Circulaire chemiescale-up ChainCraft haalt groeikapitaal op

ChainCraft heeft een financieringsronde van 11 miljoen euro afgesloten.

ChainCraft, een Nederlandse scale-up die actief is in circulaire chemische productie, heeft 11 miljoen groeikapitaal opgehaald. Voor deze kapitaalinjectie werkte de grootste investeerder, Convent Capital, samen met bestaande investeerders Shift Invest, Horizon 3 en PDENH. ChainCraft zal de opbrengst van deze ronde gebruiken om de basis te leggen voor een fabriek op industriële schaal en om de groeiplannen in de bestaande demofabriek in Amsterdam te versnellen.

ChainCraft produceert door middel van een innovatieve fermentatietechnologie circulaire chemicaliën uit voedselafval, waardoor fossiele en op palmolie gebaseerde chemicaliën vervangen worden. Onlangs kondigde ChainCraft een langdurige samenwerking aan met diervoederbedrijf Agrifirm voor de afname van circulaire vetzuren de geproduceerd zijn in de demofabriek. Binnen afzienbare tijd zullen nog andere afnameovereenkomsten gesloten worden met partners uit de diervoeder- en chemische industrie, evenals voor de demo- als de grootschalige fabriek. 

De chemische industrie is goed voor 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, tot 9% van het energieverbruik en is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit komt mede doordat petro- en oleochemische bedrijven steeds meer fossiele en palmoliën exploiteren om te voldoen aan de groeiende vraag naar vetzuren uit de agrovoedings-, chemische en materiaalindustrie. Om de transitie van fossiele en palmolie te ondersteunen, stelt ChainCraft de chemische industrie in staat om een alternatieve grondstof aan te boren: voedselverspilling. Deze hulpbron is er in overvloed: gemeenten en agrovoedingsindustrieën verspillen jaarlijks meer dan 200 miljoen ton voedsel. Via een natuurlijk fermentatieproces zetten we voedselafval om in middellange-ketenvetzuren (MCFA) en leveren deze aan de agrovoedings-, chemische en materiaalindustrie. Volledig circulair, hoogwaardige en prijsconcurrerende MKVZ, terwijl de uitstoot van broeikasgassen tot 80% wordt verminderd in vergelijking met de petrochemische en oleochemische processen.

Related articles