Chinese organisaties investeerden in 2021 het meest in Europa

China doet de meeste investeringen in Europa, met Nederland als aanvoerder. Philips Domestic Appliances was in 2021 grootste deal.

Terwijl de globale fusie- en overnamemarkt in 2021 voor een recordjaar zorgde, daalde de dealwaarde van Chinese fusie- en overnameactiviteiten in het buitenland in dezelfde periode licht tot 23,7 miljard dollar. Tegelijkertijd lieten Chinese grensoverschrijdende investeringen een lichte stijging zien ten opzichte van 2020. 

Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie, uitgevoerd in samenwerking met Rhodium Group. Overnames in Europa zijn de grootste accelerator van het herstel van Chinese buitenlandse investeringen, waarbij de acquisitie van het Nederlandse Philips Domestic Appliances door Hillhouse Group ter waarde van 4,4 miljard geldt als grootste Europese transactie.
 
“In de afgelopen vijf jaar lieten buitenlandse investeringen door Chinese bedrijven een constante daling zien”, zegt Wibren Veldhuizen, partner bij Baker McKenzie’s Tax Group. “Dit was het gevolg van binnenlandse beperkingen voor uitgaande kapitaalstromen en een ingewikkelder regelgevingsklimaat in het buitenland. Mede hierdoor behaalden Chinese buitenlandse investeringen in 2020 het laagste niveau sinds de kredietcrisis. Wij zien dat Chinese investeringen in het buitenland in 2021 voorzichtig aansluiten bij de wereldwijde trend, waarin de fusie- en overnamemarkt overall weer een recordjaar boekte. Met het oog op dit keerpunt verwachten wij een druk jaar voor zowel Chinese als globale fusies en overnames.”
 
Nederland speelt belangrijke rol in Europees aandeel
Chinese organisaties investeerden in 2021 het meest in Europa, dat met 8,4 miljard dollar de lijst aanvoert. Hiervan was Nederland goed voor 4,48 miljard dollar aan Chinese transacties. Een jaar eerder investeerden Chinese bedrijven ‘slechts’ 191 miljoen in Nederland.

Na Europa volgen Azië en Noord-Amerika met respectievelijk 5,4 miljard dollar en 4,7 miljard dollar aan Chinese investeringen. Vervolgens stegen fusies en overnames in Latijns-Amerika van bijna 300 miljoen dollar in 2020 naar drie miljard dollar in 2021, terwijl acquisities in Oceanië en Afrika in totaal ongeveer 1,5 miljard dollar bedroegen.
 
Niet politiek gevoelige sectoren meest aantrekkelijk
Verder blijkt uit de analyse dat sectoren die minder politiek gevoelig zijn wereldwijd de toptargets waren voor Chinese fusies en overnames in het buitenland. Zo waren consumentenproducten en -diensten en entertainment samen goed voor bijna de helft van de totale investeringen. De hiervoor zeer gewilde investeringen in de ICT-sector door Chinese bedrijven in Europa daalden van acht miljard dollar in 2016-2017 naar 5,3 miljard dollar in 2018-2019 tot 3 miljard dollar in 2020-2021. 

Veldhuizen: “Sinds 2017 leiden de vertraagde buitenlandse investeringen tot een situatie waarin China te weinig investeert vergeleken met zijn economische positie. Wanneer de huidige beleidsobstakels en pandemiebeperkingen afnemen, is een aanzienlijke inhaalslag aannemelijk. Of dit ook voor de ICT-sector geldt is twijfelachtig: die investeringen daalden doordat buitenlandse regelgevers de controle verscherpten en China zich nu richt op het uitbouwen van binnenlandse alternatieven.”

Related articles