstrends, zoals door GP's geleide secondaries en het GP-aandeel, evenals due diligence en hoe particuliere vermogensbeheerders die investeren namens zeer vermogende families hun investeringen kunnen verbeteren.

Investeerders komen voornamelijk uit de VS

"Er is dringend behoefte aan meer geld van Europese investeerders om durfkapitaalinvesteringen in Nederland en elders in Europa mogelijk te maken. Momenteel komen deze investeerders voornamelijk uit de VS", zegt Evelien De Vries, lead capital & investor relations bij TechLeap.nl, medeorganisator van de conferentie.

"General partners zoeken naar nieuwe bronnen van kapitaal met ruimte om te groeien, zoals particulier vermogen", zegt Reji Vettasseri, lead portfolio manager, private market solutions bij Decalia, een Zwitserse vermogens- en vermogensbeheerder. "Dit omdat veel traditionele investeerders oververtegenwoordigd zijn geraakt vanwege het denominator effect."

Flexibliteit om strategieën aan te passen 

Institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, kunnen slechts een bepaald percentage van hun portefeuille toewijzen aan private equity en venture capital. "Private beleggingsfondsen van families hebben daarentegen de flexibliteit om hun strategieën aan te passen en zijn daardoor steeds aantrekkelijker voor private equity- en durfkapitaalbedrijven", zegt Pavol Fuchs, CEO van Zero One Hundred Conferences."

"We hebben een verschuiving in de markt gezien in de richting van familiefondsen en we willen GP’s helpen de juiste match te vinden voor hun strategieën", zegt Fuchs. "Familiefondsen bieden de flexibiliteit die institutionele beleggers misschien niet hebben. Daarom hebben we ons netwerk geactiveerd en enkele tientallen familiefondsen aangetrokken die van plan zijn om persoonlijk aanwezig te zijn."

Volgens een rapport van Campden Wealth zijn Europese investeerders van privaat vermogen van plan hun allocatie naar private equity (41%) en venture capital (39%) te verhogen. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten naarmate meer familiefondsen hun portefeuilles willen diversifiëren en willen participeren in snelgroeiende start-ups.

Iedereen wil een start-up of venture-investeerder zijn

“Net als bij hedgefondsen tien jaar geleden, wil nu iedereen een start-up of venture-investeerder zijn”, zegt Evelien de Vries. “Dit komt deels omdat sommige voormalige oprichters hun eigen familiefonds opzetten. Zij zijn bereid zijn om meer risico's te nemen, omdat ze begrijpen hoe het werkt. 

“Familiefondseen zijn ook aantrekkelijk voor start-ups, omdat ze minder gebonden zijn aan bepaalde regels en voorschriften. Dat maakt het voor oprichters gemakkelijker om leiding te geven en beslissingen te nemen.”

Bovendien staan familiefondsen erom bekend dat ze een langetermijnvisie hebben. Ze zijn bereid om aanzienlijk meer kapitaal te investeren dan institutionele beleggers, vaak voor langere perioden.

Nieuwe bedrijven identificeren die alpha genereren

Tijdens de bull market zijn de waarderingen voor investeringen fors gestegen. “Wij als sector moeten ons aanpassen en risicogecorrigeerd rendement blijven leveren”, aldus zei Andrew Tang, Partner bij Draper Associates, een van Silicon Valley's oudste venture capital firma's. “We moeten in een vroeg stadium nieuwe bedrijven identificeren, creëren en cultiveren die alpha kunnen genereren in sectoren die het afgelopen decennium zelfgenoegzaam waren."

Bij een hogere rente is er veel minder geld op de markt. “Het tijdperk van koude e-mails die resulteren in gemakkelijke fondsenwerving is voorbij”, aldus Pavol Fuchs. “Institutionele beleggers trekken nu veel meer tijd uit voor het analyseren van de verwachtingen van investeerders, hun voorkeuren voor activaklassen, investeringsstadium en voorkeurssector.”

“De huidige omstandigheden zijn bijzonder moeilijk voor nieuwe fondsbeheerders, met name in durfkapitaal. Dit omdat het een uitdaging kan zijn om financiering voor het eerste of tweede fonds veilig te stellen.”

Een goed voorteken

“Wij zijn van mening dat de veerkracht die de secundaire markt voor particulier kapitaal het afgelopen jaar heeft getoond een goed voorteken is” zegt Iyobosa Adeghe, Partner bij Coller Capital. “Dit gezien de uitdagende macro-economische omstandigheden. We zien weinig belemmeringen voor de snelle groei ervan in de komende jaren, naarmate investeerders uit alle segmenten actief zijn: private equity, private credit en real assets. De macro-economische omgeving en de impact ervan op private equity en venture capital staan centraal bij alle onderwerpen die tijdens de conferentie aan de orde komen.”
 

Gerelateerde artikelen