Blackstone en Rivean ronden overname van Esdec Solar Group af

Rivean kondigt voltooiing van voortzettingsfonds aan.

Blackstone en Rivean Capital hebben vandaag de eerder aangekondigde overname afgerond van Esdec Solar Group B.V.  De wereldmarktleider in dakmontagesystemen voor zonnepanelen.

Esdec, met hoofdkantoor in Deventer, ontwikkelt en levert professionele oplossingen voor montage van zonnepanelen op daken voor de residentiële, commerciële en industriële markt. Sinds de oprichting in 2004 zijn er bijna 100 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd op montageconstructies van de Esdec Solar Group, en in 2022 verzekerde de groep zich van meer dan 3,5 gigawatt op residentiële, commerciële en industriële daken over de hele wereld.

Esdec vertegenwoordigt een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid vanwege zijn leidende marktpositie, ondersteund door een gedifferentieerde productportfolio in combinatie met de toenemende vraag naar het gebruik van zonne-energie op daken.

De investering wordt gedaan namens fondsen die worden beheerd door Blackstone Energy Partners, Blackstone private equity ('Blackstone') en Rivean Capital’s Special Opportunity Fund ('Rivean'). Rivean investeerde in 2018 voor het eerst in Esdec. Als onderdeel van deze transactie realiseert Rivean zijn oorspronkelijke investering en herinvesteert het in Esdec vanuit zowel een nieuw opgehaald voortzettingsfonds als zijn nieuwste vlaggenschipfonds.

Jürgen Pinker, Senior Managing Director bij Blackstone: "Esdec loopt voorop in de energietransitie – een van de meest overtuigde investeringsthema's wereldwijd voor Blackstone Energy Partners en ons bedrijf als geheel. We kijken ernaar uit om samen te werken met onze partners Rivean en het managementteam van Esdec om het bedrijf verder te laten groeien om te voldoen aan de enorme en groeiende vraag naar zonne-energie op daken, zowel in bestaande als in nieuwe markten. Deze investering versterkt Blackstone's voortdurende toewijding aan Nederland, waar we sinds 2004 ongeveer negen miljard euro hebben ingezet."

David Foley, Global Head van Blackstone Energy Partners, voegde toe: “Als investeerder in de energietransitie zoeken we proactief naar bedrijven met een sterk, ondernemend management die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van deze megatrend en hen te helpen volledig te profiteren van de groeikansen die voor hen beschikbaar zijn, waardoor de energietransitie wordt versneld en consumenten over de hele wereld schonere, betrouwbaardere en betaalbare energie krijgen. De afronding van onze investering in Esdec volgt op een aantal belangrijke aandeleninvesteringen in de energietransitie door Blackstone eerder dit jaar, waaronder Champlain Hudson Power Express, Xpansiv en Geosyntec.”

Maurits Boomsma, Senior Partner bij Rivean Capital: “In de kern van de beleggingsfilosofie van Rivean hebben we een sterk en ambitieus managementteam ondersteund op zijn reis van een regionale kampioen naar een wereldwijde marktleider. We kijken er erg naar uit om het Esdec-team, samen met Blackstone, te ondersteunen tijdens de volgende fase van versnelde groei, om de wereldwijde energietransitie door innovatie te helpen faciliteren.”

 

Gerelateerde artikelen