Brussel geeft Trafigura groen licht voor overname Nyrstar

De Europese Commissie heeft aan het Nederlandse Trafigura toestemming gegeven voor de verwerving van uitsluitende zeggenschap over het Belgische Nyrstar.

Trafigura is een van de grootste onafhankelijke grondstoffenhandelaren ter wereld, die zich toelegt op de markten voor olie, mineralen en metalen. Nyrstar is een geïntegreerd mijnbouw- en metaalbedrijf, met gevestigde posities voor zink en lood.

De Commissie is tot de conclusie gekomen dat Trafigura’s voornemen om zeggenschap te verwerven over Nyrstar, in de Europese Economische Ruimte (EER) geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen op de markt voor zinkmetaal omdat de ondernemingen geen nauwe concurrenten zijn en alternatieve leveranciers ook na de concentratie actief zullen blijven. Zink wordt in een reeks toepassingen gebruikt zoals verzinken, messinghalffabrikaten en -gietwerk, gewalste en geëxtrudeerde producten, legeringen voor hogedrukgieten en chemicaliën. De belangrijkste toepassing van zink is het verzinken van staal, dat bijvoorbeeld in de automobielindustrie wordt gebruikt.

Momenteel levert Nyrstar zinkmetaal aan Noble op basis van een bestaand langlopend contract. Recentelijk heeft Noble, een concurrent van Trafigura, een aanzienlijke positie opgebouwd op de EER-zinkmarkt. De Commissie heeft onderzocht wat de mogelijke gevolgen zouden zijn, mochten de leveranciersrelaties met Noble na de concentratie worden stopgezet. Uit dat onderzoek is gebleken dat er geen negatieve effecten zouden zijn voor de mededinging op de EER-markt voor zinkmetaal. In de eerste plaats omdat Noble zinkmetaal uit andere bronnen zou kunnen betrekken. In de tweede plaats omdat zelfs indien bepaalde afnemers bij Noble zouden wegtrekken, zij op de markt nog alternatieven zouden kunnen vinden voor Trafigura.

De Commissie onderzocht ook de verticale relatie die voortvloeit uit de levering door Trafigura van zinkconcentraat, dat kan worden gebruikt als grondstof bij Nyrstars productie van zinkmetaal. De conclusie van dat onderzoek was dat de nieuwe onderneming niet in staat zou zijn om producenten van zinkmetaal de toegang tot zinkconcentraat te beletten, omdat nog diverse bronnen van zinkconcentraat beschikbaar zouden blijven, onder meer de mogelijkheid voor velen onder hen om zich intern te bevoorraden. Bovendien mag Nyrstar dan misschien wel een belangrijke afnemer van zinkconcentraat zijn, maar concurrerende leveranciers van Trafigura zouden nog steeds een voldoende klantenbasis hebben, omdat diverse andere afnemers op de markt actief blijven.

De transactie werd onderzocht volgens de normale procedure inzake concentratiecontrole. Trafigura heeft haar belang in Nyrstar geleidelijk opgebouwd totdat dit nu rond 20% bedraagt. Op basis van de deelnamepercentages aan aandeelhoudersvergaderingen van Nyrstar in het verleden, levert dit controle op over een stabiele meerderheid van stemmen. Daarom geldt de transactie als een transactie die op grond van de EU-concentratieregels moet worden aangemeld.

Gerelateerde artikelen