Cloud services markt: M&A-kansen bij groei in het digitale decennium
Door Maarten Kuil, Bart Receveur, Lars Berger en Marc Pietsch, BDO Deal Advisory
Het in september 2021 voorgestelde traject naar het digitale decennium schetst een duidelijke koers om de digitale transformatie in de Europese Unie tot stand te brengen.
De Digital Economy and Society Index (DESI) score monitort daarbij de algehele digitale prestaties en volgt de vooruitgang van de landen van de Europese Unie op het gebied van hun digitale concurrentievermogen.
In 2023 lag het gebruik van AI, cloud en/of big data door Europese bedrijven ruim onder de doelstelling van het digitale decennium van 75 procent. Volgens de huidige trends zal tegen 2030 slechts 64 procent van de Europese bedrijven gebruikmaken van cloud.
Om de digitalisering van de bedrijfssector te verwezenlijken en voor het behoud van het concurrentievermogen van Europa op het gebied van data gestuurde innovatie, efficiëntie en groei, is het daarom van het belang de invoering van innovatieve digitale instrumenten door ondernemingen, met name cloud en AI, te stimuleren en verdere particuliere investeringen in snelgroeiende start-ups te mobiliseren.
Nederland draagt in belangrijke mate bij aan de digitale transformatie van de EU. Met een acceptatiegraad van cloudoplossingen door Nederlandse bedrijven van 57,4 procent in 2023, ligt het aanzienlijk boven het EU-gemiddelde van 38,9 procent.
Opmerkelijk is echter dat de DESI-score in het afgelopen jaar met ongeveer twee procentpunt is gedaald. Dit is mogelijk het gevolg van berichten over een bekende gehackte cloud provider begin 2022. Dit leidde ertoe dat bedrijven die hun databases in de cloud hadden, overwogen om (terug) over te stappen naar hun eigen private of on-premise omgeving. Een andere mogelijke verklaring is dat bedrijven steeds meer worden geconfronteerd met hoge kosten die gepaard gaan met hun cloud omgevingen.
De DESI-doelstellingen van Nederland toont een ambitieus doel (82 procent in 2030), dat boven de EU-doelstelling van 75 procent ligt van bedrijven die in 2030 cloudoplossingen gebruiken. Dit cijfer is gebaseerd op de sterke uitgangspositie van Nederland op dit gebied.
Echter is bij alle landen een hoge doelstelling gezet waarvan in 2024 alleen Frankrijk op koers ligt om deze te behalen. Op basis van het huidige tempo van vooruitgang zal er bij alle landen echter een intensivering van de inspanningen vereist zijn om deze doelstelling tegen 2030 te halen.
Met name Duitsland (25 procent) en Spanje (27 procent) blijven in 2023 nog flink achter op het Europese gemiddelde van 75 procent als het gaat om cloud services. Duitsland heeft bovendien een aanzienlijk lagere doelstelling voor 2030 dan het Europese gemiddelde, wat voornamelijk wordt toegeschreven aan de traditionele aard van het land op dit gebied.
Veel Duitse bedrijven werken nog vanuit een on-premise basis waarbij op de Duitse cloud services markt een groot aantal kleine en middelgrote providers actief zijn, die voornamelijk publieke en private cloud services en oplossingen aan lokale MKB’s leveren.
Spanje zal nog aanzienlijke stappen moeten zetten om de doelstelling van 75 procent in 2030 te behalen. Wel zien we in de praktijk dat hier momenteel al forse stappen in worden gemaakt, en dat ook bedrijven in Nederland met veel interesse naar de markt in Spanje kijken.
Cloud services voor lokale MKB’s in Spanje worden geleverd door verschillende kleine en middelgrote nationale leveranciers die IT-infrastructuuroplossingen en andere IT-diensten aanbieden. Spaanse cloud leveranciers zijn actief in verschillende industrieën en sectoren en bieden alle drie de belangrijkste lagen van cloud services aan, via private, public of hybride cloud-oplossingen. Ondanks de voortdurende consolidatie in de Spaanse cloud services in de afgelopen jaren, zijn er nog steeds veel onafhankelijke private bedrijven actief op de lokale markt.
Ondanks dat Nederland koploper is en blijft op het gebied van cloud computing, is intensivering van de inspanningen gezien bovenstaande een vereiste om de Europese doelstellingen in 2030 te behalen. De staat van het digitale decennium roept daarom op tot versterkte collectieve actie om de digitale transformatie van de EU te stimuleren.
De lidstaten van de EU moeten hun nationale stappenplannen vóór 2 december 2024 herzien en aanpassen om deze in overeenstemming te brengen met de ambitie van het beleidsprogramma voor het digitale decennium. In hoeverre dit een extra stuwende kracht is voor de reeds verwachte groei binnen de cloud services markt (Dutch IT Channel – Cloud services markt: voortdurende consolidatie én aanhoudende groei) zal de komende jaren blijken.
BDO Deal Advisory is partner bij de M&A Community
Lees ook: De cloud services markt: voortdurende consolidatie én aanhoudende groei