Leren netwerken

Guillette van Grinsven, Young M&A-bestuurslid, vertelt in haar column over de kunst van het netwerken.

Wij, het Young M&A-bestuur, hebben dit jaar voor het thema ‘Leren Netwerken’ gekozen. Geen bijzonder creatief thema, maar wel een (nog altijd) bijzonder relevant thema – en misschien nog wel meer in een M&A-jaar dat (ook nog altijd) door de corona-pandemie wordt beheerst. Immers, hoe onderhoud en breid jij je netwerk op afstand uit?

Netwerken roept bij veel mensen negatieve associaties op; iets van het uitwisselen en verzamelen van zoveel mogelijk visitekaartjes op een bijeenkomst met koude bitterballen waar je bijna niemand kent. We spreken uit ervaring als we voorspellen dat je óf gaat maar met tegenzin en vooral blijft hangen bij de mensen die je al kent, óf dat je op het laatste moment je afmeldt vanwege die ene spoedklus die eigenlijk dus niet zo slecht uitkwam. Volgens de bestseller Nice Girls Don’t Get the Corner Office hebben vooral vrouwen een neiging werken boven netwerken te stellen – en dat is jammer, want zo schieten de mannelijke collega's hen voorbij.

De rainmakers van de M&A-wereld hebben vele kwaliteiten, maar veelal danken ze hun netwerk dat ze het zo ver hebben gebracht. En nu de Young M&A-community de opmaat is voor de ‘grote mensen M&A’, is dit dé plek waar je mag en kunt leren netwerken. Een groot deel moet je zelf doen: pak die telefoon op voor je one call a week en stap op mensen af. Omdat dat al spannend genoeg is, zoek ik zelf graag naar een aanleiding om iemand te benaderen. Ik dacht altijd dat dit iets groots moest zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een eerdere samenwerking, een gezamenlijke kennis of een post-closing item zijn.

Nog een misvatting onder Young M&A-ers is dat een netwerk moet bestaan uit hotemetoten. Dat is niet alleen niet realistisch als je onder de 35 jaar bent, bovendien is het niet waar. Jouw peers, oud-studiegenoten, etc. zijn nu jouw netwerk. Jij en zij groeien met de tijd vanzelf door en het is (daarom) minstens zo belangrijk dit netwerk te onderhouden. Je slaat twee vliegen in één klap als je iemand meeneemt naar een evenement; dan spreek je niet alleen die persoon, je staat met zijn twee nou eenmaal sterker en zo ga je eerder op pad om weer anderen te ontmoeten.

Om je te ondersteunen hebben wij verschillende ideeën die wij dit jaar – digitaal of fysiek – in de praktijk gaan brengen, zoals themacolleges, het meenemen van een introducee naar onze evenementen, speed dates en (dream big) een Young M&A-borrelhoek op de M&A Awards. We hopen je te zien en spreken op een of meerdere van onze events! Voor onze zomerborrel bij StrandZuid op 29 juli kun je je nu al inschrijven.

Namens het Young M&A-bestuur,

Guillette van Grinsven

Guillette van Grinsven is advocaat bij Houthoff.

Gerelateerde artikelen