CEO Marc van Gelder Mediq: private equity aandeelhouder waardevol bij fusies en overnames

Vertrekkend CEO Marc van Gelder van Mediq ziet in private equity bedrijf Advent International een heel betrokken aandeelhouder met veel kennis van fusies en overnames. Dat zegt hij in gesprek met Het Financieele Dagblad. Het management van Mediq overlegt elke maand met de investeringsmanagers van Advent.
Volgens Van Gelder is het belangrijkste voor Mediq de kennis van fusies en overnames die Advent heeft. Het bedrijf heeft samen met de private equity investeerder een vijfjarenplan gemaakt voor de versterking van de apotheken en groei van de tak direct en institutioneel. Nu koopt het bedrijf meer gezamenlijk in, verbetert het processen en breidt het bedrijf eigen labels uit.
Om de groei vast te houden financiert Mediq overnames met een financiering van 100 miljoen euro van Advent en de eigen kasstroom. 
Volgens Van Gelder wat voor de fase waarin Mediq zich bevond een notering niet handig. Door beleggers volgens de CEO te veel nadruk gelegd op de schommelende resultaten bij de apotheken. Dat was ooit 80% van de winst, maar is nu niet meer zo. Als gevolg van de beursontwikkeling is Mediq driekwart van de bedrijfswaarde kwijtgeraakt waardoor het een interessante overnamekandidaat was voor private equity. 
 
Investeringsmanager Bram Grimmelt is namens Advent International verantwoordelijk voor het management van de inverstering in Mediq. Grimmelt kwam in 2005 bij Advent werken. Daarvoor was hij werkzaam bij Waterland. Voordat hij bij Waterland kwam werkte hij Merrill Lynch leveraged finance in Londen. 
 
Gerelateerde artikelen