BP: Chevron en ExxonMobil betaalden teveel voor miljardendeals

BP gaat grote overnames door concurrenten nu niet kopiëren.

Murray Auchincloss, CEO van oliegigant BP, suggereert dat zijn concurrenten Chevron en Exxon Mobil slechte miljardendeals hebben gesloten in oktober. Kopen als de markt op zijn hoogst is, vindt hij een slecht idee.

“We zouden eerder anticyclisch zijn dan te kopen op een hoogtepunt van de markt”, zo citeert de Belgische zakenkrant De Tijd Auchincloss. “Als ik goedkope vaten kan vinden dicht bij onze activiteiten die goed in onze portefeuille passen, dan zal ik dat doen.”

De baas van BP deed zijn uitspraken bij de presentatie van de jaarcijfers van BP. Hij verwees naar de deals in de VS van ExxonMobil en Chevron. Exxon Mobil kocht begin oktober het Amerikaanse oliebedrijf Pioneer voor 60 miljard dollar. Enkele weken later volgde de deal tussen Chevron en Hess, eveneens in de VS, voor 53 miljard dollar.

“We hebben vele vaten in de Verenigde Staten, we moeten ze niet kopen”, aldus Auchincloss. Hij benadrukt dat zijn bedrijf fors investeert in de VS en daardoor de kloof kan dichten die is ontstaan met Exxon Mobil en Chevron. “Ik heb er veel vertrouwen in dat we de kloof op termijn zullen dichten.”

Gerelateerde artikelen