Goede stuurinformatie is onmisbaar voor private equity

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:40
Registratie, consolidatie en reporting over meerdere bedrijven heen levert investeerders hoofdbrekens op.

Bluefield is een hands-on-business-consultancybedrijf gespecialiseerd in het creëren van excellente stuurinformatie en efficiënte organisaties met robuuste systemen. Director Arnoud Rijpstra over de uitdagingen bij het creëren van excellente stuurinformatie.  

De uitdaging om relevante en kwalitatieve managementinformatie te creëren wordt steeds groter. Bij Bluefield zijn ze ervan overtuigd dat focus de sleutel tot succes is. Volledige aandacht voor je strategische doelen, géén uitzonderingen. Goede stuurinformatie is hierbij onmisbaar. De stormachtige groei van fondsen de afgelopen jaren leidde tot een navenante toename van het aantal portfoliobedrijven en add-ons. De grens van wat Excel aankan wordt hierdoor sneller bereikt.   

De uitdagingen rond stuurinformatie worden niet alleen groter door de groei van fondsen.    
“De eisen die portfoliobedrijven en investeerders aan elkaar stellen nemen toe”, zo legt Arnoud Rijpstra (40), één van de zes directors van Bluefield uit. “Portfoliobedrijven moeten vaak een berg aan informatie aanleveren, maar krijgen daar slechts beperkt iets voor terug.”  

Ook is er, zo concluderen ze bij Bluefield, steeds meer aandacht voor operationele, commerciële en ESG-indicatoren gekomen, waardoor de complexiteit van reporting en consolidatie nu groter is dan een paar jaar geleden.   

“Benchmarking over portfoliobedrijven heen geeft aan alle partijen inzicht geeft en zorgt voor prikkels om tot verbetering van de resultaten te komen. Excellente informatievoorziening maakt ambitieuze ondernemingen effectiever, behendiger en dus nóg succesvoller.”  

Portfolio dashboard voor private equity  
“Stuurinformatie op bedrijfsniveau is vaak al een uitdaging, maar registratie, consolidatie en reporting over meerdere bedrijven heen levert investeerders de nodige hoofdbrekens op”, weet Rijpstra. “Want rapporteren vindt nog altijd vaak plaats in Excel, óók bij private equity-partijen. Daarom ontwikkelden wij het afgelopen jaar speciaal voor PE-organisaties een volledig schaalbare oplossing. Portfolio dashboards waarin alle revelante informatie efficiënt en inzichtelijk wordt samengebracht.”  

Excellente stuurinformatie realiseren gaat veel verder dan alleen het creëren van een dashboard. “Alleen met kennis van de bedrijfsdoelstellingen, processen en finance kan je excellente stuurinformatie realiseren. Zo is goede registratie van data in geoptimaliseerde end-to-end processen onmisbaar.”  

Maatwerk door zelfsturende teams op locatie   
Het interview met Arnoud Rijpstra vindt plaats bij een groot innovatief bedrijf in Amsterdam. Bluefield voert projecten uit door zelfsturende teams naar opdrachtgevers, en dus op locatie, te sturen. “Met ruim 100 experts combineren wij diepgaande kennis, brede ervaring en een onafhankelijke positie om op maat gemaakte oplossingen te leveren.”, zo vermeldt de website van het consultancybedrijf.  

Over het hands-on karakter van Bluefield, zegt Rijpstra: “Verandering vergt een gestructureerde aanpak. Belangrijk onderdeel van onze werkwijze is daarom het creëren van draagvlak, zowel onder managers als medewerkers. Projecten ronden we af met een zorgvuldige overdracht naar de lijnorganisatie. Zodat het next level ook echt ‘business as usual’ wordt. Verwacht van Bluefield geen uitgebreide en ingewikkelde rapporten, geen eindeloos voortkabbelende PowerPointpresentaties. Helder en duurzaam resultaat implementeren in nauwe samenwerking met de opdrachtgever binnen de afgesproken tijd en budget. Dat is de Bluefield formule.”  

‘Veel doeners, weinig proces-denkers’  
De ambitieuze bedrijven waar Bluefield zich op richt – met een omzet vanaf 50 miljoen euro per jaar en in 60 procent van de gevallen met een PE-partij daarboven – hebben vaak te maken met groeistuipen. Omdat het snel, té snel, gaat. Omdat de informatievoorziening bij die onstuimige groei achterblijft. De meest voorkomende problemen worden veroorzaakt door handmatige processen. Want die werken fouten in de hand. En omdat er bij middelgrote bedrijven ‘veel doeners, maar weinig proces-denkers zijn’. Risico’s op het maken van fouten ontstaan vaak ook nog eens door gefragmenteerde systeemlandschappen. 

“Tja, en bij groei begint het al snel te piepen en te kraken”, weet Arnoud Rijpstra uit ervaring. “Dan is het zaak uit te vinden wáár het niet optimaal gaat, bij welke divisie de resultaten achterblijven. Om maar een voorbeeld te geven. Er zijn steeds meer grote fondsen en die kopen veel. Wat dan volgt, zijn directiewisselingen. Er is de noodzaak van betere reporting. Schaalbaar, toekomstbestendig. Wij zijn er voor alles wat de CFO en de CIO op hun bordje hebben. Accounting, controlling, reporting en systemen.” 

Projectplan binnen twee weken  
Als Bluefield bij een organisatie binnenkomt, duurt het maken van een analyse en het opstellen van een projectplan twee weken. Verbeterprojecten worden gestart met een QuickScan. Dit is een op interviews gebaseerde nulmeting op de huidige kwaliteit van finance, processen, data, rapportages en systemen. Zelf claimt Bluefield daarmee sneller en grondiger te werken dan de concurrentie.   

Zoals al blijkt uit het trio FD Gazelles in de prijzenkast, groeit Bluefield zelf ook als kool. Goede collega’s vinden blijkt daarbij niet zo’n probleem.  “Wij doen geen audit, ook geen due diligence. Wij implementeren verbeteringen, wij staan met onze poten in de klei bij de bedrijven waar wij werken – dit spreekt talent aan”, constateert Rijpstra. “Hou het simpel, recht door zee, wees benaderbaar, géén ivoren torens, géén old school partner-structuren.”  

ESG wordt de uitdaging voor 2023  
“ESG wordt steeds belangrijker”, aldus de director van Bluefield. “Er is steeds meer interesse van consumenten, investeerders en ketenpartners en door nieuwe wetgeving vanuit de EU worden bedrijven binnenkort verplicht om hun informatieverschaffing uit te breiden”.  

“De ESG-informatie zal worden gecontroleerd door de accountant en moet daarom dezelfde kwaliteit krijgen als de financiële informatie in het jaarverslag inclusief audit trail”, zo vervolgt Arnoud Rijpstra. Met nieuwe ESG-dienstverlening levert Bluefield een oplossing voor deze uitdaging. “Wij zorgen voor de correcte registratie van ESG-data en creëren dashboards die inzicht geven in de duurzaamheidsperformance van de hele beleggingsportefeuille. Hiermee kan je duidelijk inzicht geven aan al je stakeholders.” 

Bluefield is partner van de M&A Community 

Gerelateerde artikelen