CEO Blackrock: ‘Volgende 1000 unicorns zijn duurzame, schaalbare innovators’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 15:18
Larry Fink, de CEO van Blackrock (beheert vermogen 9,5 biljoen dollar), deelt in zijn jaarlijkse brief zijn visie op de markten en het kapitalisme in algemene zin.

Fink begint zijn brief, getiteld ‘the Power of Capitalism', met het definiëren wat voor hem een geweldig bedrijf maakt. Dat is het hebben van een duidelijke purpose, het uitdragen van consistente waarden en het goed omgaan met hun belangrijkste stakeholders. Daar is volgens Fink niks ‘woke’ aan; het is gewoon puur kapitalisme.  

CEO's die zich duidelijk uitspreken 
‘De stakeholders waar uw bedrijf afhankelijk van is om winst te maken voor aandeelhouders, moeten rechtstreeks van u (CEO’s, red.) horen om door u betrokken en geïnspireerd te worden', zo schrijft de mega-investeerder. ‘Ze willen niet dat wij, als CEO's, onze mening geven over ieder wissewasje, maar ze moeten wel weten waar we staan als het gaat om de grootste maatschappelijke kwesties die inherent zijn aan het succes van onze bedrijven op de lange termijn.’ 

Een duidelijke oproep aan bedrijfsleiders om zich uit te spreken over de issues waar het allemaal echt om draait. Extra belangrijk nu er mede door de Covid-crisis meer polarisatie dan ooit lijkt te zijn, instituties wantrouwt worden, en werknemers steeds meer naar hun bedrijf kijken als de meest betrouwbare, competente en ethische bron van informatie – meer nog dan de overheid, de media en NGO's. 

Een stakeholders die speciale aandacht krijgt in de brief is dan ook de werknemer. Door de covid-pandemie is de relatie tussen werknemers en hun werkgevers fundamenteel verandert. Werknemers over de hele wereld verlangen meer van hun werkgever, waaronder meer flexibiliteit, een eerlijker salaris en betekenisvoller werk. Bedrijven die verwachtten dat werknemers vijf dagen per week naar kantoor kwamen en waar geestelijke gezondheid maar zelden werd besproken, hebben hun bestaansrecht verloren. 

‘Werknemers die meer van hun werkgevers eisen’, schrijft Fink, ‘is een essentieel kenmerk van effectief kapitalisme. Het stimuleert welvaart en creëert een competitiever landschap voor talent, waardoor bedrijven worden gestimuleerd om betere, meer innovatieve omgevingen voor hun werknemers te creëren – acties die hen vervolgens zullen helpen grotere winsten voor hun aandeelhouders te behalen. Bedrijven die leveren, plukken daar de vruchten van. Ons onderzoek toont aan dat bedrijven die een sterke band met hun werknemers hebben opgebouwd beter door de pandemie zijn gekomen met een hoger rendement en een lagere uitstroom van talent.’  

Fink ziet het bouwen van een cultuur waarin talent wordt gecultiveerd dan ook als de belangrijkste uitdaging voor bedrijven.  

Kapitaal en duurzaamheid 
In zijn brief van 2020 schreef de grootste investeerder ter wereld al dat klimaatverandering een groot investeringsrisico is. Het succes van bedrijven die de komende decennia succesvol willen zijn hangt volgens de CEO voor een groot deel af van hoe effectief ze navigeren in de energietransitie die gaande is.  

Kapitaal is er meer dan genoeg. ‘Nooit was er meer geld beschikbaar om nieuwe ideeën werkelijkheid te laten worden’, aldus Fink. Hoe dat geld gealloceerd gaat worden, hangt steeds meer samen met decarbonisering. ‘Duurzame investeringen hebben nu al de vier biljoen dollar bereikt. Dit is nog maar het begin – de tektonische verschuiving naar duurzaam beleggen versnelt nog steeds. Of het nu gaat om kapitaal dat wordt ingezet in nieuwe ondernemingen gericht op energie-innovatie, of kapitaaloverdracht van traditionele indexen naar meer op maat gemaakte portefeuilles en producten, we zullen meer geld in beweging gaan zien.’ 

De decarbonisering van cement, staal, plastic, vervoer, agricultuur, energie en de bouw is volgens Fink de grootste investeringskans allertijden. Bedrijven die zich niet tijdig aanpassen zullen verdwijnen, en ook steden en landen die niet meekomen zullen economisch achterblijven wanneer ze niet effectief voor de lange termijn plannen.  

‘De volgende 1.000 unicorns zullen geen zoekmachines of sociale mediabedrijven zijn, maar duurzame, schaalbare innovators – startups die de wereld helpen koolstofarmer te worden en de energietransitie betaalbaar te maken voor alle consumenten. We moeten eerlijk zijn over het feit dat groene producten nu nog vaak duurder zijn. Het verlagen van deze 'green premiums’ is essentieel voor een ordelijke en rechtvaardige transitie. Met de ongekende hoeveelheid kapitaal die op zoek is naar nieuwe ideeën, moeten gevestigde exploitanten duidelijk zijn over hun pad om te slagen in een netto nul-economie. En het zijn niet alleen startups die industrieën kunnen en zullen ontwrichten. Gedurfde gevestigde exploitanten kunnen en moeten het ook doen.’ 

‘Veel gevestigde exploitanten hebben inderdaad een voorsprong op het gebied van kapitaal, marktkennis en technische expertise op de wereldwijde schaal die nodig is voor de toekomstige verstoring’, vervolgt de CEO. ‘Onze vraag aan deze bedrijven is: wat doet u om uw bedrijf te ontwrichten? Hoe bereidt u zich voor op en neemt u deel aan de netto nul transitie? Als uw branche wordt getransformeerd door de energietransitie, gaat u dan de weg van de dodo, of wordt u een feniks?' Blackrock wil van alle bedrijven waarin het investeert weten wat de plannen zijn om emissies geleidelijk terug te brengen naar nul.

Tijdens de overgang, benadrukt Fink, is het essentieel dat iedereen toegang blijft houden tot betaalbare energie. Dit om het risico van verdere polarisatie te voorkomen. Hierin ligt een belangrijke taak voor overheden. ‘Het was de samenwerking tussen de overheid en de particuliere sector die leidde tot de razendsnelle ontwikkeling van COVID-19-vaccins. Wanneer we de kracht van zowel de publieke als de private sector benutten, kunnen we werkelijk ongelooflijke dingen bereiken. Dit is wat we moeten doen om het netto nulpunt te bereiken.’ 

De investeringsstrategie van Blackrock is gericht op het vinden van de leiders van deze transitie, of dat nou gevestigde bedrijven zijn of ‘new kids on the block’ die baanbrekende technologieën uitvinden. ‘Wij zijn van mening dat de bedrijven die de transitie leiden een essentiële investeringsmogelijkheid bieden voor onze klanten en dat het van essentieel belang is om kapitaal naar deze feniksen te brengen om een netto nul-wereld te bereiken', aldus de topinvesteerder.  
 

Gerelateerde artikelen