Big Bazar ontloopt op het nippertje faillissement

Winkelketen Big Bazar haalt twee miljoen binnen en kan weer aan lopende verplichtingen voldoen.

Big Bazar heeft een kapitaalinjectie van twee miljoen euro gekregen en denkt daarmee vier weken vooruit te kunnen. Er ligt wederom een verzoek bij de rechtbank voor het aanwijzen van een herstructureringsdeskundige.

Dat blijkt uit stukken die bij de rechtbank in Leeuwarden zijn ingediend, meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens advocaat Oscar van Oorschot zijn de faillissementsaanvragen daarmee wederom op pauze gezet. Big Bazar kruipt daarmee door het oog van de naald, want dinsdag zou de rechtbank in Amsterdam zich buigen over het bankroet van Big Bazar.

Tegen Big Bazar lopen tientallen aanvragen van een faillissement. Het bedrijf kampte de voorbije maanden onder andere met grote huurachterstanden en heeft enkele winkelpanden al moeten verlaten. Directeur Heerke Kooistra zei dat de financiële problemen het gevolg zijn van de sterk gestegen energieprijzen, huurverhogingen en de dalende uitgaven van veel klanten als gevolg van de hoge inflatie.

De rechtbank in Leeuwarden wees twee eerdere verzoeken tot het aanstellen van een schuldendeskundige af. Om serieus na te kunnen gaan of Big Bazar uit de problemen zou kunnen komen, moesten er namelijk voldoende aanwijzingen zijn dat de keten op zijn minst de lopende betalingen kon doen. De rechter vond dat niet waarschijnlijk.

Volgens de advocaat van Big Bazar ligt dat nu anders dankzij de toezegging van twee miljoen euro door een maandag opgerichte BV. Met dat geld zou de winkelketen in ieder geval vier weken aan lopende verplichtingen kunnen voldoen. “We beseffen dat dit heel bijzonder is”, zegt advocaat Oscar van Oorschot over de derde poging om van de rechter meer tijd te krijgen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen