Bosch doet grootste overname in zijn geschiedenis

Het Duitse bedrijf wil meer overnames en brengt divisies naar de beurs.

De overname van Johnson Controls door Robert Bosch voor acht miljard dollar, wordt de grootste deal die het Duitse bedrijf ooit heeft gesloten. De verkoper, Johnson Controls International, kan rekenen op 6,7 miljard dollar in contanten.

Met de overname troeft Bosch Lennox International en Samsung Electronics af, die ook loerden op Johnson Controls, meldt persbureau Reuters. De activiteiten van Johnson Controls op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning gaan de omzet van de Bosch Home Comfort-tak vergroten van vijf naar negen miljard euro. Johnson Controls is actief in de VS en Azië. Bosch gaat er vanuit dat de vraag naar warmte en koeling van gebouwen met veertig procent zal groeien in 2030.

Onderdeel van de deal is een joint venture met de Japanse groep Hitachi, dat daarin een belang heeft van veertig procent. De Japanse fabrieken van Johson zullen worden overgenomen door Hitaschi.

Een overname van Whirlpool voor bijna vijf miljard dollar, waar begin deze maand nog sprake van was, is nu van de baan. Bosch wil volgens CEO Stefan Hartung nog wel andere internationale overnames realiseren. Het bedrijf overweegt verder om een of meerdere bedrijfsonderdelen naar de beurs te brengen.

Centerview Partners en Citi traden op als de financiële adviseurs van Johnson Controls, terwijl Simpson Thacher als juridisch adviseur fungeerde. Perella Weinberg Partners en Sullivan & Cromwell adviseerden Bosch.

Gerelateerde artikelen