CFO Rabobank stapt onverwachts op
Bruggink heeft besloten om terug te treden bij de splitsing van de functie, maar zal de gecombineerde taken blijven vervullen totdat voor beide nieuwe functies geschikte kandidaten zijn gevonden en benoemd. Dat laat de Rabobank weten in een persbericht.
Hij zal zijn derde en laatste termijn als lid van de raad van bestuur dus niet geheel uitdienen. Na zijn terugtreding zal hij in dienst blijven van de Rabobank als adviseur van de raad van bestuur.
Al sinds 1986 werkt Bruggink bij Rabobank. Sinds 2004 is hij er de hoogste financiële man. Inmiddels heeft hij veel meegemaakt bij de coöperatieve bank. Zo raasde er in 2008 een kredietcrisis door de bankenlandschap heen en Rabobank heeft als grootste hypotheekverstrekker van Nederland nog steeds last van de haperende woningmarkt.
Daarnaast worstelt de bank de laatste jaren met zijn coöperatieve model, waarbij het Utrechtse hoofdkantoor ten onwille van de lokale kantoren steeds meer macht naar zich toe trekt.
Ook werd Rabobank, die tot voorheen een onkreukbaar imago leek te hebben, in 2013 geconfontreerd met een boete van ongeveer een milard dollar voor het sjoemelen met de interbancaire rente Libor. De toenmalige CEO Piet Moerland besloot naar aanleiding van het schandaal op te stappen, Bruggink is in deze moeilijke periode wel gebleven.
"Ik werk al mijn hele carrière bij de Rabobank," zegt Bruggink in een verklaring. "De Rabobank is in al die jaren door verschillende fasen gegaan en ik ben trots op onze huidige financiële robuustheid. Gegeven het feit dat de basis van de Rabobank sterk en kwalitatief goed is en nu gekozen is voor de splitsing van de CFRO-taken, is dit voor mij een natuurlijk moment om mijn terugtreden aan te kondigen, zodat de bank de zoektocht naar kandidaten kan starten."