Europese M&A-klimaat zal de komende twaalf maanden verbeteren

Digitalisering zal de belangrijkste stimulans zijn voor Europese kopers in de komende twaalf maanden.

• De Europese fusie- en overnamemarkt toont herstel, met een verwachte stijging van dealvolumes en een focus op digitalisering als belangrijkste drijfveer voor kopers in de komende twaalf maanden.

• De totale transactiewaarde in Europa steeg met 31 procent in de eerste helft van 2024, ondanks een daling van het aantal deals, waarbij grotere transacties een belangrijke rol speelden in sectoren zoals TMT en Life Sciences & Healthcare.

• Belangrijke uitdagingen blijven financiering en waarderingsverschillen tussen kopers en verkopers, terwijl buitenlandse investeerders, vooral uit het Midden-Oosten, toenemende interesse tonen in Europese deals.

De Europese fusie- en overnamemarkt toont tekenen van herstel en het dealvolume in Europa zal de komende twaalf maanden toenemen.

Dat verwacht bijna tweederde van de dealmakers volgens de nieuwste editie van de ‘European M&A Outlook’ van internationaal advocatenkantoor CMS en Mergermarket.

Dit is een grote ommekeer ten opzichte van vorig jaar, toen slechts drie procent een significante toename voorspelde.

Het rapport geeft een uitvoerige beschrijving van het transactiesentiment op de Europese M&A-markt. In het rapport staan de verwachtingen van executives van 330 bedrijven en private equity-firma’s in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific voor de Europese M&A-markt in het komende jaar.

Toename totale transactiewaarde
Na een paar uitdagende jaren voor de Europese fusie- en overnamemarkt vertoonde de eerste helft van 2024 tekenen van herstel. De totale transactiewaarde in de eerste helft van 2024 bedroeg 439 miljard euro vergeleken met 334 miljard euro in de eerste zes maanden van 2023, een toename van 31 procent.

Het aantal transacties daalde echter tot 7.868 deals in dezelfde periode, een daling van acht procent vergeleken met 8.579 deals in de eerste helft van 2023.

“We zien een toename van grotere transacties en verwachten dat deze ontwikkeling ook de komende twaalf maanden te zien zal zijn”, zegt Pieter van Duijvenvoorde, Partner en Hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS. “Dit wordt onder meer gedreven door meer dealactiviteit binnen sectoren als TMT en Life Sciences & Healthcare. Uitdagingen blijven, onder meer op het gebied van het aantrekken van transactiefinanciering en verschillen in verwachtingen ten aanzien van waarderingen tussen kopers en verkopers.”

Interesse van buitenlandse kopers
Bijna een vijfde van de respondenten (zeventien procent) verwacht dat digitalisering de belangrijkste stimulans zal zijn voor kopers in Europa in de komende twaalf maanden. Andere belangrijke aanjagers van fusies en overnames zijn naar verwachting distressed opportunities (veertien procent) en toenemende interesse van buitenlandse kopers (eveneens veertien procent).

Zo kijken investeerders uit het Midden-Oosten naar Europa voor dealmogelijkheden. Tussen 2016-2021 bedroeg de gemiddelde totale waarde van deals in West-Europa met kopers uit het Midden-Oosten bijna zes miljard dollar per jaar. Maar alleen al in de eerste zes maanden van 2024 was dit bijna 23,3 miljard dollar.

Het grootste obstakel voor transacties in de komende twaalf maanden is volgens bijna een kwart (24 procent) van de respondenten de mismatch van verwachtingen over de waardering tussen kopers en verkopers. Doordat publieke marktindices het afgelopen jaar zijn gestegen, zijn bedrijfswaarderingen hoog gebleven ondanks hogere financieringskosten in het huidige, onzekere economische klimaat.

 

Gerelateerde artikelen