BP duikt weer in de olie en verkoopt windparken

Windenergie heeft te maken met een ernstige terugval in rendement.

Het Britse olie- en gasbedrijf BP heeft besloten zich sterker te concentreren op zijn kerntaken en verkoopt daarom zijn windenergieactiviteiten op het Amerikaanse vasteland. BP is momenteel mede-eigenaar van tien windparken in de Verenigde Staten. Deze stap markeert een opvallende koerswijziging in de hernieuwbare-energiestrategie van het concern.

Binnenkort start BP met de verkoop van BP Wind Energy om het bedrijf te versimpelen en “de focus te leggen op waarde”, aldus het concern in een verklaring. Onbekend is wat de windparken moeten op opbrengen.

Nog geen jaar geleden, toen het bedrijf windturbines in Indiana vernieuwde, benadrukte BP dat “windenergie op land cruciaal is voor het hernieuwbare energie- en stroombedrijf van BP, een van de vijf groeipijlers in de energietransitie.” De ontwikkeling van windenergie op land in de VS is de afgelopen jaren echter stilgevallen, onder meer door problemen met vergunningen en de hoge rente.

Ter illustratie: Orsted, de Deense specialist in hernieuwbare energie, leed in het tweede kwartaal een verlies van ruim een half miljard door door waardeverminderingen. Die waren deels het gevolg van vertragingen bij een groot Amerikaans offshore windproject.

Dit jaar heeft BP beloofd de dividenden te verhogen en voor miljarden aan eigen aandelen terug te kopen, wat gunstig is voor de aandeelhouders. Het bedrijf, dat het merendeel van zijn inkomsten uit fossiele brandstoffen haalt, staat echter onder druk door dalende olieprijzen als gevolg van verminderde vraag.

Lees ook: “ESG wordt vaak gezien als een anti-woke identiteitspolitiek, maar de economische rationaliteit voor investeren in groene infrastructuur en technologie is waterdicht”

Gerelateerde artikelen