Co-investeringen private equity vertienvoudigd sinds 2012

De meerderheid wil hun investeren verder verhogen de komende jaren.

De fondsenwerving voor co-investeringsfondsen is tussen 2012 en 2022 vertienvoudigd. Bijna zestig procent van de co-investeerders wil de komende jaren hun investeringen verhogen. Dit om meer controle te hebben over hun investeringen, het potentieel voor hogere rendementen en de mogelijkheid voor portefeuillediversificatie.

Dit constateert vermogensbeheerder Schroders. Het gaat om directe investeringen die samen met een private equity-sponsor worden gedaan in een bedrijf in de beleggingsportefeuille. Deze investeringen nemen meestal de vorm aan van een minderheidsbelang en kunnen betere bestuurs- en informatierechten bieden.

Voorbehouden aan institutionele beleggers

Co-investeringen waren vroeger voorbehouden aan institutionele beleggers. Nu zijn co-investeringen steeds toegankelijker en aantrekkelijker geworden voor een breder scala aan investeerders.

Een van de aantrekkelijkste voordelen van co-investeren is het potentieel voor hogere rendementen. Beheervergoedingen zijn niet aan de orde voor de co-investeerder. Co-investeringen bieden daarnaast toegang tot investeringsmogelijkheden die anders ontoegankelijk zouden zijn. Veel private equity- deals, vooral in de middenmarkt, zijn alleen beschikbaar voor een selecte groep beleggers.

Risico’s van co-investeren

Risico’s zijn er ook voor co-investeerders, met name op het gebied van expertise. Co-investeerders moeten in staat zijn om potentiële investeringen te evalueren, over de dealvoorwaarden te onderhandelen en hun investeringen na de overname te beheren.

Co-investeringen vereisen ook veel tijd en middelen. In tegenstelling tot traditionele fondsinvesteringen moeten co-investeerders vaak zelf actief betrokken zijn.

Presteert het portefeuillebedrijf ondermaats en neemt de belegger een deel van het risico op zich, dan vertaalt dit zich in minder rendement voor de co-investeerder.

Gerelateerde artikelen