CFO Award 2016 uitgereikt aan Els de Groot, CFO Schiphol Group

Aan het einde van CFO Day 2016, gehouden op woensdag 1 juni in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, werden twee CFO’s geëerd met een CFO Award. Dit jaar vielen voor het eerst twee vrouwelijke CFO’s in de prijzen, namelijk: Els de Groot (CFO Schiphol Group) en Jaska de Bakker (CFO Royal HaskoningDHV).
– Bekijk hier alle foto's van de CFO Day 2016. 
– Lees hier het verslag van CFO Day 2016 en van de andere CFO Award winnaar Jaska de Bakker.
– Bekijk hier de full page felicitatie aan de CFO Awards winnaars in het FD.
 

Op de vraag wat iemand tot een goede CFO maakt, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Vaak is het afhankelijk van de situatie waarin een onderneming zich bevindt. Soms zijn er puinruimers nodig orde op zaken stellen bij in moeilijkheden verkerende ondernemingen. Soms zijn er bouwers nodig die lijnen uitzetten voor een duurzaam toekomstperspectief van de onderneming. Tot slot zijn er de visionairs die samen met de business de onderneming op voorsprong ten opzichte van de concurrentie kunnen brengen. Iedere CFO excelleert op zijn eigen manier en dat maakt de taak van de jury van de CFO Special Achievement Awards 2016 er niet eenvoudiger op. 

 
De Award, een blijk van waarderingen van collega-CFO’s, wordt jaarlijks uitgereikt namens de CFO Community. Samen met de CFO Community en een deskundige jury wordt door CFO Magazine een longlist opgesteld waaruit door de jury de uiteindelijk te onderscheiden CFO’s worden gekozen. Uiteindelijk gaat het bij de Awards om de duidelijk positieve impact die de CFO met zijn handelen heeft gehad op de onderneming en de voorbeeldrol die hij of zij vervult voor peers. Gezocht wordt die CFO die oog heeft voor verandering en verandering op de agenda zet. Kortom er wordt gezocht naar echte game changers.
 
De jury, die dit jaar voor het laatst onder voorzitterschap van Tjero Zomer staat, deze gamechanger gevonden in de persoon van Els de Groot, CFO van Schiphol Group. In het juryrapport worden de volgende prestaties van Jaska de Bakker uitgelicht: 
 
Cultuurverandering 
Als CFO van Schiphol Group moet Els de Groot in een snel veranderende en turbulente omgeving balanceren tussen het maatschappelijk belang, het belang van de klanten en het financiële belang van de luchthaven. Dat doet zij op een uiterst professionele en transparante wijze waardoor stakeholders zich gehoord en begrepen voelen. Door Els is de cultuur in de bestuurskamer van Schiphol veranderd. Zo heeft zij het denken en werken vanuit riskmanagement op de kaart gezet. Bij het opstellen van de businesscase en de goedkeuring van grote investeringen is zij een dominante speler die op sommige momenten gas geeft en op andere momenten, als er te veel risico’s zijn, op de rem trapt. Els is ook de initiator van het programma Asset Wise om Schiphol effectiever en efficiënter te laten werken. Naast verschillende organisatorische aanpassingen werd hierbij Total Cost of Ownership geïntroduceerd. Het programma leidde ertoe dat het kostenniveau van Schiphol aanzienlijk daalde. Als CFO heeft Els niet alleen aandacht voor de harde kant van finance maar ook voor de ethische kant. Zij startte een programma om aandacht te geven aan ethiek en ethisch handelen. Hierin wordt duidelijk gesteld wat wel en niet acceptabel is. Els draagt deze boodschap zelf ook actief uit.
 
Duidelijke visie op de luchthaven van morgen 
Als CFO vervult Els een belangrijke rol bij het nadenken over de toekomst van Schiphol en de digitale uitdagingen waarvoor de luchthaven komt te staan. Zij heeft dan ook een ambitieus programma opgesteld om de meest innovatieve digitale airport te worden. Hierin is een duidelijke visie neergezet over de luchthaven van morgen.
 
