Beursgang ABN Amro uitgesteld wegens verhogingen salaris

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt de verkoop van ABN Amro uit. Dat heeft de minister vrijdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De reden van het uitstel is de salarisverhoging bij de top van de staatsbank, waarover in de media en de politiek veel ophef is ontstaan.

De bestuurders van ABN Amro zagen hun salaris vorig jaar met 100.000 euro per persoon stijgen, zo werd vorige week bekend. CEO Gerrit Zalm was de enige die geen salarisverhoging kreeg. De hogere beloning viel in slechte aarde bij sommige Kamerleden omdat de bank ondertussen wel bezuinigt op filialen en andere personeelsleden. 

In de brief van Jeroen Dijsselbloem wordt verder niet dieper ingegaan op de uitstel van de beursgang van ongeveer 15 miljard euro. Het kan zijn dat de huidige commotie rondom ABN mogelijk de prijs van de beursintroductie negatief beïnvloedt. Ook kan het zijn dat de klachten over de beloning procesmatig de beursgang vertragen. 

Dijsselbloem zelf stelde eerder deze week dat hij de salarisverhoging “donders vervelend” vindt, maar dat hij er niets aan kan doen. Volgens hem gaat het om eerder gemaakte afspraken, die hij niet kan terugdraaien. Het hogere vaste salaris is een compensatie voor de bonus die de ABN-top tot 2011 kreeg. 

Gerelateerde artikelen