België onder voorwaarden akkoord met fusie Ahold-Delhaize

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft goedkeuring verleend aan de fusie van de supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Aan de goedkeuring zijn echter wel voorwaarden verbonden, werd dinsdag bekendgemaakt.

Zo moet een beperkt aantal winkels in België worden afgestoten om mededingingsbezwaren weg te nemen. Het betreft acht winkels van Albert Heijn en vijf franchisewinkels van Delhaize. Daarnaast zal ook een beperkt aantal toekomstige projecten van Ahold en Delhaize moeten worden overgedragen. Er zullen geen eigen winkels van Delhaize worden afgestoten.

Volgens Ahold en Delhaize zullen er geen winkels sluiten. De betrokken winkels moeten worden overgedragen aan een koper die beschikt over de financiële middelen en expertise om de vestigingen te behouden als levensvatbare en actieve concurrenten van het fusiebedrijf en andere ondernemingen.

De twee bedrijven hebben samen ongeveer 880 vestigingen in België. Met de Belgische goedkeuring zijn alle mededingingsrechtelijke procedures in Europa afgerond.

De aandeelhouders van Ahold en Delhaize gaven maandag met overgrote meerderheid het groene licht voor de fusie. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. Ahold is met een jaaromzet van 38,2 miljard euro groter dan Delhaize, dat het afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro genereerde. De fusie wordt in de komende maanden afgerond.

(ANP)

Gerelateerde artikelen