Zichtbaar
Els is duidelijk zichtbaar in de CFO Community en zij is altijd bereid tot het delen van haar kennis en ervaring met de CFO Community. Daarnaast speelt zij als CFO van Schiphol een belangrijke rol in de communicatie met andere partners uit het ecosysteem van de luchthaven.
 
Inspirerend 
Haar directe omgeving typeert Els als een perfecte en inspirerende CFO die vakinhoudelijk erg sterk is, maar daarnaast ook beschikt over een bredere blik op de organisatie. Zij heeft een absolute focus op de business. Collega’s ervaren haar als een sterk verbindende factor die altijd de dialoog zoekt en op basis van inhoud en argumenten haar punt maakt. Of zoals een collega het verwoordt: “Els is bedachtzaam maar weet wat ze wil, ze laat mensen in hun waarde en krijgt daarmee het beste uit medewerkers en organisatie.”
 
Jury 
De jury van de CFO Awards bestaat uit: 
• Tjero Zomer, voormalig CFO en CEO van transavia.com en tegenwoordig toezichthouder en adviseur bij diverse organisaties. Tjero Zomer legt dit jaar het voorzitterschap van de jury, dat hij sinds 2010 vervult, neer. 
• Petri Hofsté, commissaris bij een aantal vennootschappen waaronder Achmea, KasBank, Fugro, BNG Bank en bestuurder Nyenrode Foundation. 
• Renier Vree, CFO van Arcadis en winnaar van de Special Achievement Award 2015
• Bert Groenewegen, CFO van NS, voormalig CFO van Ziggo en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
• Leendert van Reeuwijk, CFO van Vlisco, voormalig CFO Van Gamma Holding en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
 
Om het proces transparant te laten verlopen en om iedere schijn van partijdigheid tegen te gaan, onthouden leden van de jury zich van stemming als zij op enigerlei wijze een professionele betrokkenheid hebben bij de onderneming van de betreffende kandidaat. 
 
De criteria van de CFO Award zijn:
 • De CFO Award moet worden toegekend aan een CFO die gehonoreerd wordt voor een Special Achievement die hij of zij heeft bereikt en die een voorbeeldfunctie vervuld voor de CFO Community. 
• CFO moet actie hebben gedaan die zijn uitgemond in een Special Achievement. 
• CFO moet een wezenlijk aandeel hebben gehad in het behalen van de achievement. 
• CFO moet een rolmodel zijn voor zijn of haar peers en herkenbaar zijn in de community en een duidelijke visie hebben op het vakgebied.
 
_________________________________________________________________________    
Interessant voor u als Executive Financial:  
 
1. Bent u volgend jaar ook bij CFO Day?

Wilt u aanwezig zijn bij CFO Day op 1 juni 2017? 

Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u volgend jaar te verwelkomen. Lees meer op CFODay.nl. Wilt u als partner betrokken zijn bij CFO Day 2017? Neem dan contact op met Tim Bosman via 020 6390008 of tbosman@alexvangroningen.nl.   

 
2. Sluit u aan bij de CFO Association
Wilt u volgend jaar ook aanwezig zijn bij CFO Day en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO's en FD's? Treed dan toe tot de CFO Association, dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in

Nederland.

 Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve CFO Fora en de congressen Finance Transformation en CFO Day. Topevenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO's en FD's. Tevens ontvangt u jaarlijks 4 keer CFO Magazine. Ga voor meer informatie en aanmelden naar CFO.nl

 
3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s: 
– Volg dé Leiderschapstraining voor Financials. Effectief Leiderschap in 4 dagen
– Groei in uw rol als strategisch partner. Volg de vijfdaagse Masterclass Strategisch Financieel Management.
 
CFO Day uitreiking CFO Award 2016 – Els de Groot, Schiphol Group
Gerelateerde artikelen