Catastrofe voor beursgangen VS na schorsing Trump-accountant

Fraude BF Borgers is kleine variant van de beruchte ondergang van Arthur Anderson.

De schorsing van het Amerikaanse accountantskantoor BF Borgers is funest voor bedrijven in de VS die naar de beurs willen. BF Borgers, een klein accountantskantoor in Detroit, is de vergunning om wettelijke controles uit te voeren afgenomen door toezichthouder SEC.

• Negen bedrijven die klant waren van BF Borgers wilden in totaal 150 miljoen ophalen.
• Zij moeten nu hun plannen schrappen of uitstellen.
• Veel kleine beursfondsen waren klant bij BF Borgers omdat die goedkoop was.
• Zij slagen er niet in om goedgekeurde jaarrekeningen voor de deadline in te leveren.

BF Borgers werd onlangs middelpunt van de aandacht omdat het de extern accountant was van TMTG, het mediabedrijf van Donald Trump (Trump Media & Technology Group). De toezichthouder ontdekte dat alle controledossiers van dit accountantskantoor wemelde van de fouten. De SEC sprak zelfs over fraude. BF Borgers kreeg een miljoenenboete en een verbod om nog accountantsdiensten aan te bieden. Het accountantskantoor had slechts tien accountants in dienst, veel te weinig voor een bedrijf met honderden klanten.

Negen bedrijven die naar de beurs wilden gaan, zitten nu met de handen in het haar. Onder hen drone-operator Droneify Holdings, roboticabedrijf Micropolis Robotic, blockchain-groep TessPay en Key Mining, dat koper en titanium ontgint in Chili. De betrokken bedrijven hoopten via een beursgang in totaal 150 miljoen dollar op te halen.

Net als in Nederland worstelt de accountancy in de VS met een personeelsprobleem. Kantoren zitten niet te wachten op een grote aanloop van wanhopige bedrijven. Van de vijftig bedrijven waarvan bekend is dat ze klant waren bij BF Borgers, hebben er veertien een nieuwe accountant gevonden.

Volgens Agnes Cheng, hoogleraar accounting in de VS, is BF Borgers vergelijkbaar met een kleine Arthur Andersen, de accountant die ruim twintig jaar geleden failliet ging nadat hij verstrikt raakte in het Enron-schandaal.

Gerelateerde artikelen