De beste Small Cap deal van 2020 is…

De virtuele M&A Awards gaan op 10 december om 16:00 van start. Welke deals gaan er met de prijzen vandoor?

Eén juryverslag had u nog van ons tegoed: die van de Small Cap deals. Traditiegetrouw is dat stiekem de allerleukste categorie om te beoordelen. Waarom? Het is zonder twijfel de meest kleurrijke. Natuurlijk, grote deals met heel veel nullen achter de komma zijn leuk, maar in de kleinere deals komt pas echt het volle spectrum van ondernemerschap aan bod. Hier geen subafdelingen of regionale vestigingen met ingehuurde managers, maar gewoon een man (m/v) met een plan. Het is granulair beoordelen: geen gedoetjes over abstracte cijfers en projecties, maar meer van: heeft dit bedrijf het juiste poppetje aan het roer, hoe zit het met de computersystemen en is dit product the better mouse trap waar de markt op zit te wachten? 

De genomineerden van 2020
Corsearch – Pointer Brand Protection
Egeria – Aircraft Part-Out Company
Gilde Equity Management – HC Groep
Infoplaza – Weeronline.nl
Kennemervis Groep – Bobeldijk Food Group
KidsKonnect – KidsVision
Mirage Retail Group – BCC Holding
NCOI – LOI
Richa – MotorKledingCenter
Synergia Capital Partners – For Ever
Torqx Capital Partners – Fabory
Trigano – Gimeg
Unlimited Spare Parts International – Delba

Gladiolenkwekerijen, campinggroothandels, handelaars in vliegtuigonderdelen – alles komt voorbij. Kenmerkend voor de ondernemersgeest van de kandidaten was de improvisatie waarmee de pitches gepresenteerd werden. Zo werd de deal in de kampeersector gepresenteerd door een team dat als zoomachtergrond een gezellig tentinterieur had. De heren die de deal in weerinformatie hadden gedaan stalen de harten van de jury door als volleerde Piet Paulusma’s de feiten en cijfers van de deal als weerbericht te presenteren. 

Dan de beoordeling. Pitchen is één ding, maar de lastige vragen van de jury beantwoorden is weer een vaardigheid op zich, zeker als de jury bestaat uit zulke ervaren en kritische professionals als de groep die dit jaar de taak op zich nam. Maasbert Schouten was uiteraard weer van de partij en wist met zijn heldere ondernemersblik telkens precies de zwakke punten in de business case te vinden en met scherpe vragen over pricing en positionering . Brigitte van der Maarel van NIBC weet als geen ander hoe het is om een complexe bedrijfsfinanciering op te stellen voor een bijzonder bedrijf en had daarom bij elke deal wel een mooie vraag over de equity story van de transactie. Rob van der Laan van Newport Capital legde met name de nadruk op passie, synergie en ambitie, als constructieve investeerder is dat natuurlijk niet vreemd.

Het juryproces was een leerzaam kijkje onder de motorkap van Ondernemend Nederland. Wist u bijvoorbeeld dat vroeger 20% van de kosten van een nieuw gebouw bestond uit het installatiewerk – gas, water, licht, lucht – maar dat dat nu door klimaat- en arbo-eisen wel 50% is? Of dat er een fijnzinnig en hoogcompetitief netwerk van patenten en merkrechten achter de bloemen in doodgewone snijbloemen zit? Of dat een vliegtuigmotor miljoenen kost en er een levendige handel in tweedehandsjes bestaat? Nu wel, in ieder geval. Het hele proces van de small cap deals is daarom een soort miniatuurvoorstelling van alle grote en kleine bewegingen in technologie en markt, uitgedrukt in de ondernemerszin van mensen die bedrijven bouwen, samenvoegen en uitbreiden. Visie, lef en creativiteit waren daarom ook zeer belangrijke indicatoren voor de jury en er werd meer dan eens opgemerkt tijdens de beoordeling dat de lijst met kandidaten in deze opzichten dit jaar veel sterker was dan vorige jaren en dat de keuze daarom zeker niet gemakkelijk was. 

De jury kwam uiteindelijk toch tot een mooie ranglijst, maar die houden we nog even geheim: eerst tellen we nog het voor 25% meetellende oordeel van de community bij de juryscore op. In de online M&A Awards-show van 10 december weten we wie de winnaar is. 

Gerelateerde artikelen