CFO Award 2013 uitgereikt aan Bert Groenewegen, CFO Ziggo

Tijdens de CFO Day 2013, vandaag 6 juni in het Kurhaus te Scheveningen, is Bert Groenewegen (CFO Ziggo) geëerd met een CFO Award.

– Bewonder hier de foto’s en lees hier het verslag van CFO Day 2013.
– Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards winnaars in het FD van 7 juni.
– Lees ook de juryrapporten van de andere CFO Special Achievement Award 2013 winnaars:
Herman Molenaar (CFO VanderLande Industries) en Leendert van Reeuwijk (CFO Gamma Holding).

In het juryrapport worden de volgende prestaties van Groenewegen uitgelicht:

Effectieve bedrijfsintegratie
Bert Groenewegen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van Ziggo. Hij is als CFO effectief betrokken geweest bij de integratie van @Home, Casema en Multikabel in de nieuwe onderneming Ziggo. Alle klanten en partners van de drie kabelmaatschappijen moesten worden geïntegreerd in één integraal systeem: van technologie tot facturering, van klantenservice tot fysieke netwerken. Groenewegen is onder meer sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling van het financiële systeem waarmee Ziggo werkt. Inmiddels is de integratie afgerond en staan er projecten in het kader van optimale samenwerking, goede aansturing van de keten, producten en groei op de agenda.

Geslaagde beursgang Ziggo
De geslaagde beursgang van Ziggo, in een zeer volatiel beursklimaat, is voor een groot deel toe te schrijven aan de strakke regie van Groenewegen. Onder zijn leiding was er sprake van een gedegen en tijdige voorbereiding. Dit bood Ziggo de mogelijkheid om, zodra zich een geschikt moment op een beursgang voordeed, snel te kunnen reageren. Groenewegen investeerde ruim een jaar van tevoren veel tijd en energie in de contacten met grote beleggers. Daarnaast keek hij ook of de organisatie klaar was voor de beursgang; of de processen op orde waren,  de lange termijn visie en de strategie van de onderneming klopten.

Groenewegen hield ook tijdens het proces van de beursgang de regie strak in handen. Hij stelde een informatiebroker aan. Deze beheerde en verzamelde alle informatie van banken over beleggers. Via gesprekken werd de feedback van potentiële beleggers verzameld. Zo werd een beter inzicht verkregen in de opbouw van de vraag en de prijsvorming. Op deze manier bereikte Groenewegen transparantie in een ingewikkeld proces met meerdere partijen. De geleverde feedback vormde ook de basis voor de beloningsstructuur van de betrokken banken. De hele beursgang was een strak geregisseerd proces waarbij Groenewegen in control was.

Beyond finance
Als CFO heeft Groenewegen een brede blik die verder reikt dan alleen finance. Hij heeft een heldere visie op de toekomst van Ziggo in het internationale en nationale krachtenveld van telecomaanbieders, kabelmaatschappijen en service providers. Groenewegen is als CFO strategisch, precies, analytisch en een teamplayer.

Omgeving
Groenewegen voegt als CFO waarde toe aan de onderneming. Hij onderkent continu groeimogelijkheden en slaagt er ook in mensen binnen de organisatie beter te laten samenwerken. Onder het adagium ‘vertrouwen is goed maar controle is beter’, verlangt hij dat de cijfers op ieder moment kunnen worden uitgelegd, getoetst en gepresenteerd aan de business waardoor de cijfers tot leven komen. Groenewegen is een CFO die van zijn vak houdt met veel kennis en kunde en die het vertrouwen geniet van aandeelhouders en de financiële markt.

Proces CFO Awards 2013
Het feit dat de Award draagvlak binnen de community heeft, moet voor de komende jaren gewaarborgd blijven. De winnaars mogen niet ter discussie staan. Transparantie in het proces is hierbij zeer belangrijk.

De Award moet toegekend worden aan een CFO die gehonoreerd wordt voor een Special Achievement welke hij/zij heeft bereikt en die daarmee een voorbeeldfunctie is voor de CFO Community. De CFO Awards richten zich op organisaties uit de commerciële sector. De jury is vrij om maximaal drie Awards toe te kennen.

__________________________________________________________________________________
Ontmoet de financiële top van Nederland

Wilt u volgend jaar ook aanwezig zijn bij CFO Day en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO’s en Finance Directors? Word dan nu lid van de CFO Association. Dit is netwerken op topniveau. Ga direct naar CFO.nl 
__________________________________________________________________________________

Het proces voor de CFO Awards ziet er als volgt uit:
Op basis van input van CFO Magazine, de community en de Platinum Partners van CFO Day wordt er een longlist samengesteld door de redactie van CFO Magazine
De longlist wordt voorgelegd aan de jury die hier een shortlist van maakt
De jury komt bijeen waarbij de shortlist wordt besproken. Op basis van een aantal op voorhand bepaalde criteria wordt door de jury de winnaars bekend gemaakt
Er wordt een juryrapport geschreven waarin wordt toegelicht waarom de persoon de Award heeft gewonnen. Er wordt bewust gekozen om de longlist niet te publiceren.

De criteria om in aanmerking te komen zijn:
– CFO moet acties hebben gedaan die zijn uitgemond in een Special Achievement
– CFO moet een wezenlijk aandeel hebben gehad in het behalen van de Achievement
– CFO moet een rolmodel/voorbeeld zijn voor zijn/haar peers. Hij/zij zal herkenbaar moeten zijn voor de community en een duidelijke visie hebben op het vakgebied

De jury van de CFO Awards 2013 bestaat uit:

Tjero Zomer
, juryvoorzitter. Met zijn 35-jarig dienstverband behoorde Tjero, als CFO en CEO, tot één van de cultuurdragers van transavia.com. Hij heeft het bedrijf van een kleine chartermaatschappij zien opgroeien tot een volwassen luchtvaartspeler. Tegenwoordig is hij toezichthouder en adviseur  bij diverse organisaties en eveneens voorzitter van de Stichting Finance for Charity.

Jan van den Belt. Jan was tot en met 2008 werkzaam als CFO bij onder meer Océ en Shell. Voor Shell was hij actief in Zuid-Amerika en Engeland, en gold hij als specialist op het gebied van treasury en controlling. Van den Belt trad in 2000 in dienst van Océ, en maakte acht jaar lang deel uit van de Raad van Bestuur van het Venlose concern. Momenteel heeft hij diverse commissariaten.

Margot Scheltema. Margot was van 2004 tot 2008 Financieel Directeur van Shell Nederland. Haar carrière begon bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later het Ministerie van Financiën. Vanaf 1985 heeft zij diverse functies binnen Shell vervuld. Thans is Margot toezichthouder en commissaris bij diverse vennootschappen

Hans Janssen. Hans is sinds 2008 CFO van Mediq. Tot zijn overstap naar Mediq werkte Hans bij Unilever in tal van functies in het financiële en logistieke werkveld. Hans is tevens winnaar van de CFO ‘Special Achievement’ Award 2012.

Gerelateerde artikelen