Britse waakhond steekt stokje voor fusie Vodafone en Three UK

Na de deal neemt het aantal telecomaanbieders af naar drie.

De Britse antitrustautoriteit is een onderzoek gestart naar de fusie tussen Vodafone en Three UK. De waakhond wil weten of de vorig jaar aangekondigde deal de concurrentie schaadt. Door de fusie vermindert het aantal aanbieders van mobiele netwerken in Engeland van vier naar drie. Met de deal is negentien miljard pond gemoeid.

De Competition and Markets Authority (CMA) heeft 40 werkdagen om haar eerste onderzoek af te ronden. Meestal wordt zo’n onderzoek gevolgd door een diepgaand fase twee-onderzoek dat 24 weken zal duren.

“De CMA zal beoordelen hoe deze verbinding tussen rivaliserende netwerken de concurrentie zou kunnen beïnvloeden voordat er beslissingen worden genomen over de volgende stappen”, aldus CMA-topman Sarah Cardell.

De fusiebedrijven hebben beloofd om elf miljard pond te investeren in het creëren van “een van Europa’s meest geavanceerde zelfstandige 5G-netwerken”. Dit in een poging om critici van de deal te paaien, met name politici, vakbonden en waakhonden. Ahmed Essam, de Chief Executive van Vodafone UK, die het fusiebedrijf moet gaan leiden, zei dat consumenten juist zullen profiteren van de fusie.

Of de vleierij zin heeft moet nog blijken. De CMA heeft al vaker deals in de mobiele telefonie tegengehouden die het aantal aanbieders vermindert naar drie. In 2016 blokkeerde de Europese Commissie de fusie tussen Three UK en O2, de telecomaanbieder van Telefonica. Na de Brexit is het aan de CMA om de Vodafone-Three-deal te beoordelen. Vorig jaar stak de CMA een stokje voor de  overname van gamebedrijf Activision Blizzard door Microsoft, ter waarde van 69 miljard dollar. In tweede instantie kreeg deze deal toch groen licht.

Gerelateerde artikelen