BP wil vergroenen via deal in Australië

De oliemaatschappij legt miljarden op tafel voor zonnepanelen en windmolens.

Het Britse olie- en gasconcern BP koopt een belang van ruim 40 procent in Asian Renewable Energy Hub, een enorm project in Australië voor de opwekking van groene energie. Het staat bekend als een van de grootste projecten voor de productie van groene waterstof. Eerder werd geschat dat het hele project 36 miljard dollar zou gaan kosten. Omgerekend is dat ruim 34 miljard euro.

Hiermee investeert BP fors in de opwekking van groene stroom in het westen van Australië. Op een gebied dat groter is dan de provincies Noord- en Zuid-Holland samen moeten zonnepanelen en windmolens verrijzen, die in totaal voor 26 gigawatt aan stroom kunnen gaan leveren.

Daarmee moeten groene waterstof en ammoniak worden gemaakt die Australië dan kan exporteren. Landen als Zuid-Korea en Japan zouden met behulp van die stoffen hun economie kunnen vergroenen, liet BP weten. Het project komt in een gebied waar veel ijzererts wordt gewonnen. De mijnen van bedrijven als BHP en Rio Tinto kunnen ook op groene stroom uit het project gaan draaien.

Gerelateerde artikelen