9 trends in de private equity-markt voor 2024

Veerkrachtige dealactiviteit en strategische groei ondanks economische uitdagingen.

De private equity (PE) markt heeft in 2023 veerkracht en stabiliteit getoond ondanks uitdagende macro-economische omstandigheden. Voor 2024 wordt een toename van het aantal transacties verwacht door een groeiend vertrouwen in de financieringsmarkten, dalende inflatie, en veel uitgestelde investeringen en exits.

PE-investeerders zullen zich waarschijnlijk richten op het middensegment van de markt, operationele verbeteringen en strategische overnames. De studie van CMS, gebaseerd op meer dan honderd PE-deals, biedt trends en inzichten in belangrijke contractvoorwaarden, dealstructuren en marktdynamiek.

Belangrijkste bevindingen en trends voor 2024:

01) Dealactiviteit: Ondanks de hoge inflatie, stijgende rentetarieven en geopolitieke conflicten bleef de PE-dealactiviteit in 2023 relatief stabiel ten opzichte van 2022. Het laatste kwartaal van 2023 zag een opmerkelijke opleving in deals.

02) Investeringstrends: Nieuwe investeringen waren goed voor 69 procent van de geanalyseerde deals, met een aanhoudende trend naar add-on acquisities, goed voor vijftig procent van alle PE-transacties. De secondary buy-outs verdubbelden, als gevolg van toegenomen exits en auctions.

03) Sectorfocus: De sector Technologie, Media en Telecom (TMT) was goed voor 24 procent van alle deals, gevolgd door Life Sciences en Consumentenproducten met elk vijftien procent. De sectoren Energy & Utilities en Infrastructure & Project Finance hadden ook een aanzienlijke groei.

04) Aankoopprijsmechanismen: Het gebruik van earn-outs nam af, wat duidt op meer vertrouwen in waarderingen. Ook blijkt dat PE-investeerders nog steeds een voorkeur hebben voor locked box-mechanismen.

05) ESG-overwegingen: ESG due diligence werd uitgevoerd in 47 procent van de PE-deals, tegenover 38 procent in niet-PE-transacties. Dit weerspiegelt het toenemende belang van ESG-factoren.

06) Arbitrageclausules: Meer dan de helft van de PE-deals bevatte arbitrageclausules, een toename ten opzichte van vorig jaar. Dit duidt op een voorkeur voor beslechting door deskundigen, snellere geschillenbeslechting en vertrouwelijkheid.

07) Procedures voor buitenlandse directe investeringen (FDI): Als gevolg van strengere regelgeving was er een aanzienlijke toename van PE-deals waar FDI-screening voor nodig was, van acht procent in 2022 naar 21 procent in 2023.

08) W&I (Warranty & Indemnity)-verzekering: W&I-verzekeringen bleven belangrijk, vooral bij grotere PE-deals. Dit benadrukt de focus op risicobeheer.

09) Management incentives: Management Incentive plannen blijven zich ontwikkelen en bevatten vaker aandelenopties en kortere vesting-termijnen.

Mark Ziekman, Partner bij CMS in Nederland, zegt: “Ondanks een uitdagende marktomgeving met hoge inflatie en rentetarieven, evenals geopolitieke conflicten, bleef de dealactiviteit in Nederland in 2023 redelijk stabiel ten opzichte van 2022. Ik verwacht dat uitgestelde exits van portfoliobedrijven vanaf 2023 de dealactiviteiten in de tweede helft van 2024 zullen stimuleren, vooral in de sectoren Consumer Products, Life Sciences en TMT.”

Elmer Veenman, Partner bij CMS in Nederland, voegt daaraan toe: “De meeste deals waren opnieuw geconcentreerd in de TMT-sector. Vooruitkijkend zal AI een aanzienlijke impact hebben op het portefeuillebeheer en de operationele efficiëntie van PE-fondsen. Daarnaast creëert de EU AI Act een robuust regelgevend kader waardoor naar verwachting het vertrouwen van investeerders zal toenemen.”

Private Equity with Prof. Cyril Demaria
Discover how private equity creates value in deals. Gain a solid understanding of the private equity industry. Join the challenging 3-day Private Equity program by Prof. Cyril Demaria.
Gerelateerde artikelen