Britse energiebranche: VK verliest waterstofrace van Nederland

Rotterdam zal fungeren als belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt de ambitie om tegen 2030 ‘wereldleider’ te worden op het gebied van waterstof niet waar te kunnen maken. Volgens de Britse brancheorganisatie Energy Networks Association raakt het VK op dit vlak achterop bij Duitsland en Nederland.

Door onduidelijkheid over subsidies en overheidsbeleid krijgen Britse waterstofprojecten volgens de organisatie geen financiële goedkeuring. Ondertussen wordt er in Rotterdam hard gewerkt aan de aanleg van een groot waterstofnetwerk dat de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen met elkaar gaat verbinden.

De Gasunie gaf eerder aan dat Rotterdam als een van de zeehavens zal fungeren als een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa. Van daaruit kan waterstof via het netwerk getransporteerd worden naar industriële afnemers in Nederland en omringende landen, zoals Duitsland en België.

Duitsland, de grootste economie van Europa, heeft intussen 50 miljard euro gereserveerd om de overstap naar schone brandstoffen te ondersteunen. “Dat betekent dat het VK op achterstand raakt en dat Duitsland en Nederland het VK in ontwikkeling hebben ingehaald”, aldus Energy Networks Association.

(ANP)

Gerelateerde artikelen