‘Beurswaarde Douwe Egberts meer dan 20 miljard euro’

De banken die JDE Peet's, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, naar de Amsterdamse beurs brengen mikken op een waarde van meer dan 20 miljard euro. De meest optimistische bank zet zelfs in op maximaal 34 miljard euro.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met betrokkenen en niet-publieke analistenrapporten.

JDE Peet's verwacht binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam te gaan. Voor de beursgang geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit, waarmee naar verwachting 700 miljoen euro aan nieuw kapitaal wordt opgehaald. Naast de uitgifte van nieuwe aandelen, maken ook bestaande aandeelhouders hun belang in het koffie- en theebedrijf te gelde. Zakenkrant Financial Times meldde eerder dat JAB met de hele beursgang 2 miljard euro wil ophalen.

Volgens het FD zou de verwachte beurswaarde die de banken noemden, het bedrijf op gelijke hoogte brengen met Nestlé, het Zwitserse moederbedrijf van Nespresso en Nescafé. De beoogde waarde van het koffiebedrijf zou dan ook vergelijkbaar zijn met die van AEX-fondsen ING en DSM. De krant geeft wel aan dat het de vraag blijft of de eigenaren van Douwe Egberts deze prijs ook gaan krijgen. Beleggers zijn gewend bij beursgangen juist een korting te krijgen als beloning voor het vertrouwen in de nieuwkomer. "De waardering lijkt mij agressief", liet een belegger bijvoorbeeld weten op voorwaarde van anonimiteit.

(ANP)

Gerelateerde artikelen