Bunq staat op 1 in de eerste Top 25 FinTech bedrijven

Fintech combineert financiële diensten – ‘fin’ – met technologie – ‘tech’. Aan de ene kant omvat dit de traditionele financiële sectoren zoals bankieren, beleggen, verzekeren en betalingsverkeer. Aan de andere kant maakt FinTech gebruik van innovatieve technologieën zoals AI, blockchain, big data en mobiele apps om deze diensten te transformeren en verbeteren.
Samen met Financial Services brancheteam hebben we onderzoek gedaan naar deze unieke branche. Hieruit is de eerste editie van de Top 25 FinTech bedrijven van Nederland ontstaan.
Klik hier om de volledige lijst op te vragen.
De top 3 van 2025
1. bunq
In 2012 richtte serial entrepreneur Ali Niknam samen met een groep ambitieuze pioniers de eerste gebruikersgerichte bank op om de banksector ingrijpend te veranderen. In juli 2021 haalde bunq 193 miljoen euro op in een deal met de Britse investeringsmaatschappij Pollen Street Capital. Sindsdien bedraagt de waardering van het bedrijf meer dan 1,6 miljard euro.
Met deze kapitaalinjectie werd in 2021 het Iers kredietverleningsbedrijf Capitalflow Group overgenomen, waarna in 2022 een overname van de Belgische FinTech TriCount volgde. Hierdoor werd bunq de op een na grootste neobank in Europa. Deze overnames zijn terug te zien in de groei (CAGR) waar bunq hoog op scoort. Daarnaast scoort het hoog op het gebied van ‘Groei in brutowinst per medewerker’ en ‘EBITDA per medewerker’. Met een uiteindelijke score van dertien punten is bunq de duidelijke winnaar van de Top 25 FinTech bedrijven.
2. DGN Groep
Peter Ruys is al meer dan 20 jaar oprichter van deze vergelijkingswebsites die consumenten helpen bij het maken van weloverwogen keuzes op het gebied van respectievelijk, zorgverzekeringen, energiecontracten, hypotheken en notarisdiensten.
Jaarlijks helpen ze zo’n 1,5 miljoen mensen op hun platformen. De vergelijkingswebsites hebben haar tweede plek met name te danken aan een sterke performance op het gebied van arbeidsproductiviteit en operationele winstgevendheid. Met een groeifactor van twaalf procent en een groeifactor brutowinst per medewerker van 26 procent belandt het op een nadrukkelijk lagere achttiende en vijftiende plek. Deze prestatie is niet onopgemerkt gebleven, want in januari 2024 heeft Mediahuis het bedrijf overgenomen.
3. Dynamic Credit
Dynamic Credit maakt de Top 3 compleet. Het bedrijf bestaat al meer dan twintig jaar, eerst als vermogensbeheerder en -adviseur, later ook als geldverstrekker. Momenteel beheert het een gecommitteerd vermogen van meer dan negen miljard euro voor beleggers.
Sinds 2019 kunnen consumenten ook met verhuurplannen terecht bij het bedrijf voor de Dynamic Credit Verhuurhypotheek. Daarbij lanceerde Dynamic Credit eind 2015 ‘bijBouwe, de hypotheek zonder bank’, de eerste online hypotheekverstrekker van Nederland. In 2024 heeft Dynamic de hypotheken van Reaal overgenomen. Met onder andere een ‘Brutowinst per medewerker’ van ruim 286.000 euro en een ‘Groei in brutowinst per medeweker’ van 37 procent zorgt Dynamic Credit dat het de nummer 4 Adyen knap voor zich kan houden.
De ‘verticals’ van FinTech
Binnen FinTech bestaan verschillende sub markten, de zogeheten ‘verticals’. Deze classificeren we als volgt in dit artikel:
Banking: Fintech-oplossingen die traditionele bankdiensten verbeteren of vervangen, zoals digitaal bankieren, sparen en budgetbeheer.
Crypto: Technologieën en diensten gericht op cryptocurrencies, zoals handel, opslag, betalingen en blockchain-gebaseerde toepassingen.
InsurTech: Innovaties in de verzekeringssector, gericht op het verbeteren van processen zoals risicobeoordeling, klantenservice en het afsluiten van polissen.
Lending: Digitale platformen die leningen mogelijk maken, vaak gericht op peer-to-peer-leningen of alternatieve kredietverlening.
Payments: Oplossingen die betalingen vereenvoudigen of versnellen, zoals mobiele betalingen, internationale transacties of kassaloze systemen.
RegTech & digital identity: Technologieën die financiële instellingen helpen bij naleving van regelgeving en risicobeheer, zoals KYC (Know Your Customer), anti-witwasoplossingen (AML) en digitale identiteitsverificatie.
Wealth: Fintech die zich richt op vermogensbeheer en beleggen, waaronder robo-adviseurs, beleggingsapps en tools voor financiële planning.
Financiële prestaties per vertical
In de tabel hieronder worden de 33 onderzochte bedrijven gecategoriseerd op basis van de vertical waarin ze opereren. Per categorie zijn de gemiddelde brutowinst, EBITDA, en de vier prestatie-indicatoren berekend.
Op basis van de uitkomsten zijn de volgende conclusies te trekken:
De ‘Payment’ vertical heeft de hoogste gemiddelde brutowinst over de jaren 2021-2023 (232.710 euro), wat significant boven het gemiddelde van 99.865 euro ligt. De vertical ‘Regtech & digital identity’ scoort het laagst met slechts 8.761 euro.
‘Payment’ blinkt wederom uit met de hoogste gemiddelde EBITDA (75.173 euro). Vijf verticals blijven onder het gemiddelde van 27.957 euro. Het gemiddelde ligt relatief laag, wat verklaarbaar is omdat veel bedrijven zich nog in hun groeifase bevinden. In deze fase investeren bedrijven doorgaans fors in productontwikkeling, marketing, en schaalvergroting, wat de winstgevendheid drukt ten gunste van toekomstige groei.
‘Banking’ toont de sterkste groeifactor in brutowinst (71,1 procent), gevolgd door ‘Wealth’ (24,1 procent). ‘Crypto’ (-36,1 procent) en ‘Regtech & digital identity’ (-4,6 procent) laten een negatieve groei zien.
Op de prestatie-indicator brutowinst per medewerker heeft de vertical ‘Crypto’ een indrukwekkende score van 392.155 euro, wat ver boven het gemiddelde ligt van 183.413 euro. Dit is het resultaat van een schaalbaar, sterk geautomatiseerd bedrijfsmodel dat optimaal profiteert van de snelle groei en volatiliteit in de sector.
‘Banking’ scoort het hoogst op de groeifactor brutowinst per medewerker (78,9 procent), wat consistent is met hun sterke groeifactor in brutowinst. Crypto scoort ver onder het gemiddelde (-90,4 procent), ondanks de hoge brutowinst per medewerker. Dit heeft te maken met een exceptionele financiële prestatie in 2021, wat in 2022 en 2023 niet meer is behaald.
‘Crypto’ leidt met 114.049 euro de hoogste score van EBITDA per medewerker, terwijl ‘RegTech & digital identity’ de grootste negatieve score heeft (-41.118 euro).
Tim Rubenkamp is Analyst Corporate Finance bij Aeternus
Aeternus is partner van de M&A Community