Best M&A Lawyer Midmarket 2016: Leggen de mannen het opnieuw af?

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:34
De beste midmarket juristen in Nederland van afgelopen jaar vindt u hier. Met z’n zessen gaan zij uitmaken wie de Best M&A Lawyer Midmarket Award 2016 ontvangt. Net als voorgaande jaren is de balans tussen man en vrouw aardig zoek, maar wat maakt het uiteindelijk uit als die ene dame wint. De vraag is echter of de M&A Awards 2016 in deze categorie een herhaling van vorig jaar wordt.

Duco de Boer
Nog niet eerder was Duco de Boer genomineerd voor de award voor Best M&A Lawyer, maar dit jaar zit de Stibbe-partner bij de zes uitverkorenen. De Boer – gespecialiseerd in zowel publieke als private M&A, private equity en herstructurering – is sinds 2008 partner bij de internationale

commerciële advocatenpraktijk en kent een druk jaar met reeds 16 gesloten deals, waaronder de transactie rond Continental Bakeries, waar De Boer als Level 1 juridische adviseur vorm gaf aan de buyerskant van Goldman Sachs.

Joost den Engelsman
Een klein decennium lang neemt Joost den Engelsman als partner de corporate M&A en private-equity-activiteiten van NautaDutilh waar. Den Engelsman kent tot op een heden een druk bezet maar bovenal interessante jaar met overnames als Delta Energy door Eneco Wind en de Vemedia-deal. Intussen prijkt eveneens het advies aan CEO en selling shareholder René Moos rond de Basic-Fit IPO bovenaan het deallijstje. De investering van Carlyle Group in Hunkemöller mag ook niet onvermeld gelaten worden.

Over bijzonderheden rond deals van dit jaar zegt Den Engelsman het volgende: “Bijzonderheden noemen is vrijwel altijd projecten en klanten tekort doen. De IPO van

Basic-Fit was voor mij echter bijzonder, omdat ik in 2010 betrokken was bij de verkoop van de toen (kleine) Basic-Fit groep aan HealthCity, en vervolgens bij de acquisitie door Basic-Fit van Fitness First Benelux, daarna de acquisitie van Fitness First Zuid-Europa, de uittreding door Waterland, de investering door 3i, een vervolgtransactie tussen HealthCity en Basic-Fit/3i en vervolgens in 2016 de dual track van Basic-Fit met als finale de IPO. Het is bijzonder omdat je als adviseur zelden een hele levensloop van een onderneming meemaakt. En naar ik hoop, was de IPO niet het sluitstuk."

Luc Habets
Na enkele jaren niet genomineerd te zijn geweest, praalt de naam van Luc Habets weer ‘gewoon’ (eerder was hij in 2007, 2009 en 2012 in de race) op het kandidatenlijst voor Best M&A Lawyer Midmarket. De nominatie van Lexence via

Luc Habets is volgens de adviseur zelf de verdienste van het geïntegreerde transactieteam van Lexence dat zich al jaren volledig op de mid-market richt. De succesformule? Kwaliteit zonder nodeloze franje, geen poespas maar met dealgerichtheid. “De voordelen van een nichekantoor gecombineerd met de voordelen van een professionele organisatie. Dat is waar Lexence voor staat”, aldus Habets.

Van alle deals van Lexence (in 2016 waren dat er weer meer dan dertig) is meer dan de helft gerelateerd aan private equity. Daarnaast wordt in toenemende mate gewerkt voor (middel)grote corporates. "De partners van Lexence bouwen langdurige relaties op met hun cliënten via een partner on the job benadering", vertelt Habets. Habets adviseerde met zijn team dit jaar bij vijftien transacties variërend van diverse nieuwe investeringen en management buy outs tot een succesvolle verkoop van International Wellness Resorts aan het Spaanse Aspro Parks. Habets: "2017 zou met alle geopolitieke en economische onzekerheid best wel eens een spannend jaar kunnen worden, ook voor de M&A-markt." 

Karine Kodde
Het is altijd spannend om te zien wat de winnaar van vorig jaar dit jaar heeft klaargespeeld. Als t

itelhouder van de Best M&A Laywer Midmarket 2015 is Karine Kodde van Allen & Overy dit jaar andermaal in de race. En opnieuw valt ze dit jaar op als enige vrouw. Van de gesloten deals van dit jaar – dat zijn er tot dusver 9 – kunnen we er een aantal spraakmakende uitlichten, waaronder de Hunkemöller en Element Materials Technology transacties van eind vorig jaar, waarbij de A&O-partner nauw betrokken bij was. Ook de transactie rond Egeria dat Clondalkin Flexible Packaging overnam van PE-huis Warburg Pincus van afgelopen september is een noemenswaardige, waarbij Kodde haar legal advisory team naar de eindstreep loodste. Daarnaast was de advocate namens 3i betrokken bij de beursgang van Basic-Fit. Gaat Kodde dit jaar opnieuw aan de haal met de Best Laywer Midmarket Award?

Michiel Pannekoek
In 2014 maakte Michiel Pannekoek al eens kans om deze award te grijpen, maar toen ging Herman Kaemingk (Loyens & Loeff) 

ermee vandoor. Na een jaar niet in beeld van de zes beste midmarket juristen te zijn geweest, meldt het op 1 januari 2016 benoemde bestuurslid van Houthoff Buruma zich dit jaar weer. Pannekoek was van 2010 tot en met 2014 hoofd van de praktijkgroep Corporate / M&A en is gespecialiseerd in fusies en overnames en private equity, maar ook vorig jaar en in 2016 heeft Pannekoek zich nadrukkelijk op de fusie- en overnamemarkt bewogen. Zo stond hij aan het hoofd van het adviesteam aan de zijde van Wise Road Capital rondom de verkoop van NXP Standard Products. Ook viel een andere miljoenendeal onder de leiding van Pannekoek op: de acquisitie van beurzenbedrijf Evenementenhal door Artexis Easyfairs. De advocaat-partner begeleidde het legal advisory team van Houthoff Buruma namens ABN AMRO Participaties, samen met H2 Equity Partners de verkopende partij. 

Klaas de Vries
De Vries, reeds 13 jaar jurist op het gebied van corporate M&A, is sinds vijf jaar verbonden als partner aan de Brauw

Blackstone Westbroek. Vorig jaar was de overnamefiscalist al eens dicht bij het winnen van de award, toen hij zich al eens onder de genomineerden mocht begeven. De meest in het oog springende activiteiten van dit jaar zijn onder meer de IPO van Takeaway.com en de overname van AudioNova International door Sonova. Lukt het De Vries dit jaar wel om de Best M&A Laywer Midmarket binnen te halen?

 

Nieuwsgierig naar de genomineerden in de andere categorieën? Klik hier.  


1. Bezoek de M&A Awards op 15 december in Beurs van Berlage
Met 900 professionals is de M&A Awards het jaarlijkse hoogtepunt van de M&A Community met prestigieuze prijzen voor de beste deals, dealmakers, adviseurs en nanciers. Een evenement met schwung, black tie, hospitality en topentertainment. Professionals simply can’t afford to miss out. Reserveer direct een tafel of feestkaart via Overnames.nl.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (224 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen