‘Verdere groei TBAuctions gegarandeerd’
De eerste stap is sinds de overname door Castik Capital van het fusiebedrijf TBAuctions, een samensmelting van de online veilinghuizen BVA Auctions en Troostwijk, inmiddels al gezet: het Belgische Vavato werd, kort na de bekendmaking van de deal, ingelijfd.
“Het Duitse private equity-huis Castik Capital liet vorig jaar al doorschemeren interesse in ons te hebben”, vertelt Herberth Samsom, CEO van TBAuctions. “Omgekeerd was er die belangstelling ook. Immers, toen het Amersfoortse BVA Auctions en het Amsterdamse Troostwijk in 2018 samengingen, hebben wij – alle aandeelhouders samen – al gezegd dat we binnen drie jaar naar een andere toekomst zouden kijken.”
Die ‘andere toekomst’ is nu dus begonnen, ervan uitgaand dat ondernemingsraad en toezichthouder ACM instemmen met de aangekondigde verkoop. Castik Capital neemt vrijwel alle aandelen van de Nederlandse investeerders Bencis en Hartenlust en enkele bestuurders van private Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse veilinghuizen over. Enkele topmanagers van TBAuctions, onder wie CEO Samsom, behouden na de overname samen een klein minderheidsaandeel in het veilinghuis.
En hoewel bedragen niet zijn genoemd, is uit de acquisitiestrategie van Castik Capital van de afgelopen tien jaar te herleiden dat het private equity-huis in de regel enkele honderden miljoenen euro’s in een onderneming steekt, zodra er een groot belang wordt genomen. Herberth Troostijk, glimlachend: “Ik heb daar niet veel aan toe te voegen…”
Van wedstrijdpaard tot telefoonhoes
Waarover de CEO wél wil uitweiden: de markt voor veilinghuizen en de positie daarin van TBAuctions. “Er zijn enkele grote Europese spelers – Sotheby’s en Christie’s, die zich vooral op oude meesters en exclusieve kunst richten – buiten beschouwing gelaten. Ritchie Bros., met als specialisatie transport- en logistieke equipment. Catawiki, dat bijvoorbeeld mikt op kunst, auto’s en juwelen. En wij, van oorsprong met een historie in faillissementsveilingen. Anno 2021 kun je in ons veilingaanbod alles verwachten. Van een wedstrijdpaard met een waarde van 10 miljoen euro, tot een hoesje voor je mobiele telefoon. Van een complete keuken, tot een horloge. Zo’n breed aanbod kom je – ook internationaal – maar weinig tegen.”
TBAuctions behoort met 460 personeelsleden in acht Europese landen en jaarlijkse verkopen van 450 miljoen euro tot de grote Europese veilingspelers. Tot 2015 kwamen geveilde spullen voor driekwart uit faillissementen, nu wordt 90 procent van de goederen ‘vrijwillig’ aangeboden. Een trend die zich, sinds de coronapandemie in maart 2020 toesloeg, verder heeft versterkt. Het aantal faillissementen is sinds die tijd immers historisch laag, mede veroorzaakt door de grootschalige overheidssteun in de belangrijkste Europese markten.
Mega-investering in uniek IT-platform
In het besef dat alles draait om het toevoegen van waarde, besloot TBAuctions na de fusie tot een mega-investering in digitalisering en de ontwikkeling in eigen huis van een uniek IT-platform. Dat vergde in totaal zo’n 20 miljoen euro, maar brengt kopers en bieders veel gemakkelijker bijeen dan vroeger. Die verbetering van digitale processen leverde TBAuctions niet alleen een ijzersterke positie op de Europese online veilingmarkt op, maar was ook een katalysator in de belangstelling van derden om het Nederlandse veilinghuis over te nemen.
“Het gehele veilingproces – second hand, second chance – is nogal complex”, weet Herberth Samsom. “Denk aan de omschrijving van artikelen, aan de fotografie. Dankzij ons platform is de onboarding van kavels veel toegankelijker geworden, het heeft voor grote schaalvoordelen gezorgd. We zijn sowieso sinds de fusie van BVA Auctions en Troostwijk enorm gegroeid. Vorig jaar organiseerden we 11.000 veilingen, tegen 8.500 in 2019. Meer dan 2,5 miljoen kavels veranderden van eigenaren, die weer vanuit alle werelddelen afkomstig zijn.”
Al moet er bij die groei, vanwege de gevolgen van de pandemie, een kanttekening worden geplaatst: zo waren er – vanwege de reisverboden – minder klanten uit het traditioneel voor veilinghuizen belangrijke Oost-Europa. Potentiële kopers konden hun spullen immers niet live ophalen.
‘Som onafhankelijke visies is waardevol’
Herberth Samsom is zijn leven lang al ondernemer. Hij was amper 26 jaar toen hij zijn eerste bedrijf in de reclame, gericht op de farmaceutische industrie, startte. Naast CEO van TBAuctions bekleedt hij commissariaten bij een aantal bedrijven waarin hij meestal ook zelf investeert, waarin hij een aandeelhouderschap heeft.
Over die combinatie zei hij eens in een interview met ManagementSite: “Misschien niet voor iedereen logisch, maar ik geloof hierin. Aandeelhouderschap betekent niet dat het belang per definitie anders is gericht dan het belang van het bedrijf. Ik vind het mooi als alle stakeholders eenzelfde richting uitdenken. Juist die som van onafhankelijke visies is waardevol.”
Over de nieuwe eigenaren van TBAuctions, het Duitse private-equity bedrijf Castik Capital, zegt Samsom: “Sinds 2014 heeft Castik Capital welgeteld zeven grote investeringen gedaan. Waaronder die in een bedrijf dat waterkoelers maakt. Dat resulteerde in zo’n honderd vervolg-acquisities én enorme organische groei. Ik ben heel blij met de keuze van hen, voor ons. En omgekeerd hebben zij TBAuctions nodig om te consolideren. Met Castik Capital achter ons, gaan we verder op overnamepad in België, Scandinavië en Duits-sprekende landen in Noordwest Europa. Daarnaast zetten we – als vanouds – vol in op marketing, data- en IT-oplossingen. TBAuctions zal blijven groeien en ik, als aandeelhouder en CEO, rol gewoon mee.”