BioGenaration Ventures haalt 150 miljoen euro op

BGV's grootste fondsenwerving tot nu toe, waardoor nu totaal meer dan €400 miljoen wordt beheerd.

BioGeneration Ventures (BGV), een toonaangevende venture capital investeringsmaatschappij in Europese biofarma, heeft op 13 juli de afsluiting aangekondigd van het fonds BGV V voor €150 miljoen. Daarmee is BGV Fund V het grootste fonds sinds de lancering van het eerste fonds in 2006.  BGV V was overingeschreven, met een sterke vraag van zowel bestaande als nieuwe investeerders, waarbij bestaande investeerders Eli Lilly and Company, Novo Holdings en Bristol Myers Squibb de investeerdersbasis van strategische life sciences en institutionele investeerders verder versterkten. Van de nieuwe investeerders in het fonds was 78% afkomstig uit de VS, allemaal grote financiële instellingen of wereldwijde life sciences bedrijven.

BGV V zal voortbouwen op de succesvolle investeringsstrategie van eerdere BGV-fondsen: toewijding aan startende ondernemingen en de oprichting van bedrijven en het zoeken naar therapeutische innovaties die voortkomen uit gedifferentieerde wetenschap en worden ondersteund door overtuigende experimentele gegevens. BGV V verwacht te investeren in ongeveer 12 bedrijven die zich richten op het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen.  Tot de successen van de BGV-portefeuille behoren Acerta Pharma, dat werd overgenomen door AstraZeneca voor ongeveer $7 miljard, en waarvan de belangrijkste kankermiddelen vervolgens het kassucces Calquence® werden. Meer recent kondigde BGV de overname aan van Synaffix door Lonza voor €160 miljoen, inclusief een contante vooruitbetaling van €100 miljoen.

Edward van Wezel, Managing Partner bij BGV: "De succesvolle afsluiting van ons Fund V toont aan dat investeerders vertrouwen blijven houden in BGV's strategie om nieuwe bedrijven op te bouwen met als doel het creëren van transformerende behandelingen en het genereren van superieure rendementen. We zijn goed gepositioneerd om onze portfoliobedrijven en hun oprichters te ondersteunen met het kapitaal en de expertise die ze nodig hebben om projecten van ontdekking tot klinische proof-of-concept te brengen. We zijn verheugd dat verschillende toonaangevende wereldwijde farmaceutische bedrijven onze overtuiging in het potentieel van jonge Europese biotechbedrijven delen door te investeren in BGV V."

Bedrijven in de huidige BGV-portefeuille zijn onder andere: Azafaros, waarvan de klinische kandidaat die zich richt op bepaalde zeldzame lysosomale opslagstoornissen bij kinderen onlangs een fase II-studie is gestart. Dualyx, dat een financiering van €40 miljoen heeft opgehaald om potentiële behandelingen bij immunologische ziekten te bevorderen. En Complement Therapeutics, dat in 2021 zijn eerste financiering van BGV ontving en onlangs €72 miljoen heeft opgehaald in een Serie A-ronde om de klinische ontwikkeling voort te zetten van zijn hoofdproduct dat zich richt op de meest voorkomende en momenteel onbehandelbare oogziekten met een nieuwe gentherapiebenadering.

Gerelateerde artikelen