Canadees vastgoedfonds wil af van Nederlandse portefeuille

Canadees bedrijf wil 6.900 huurwoningen in Nederland verkopen. 

De vastgoedbelegger European Residential Reit (Eres) heeft 6.900 huurwoningen in Nederland te koop gezet. Dat bevestigt Mark Kenney, de topman van het Canadese bedrijf, tegenover het Financieele Dagblad. Volgens de Nederlandse zakenkrant gaat het om 'de grootste vastgoeddeal op de Nederlandse woningmarkt in jaren'. Volgens Kenney wil Eres met de verkoop van de bijna 7.000 woningen geld vrijmaken om te investeren in nieuwbouwwoningen op de Canadese markt. 

De verkoop van de Nederlandse vastgoedportefeuille door het Canadese bedrijf kan een lastig verhaal worden, nu het voor beleggers vanwege de hoge rente minder aantrekkelijk is geworden om grote aankopen op de vastgoedmarkt te doen. Daar komt bij dat het kabinet de regels rondom het verhuren van woningen heeft aangescherpt, waardoor een groot deel van de huurprijzen in de private sector de komende jaren omlaag zullen gaan. In een poging het grote beleggers op de vastgoedmarkt moeilijker te maken, is daarnaast de overdrachtsbelasting fors verhoogd in de afgelopen jaren, waardoor de Nederlandse markt minder interessant is geworden.

Eres is de Nederlandse portefeuille van het Canadian Apartment Properties Reit (Capreit), een van de grootste huizenbeleggers in Canada, met bijna 70.000 particuliere woningen in het Noord-Amerikaanse land. Sinds 2016 is de vastgoedbelegger actief in Nederland. Inmiddels heeft Eres in Nederland vastgoed ter waarde van bijna 1,7 miljard euro verzameld en is het Canadese bedrijf in meerdere Nederlandse provincies actief.

De laatste keer dat er zoveel woningen tegelijkertijd werden verkocht op de Nederlandse vastgoedmarkt was in 2019, toen er zo’n 10.000 woningen werden verkocht door het Britse Round Hill aan het Zweedse Heimstaden. Met die deal was destijds zo’n 1,4 miljard euro gemoeid.

Of Eres al in overleg is met geïnteresseerde partijen is niet bekend.
 

Gerelateerde artikelen